Tjukke mennesker og tjukke dyr

Lagt ut av
Det er interessant å vite at parallelt med økningen i menneskers overvekt har det også skjedd en økning i kjæledyrs overvekt. 

Dette har ikke overraskende å gjøre med hvilken mat som er billigst. Korn, soya og plantefett er blant de billigste «matvarene» man kan få tak i, og det er grunnen til at de brukes i stor stil som tilsetninger (utvanning) av både menneskemat og dyrefôr. Problemet er at verken mennesker eller andre kjæledyr, som i utgangspunktet er kjøttetere, slik som katter og hunder, bør spise disse «matvarene».

En katt er laget for å spise dyr med kjøtt, fett, innvoller, hud og hår. Det er hunder også. Nå kan man riktig nok se at domestiserte hunder tåler karbohydrater bedre enn deres forfader ulven. Dette har ført til at enkelte forskere diskuterer om det var tilpasningen til å tåle karbohydrater fra menneskelig avfall bedre som gjorde at vi temmet ulven, eller om de ble tilpasset vårt matavfall etter de ble domestisert. Det er et interessant spørsmål, men selv om hunder tåler karbohydrater litt bedre enn ulver, så tåler de verken korn, søya eller plantefett på en god måte, og en hunds kosthold bør ikke ha karbohydrater som største energikilde, selv om enkelte veterinærer og produsenter av dyrefôr hevder dette.

Genstudier viser at også mennesker gradvis tåler korn bedre, men vi tåler det fortsatt generelt dårlig. Sagt på en annen måte, det at vi tåler mer av en gift betyr ikke at det ikke lenger er giftig, det tar bare litt lengre tid eller det må en litt høyere dose til før vi blir syke og dør.

Har du noen gang sett på hva kattematen eller hundefôret i vanlige butikker inneholder? Her er et eksempel fra Whiskas, som på ingen måte skiller seg ut, men er tilfeldig valgt:

Her reklameres det med oksekjøtt, som jo er fin mat for katter, men når vi snur på pakken ser vi hva maten egentlig består av: 
Hovedingrediensen er korn. Det er mer korn enn det er kjøtt i maten til en katt… Dette gir ingen mening. Ingrediens nummer to er heldigvis kjøtt og kjøttprodukter, men bare 4% er oksekjøtt.
På toppen av det hele er det tilsatt planteproteiner og plantefett som katter ikke skal få i seg mye av og andre tilsetningsstoffer som ikke finnes naturlig. 
Man kan finne egene fôrtyper for kastrerte dyr. Kastrerte dyr blir lettere overvektige (akkurat som mennesker) og deres fôr inneholder derfor mindre kalorier. Måten man tar bort kalorier på er at en større andel av maten er plantekost. Med andre ord er den enda verre enn vanlig mat.

Kjøttetere er ikke laget for å få i seg mer enn minimale mengder med plantefett. Mesteparten av fettet en hund eller katt får i seg, bør komme fra dyr og de skal garantert ikke spise soya eller korn.

Her er min oppfordring: tenk på helsen til dyrene deres også. De sliter med overvekt, diabetes, betennelser, kreft og andre sykdommer som i varierende grad er direkte knyttet til maten. Både katter og hunder bør først og fremst spise dyr. En ekstra bonus med å velge å spise et paleolittisk kosthold er at dyrene våre tåler matrestene våre så mye bedre og det vil ofte være langt sunnere å gi de porsjoner av vår mat enn å gi dem kommersielt dyrefor.

Dyr har de samme behovene som mennesker, enten det er sollys eller rett mat, og en sunn hund er en glad hund. Her er et lite utdrag fra Helt naturlig mat og trening:

Litteratur:

Obesity in dogs and cats: a metabolic and endocrine disorder. Zoran DL. Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2010 Mar;40(2):221-39.

The growing problem of obesity in dogs and cats. German AJ. J Nutr. 2006 Jul;136(7 Suppl):1940S-1946S 

Canaries in the coal mine: a cross-species analysis of the plurality of obesity epidemics. Klimentidis YC, Beasley TM, Lin HY et al. Proc Biol Sci. 2011 Jun 7;278(1712):1626-32.

14 kommentarer

 1. Supert tema! Har foret hunden min med rått kjøtt og diverse bein i snart 7 år nå. Hun er ikke vaksinert og har vært frisk og rask hele tiden. Tannstein forekommer heller ikke, fortsatt er tennene kritthvite og fine. Pelsen er supermyk og hun røyter kun i røyteperiodene.
  Det bør nevnes at hunder, hvis de er foret på naturlig mat fra begynnelsen av får en sterkere magesyre og kan fordøye det meste som er rått. De tåler også mat er på vei til å bli fordervet. (Gjelder vel muligens katter også;)
  Synes våre kjæledyr fortjener bedre en tørre knotter laget av dritt…
  Hilsen Stine

  Liker

 2. «Genstudier viser at også mennesker gradvis tåler korn bedre, men vi tåler det fortsatt generelt dårlig.»
  Hvilke studier er dette?

  Liker

 3. Ble lenket til denne på lavkarbo.no, så da svarer jeg her som der:

  Han har til en hver tid Royal canine tørrfôr i skåla, jeg rasjonerer ikke – det klarer han sjøl. Det er fôret med definitivt størst andel animalsk protein og minst mulig uhumskheter som fyllstoff. I tillegg spes det på med tunfisk, eggeplomme, kotelettbein som han kan gnage skikkelig på (og slenge rundt i alle avkroker av kjøkkenet) og -avskjær, også av kylling, litt lettkokt sei og en og annen kjøttslintre. Alltid rått, alltid ubearbeidet og fritt for salt og tilsetningsstoffer. Og så klart, rent vann hver dag.
  Katta er slank, blank i pelsen og sunn sprek som ei loppe! Han går ute hele året, så det går nok i litt mus og småfugl også, tenker jeg. Ja, i tillegg til de han donerer sin ambivalente husmor, da.

  Skal jeg spise sunn mat som er riktig for meg, skal katten det også.

  Liker

 4. Helt forferdelige saker. Sjekket en gang alle typene tørrfôr til både hund og katt i en dagligvarebutikk, og det viste seg at samtlige inneholdt 4% av det aktuelle kjøttet… Antar at det handler om regler for markedsføring/merking. Enda mer skremmende at korninnholdet er på topp! Mon tro om fôret man kjøper i dyrebutikk er like ille?

  Liker

 5. Dette er bare helt supert, og helt klart et riktig kosthold for hunder. Men ett problem jeg ser med det du skriver er dette med vaksinering. Jeg er i mot den årlige vaksineringen, helt klart,men jeg har 4 hunder som jeg er på utstillinger og stevner med. Hvordan unngå og vaksinere da det kreves vaksinekort for å komme inn på disse stedene?

  Liker

 6. Kjempebra innlegg og jeg er såklart helt enig. Tørrfor = dårlig tannhelse også, etter min mening. Jeg bruker ikke pengene mine på korn og ris, pakket inn i en fancy tørrforsekk som er shippet worldwide altså. Det får være grenser. Her får de kjøtt, ben og innmat og ofte hele dyr som kaniner og høns! Bon apetit!

  Liker

 7. Syns det er et fint tema å tenke på at våre husdyr også må få god og næringsrik mat. Min katt får stort sett tørrfór av royal canin. Det står alltid fremme så han får spise når han er sulten. Jeg bruker å gi han mat fra vår mat også, både kjøtt og fisk – men han vil ikke ha det, går gjerne heller mot tørrfór skåla. Derimot er han en god jeger, fanger mest mus og spiser de helt opp (det har jeg sett flere ganger) og noen ganger får han tak i fugl. Han er nå over 8 år, og har fremdeles ikke den typiske hengebuken som kastrerte hannkatter som oftest har. Han er en stor katt, med store poter, men langt ifra feit – han er stram i kroppen. Han er blank og fin i pelsen, røyter veldig lite, selv i røytesesongene. Har gjennomlevd 2 kattepester uten å bli smittet selv, og han er ikke vaksinert. Er alltid frisk. Mener du at katten min får dårlig mat, selv om han er såpass velholdt? Hvordan mener du jeg skal gi katten bedre fór når han ikke vil ha det? Kan jo ikke tvangsfore han heller 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s