, , , , , ,

Vita hjerterått

Mens jeg har sittet med nesa begravd i pubmed på jakt etter stoff om sammenhenger mellom mat og mental helse, har det vært et voldsomt fokus på Vita Hjertego’ på nettet. Facebooksiden til Kostreform for bedre helse har bidratt sterkt og mange flere har kastet seg på.  «Hva er greia med Vita Hjertego’» er det…

Mens jeg har sittet med nesa begravd i pubmed på jakt etter stoff om sammenhenger mellom mat og mental helse, har det vært et voldsomt fokus på Vita Hjertego’ på nettet. Facebooksiden til Kostreform for bedre helse har bidratt sterkt og mange flere har kastet seg på. 

«Hva er greia med Vita Hjertego’» er det flere som har spurt meg om i det siste. De har fått med seg at mange er opprørte og at temperaturen er høy. Og det er jammen mange som er opprørte. Her om dagen var det sendt inn over 60 klager til forbrukerombudet på de nye reklamene til Mills (som står bak Hjertego’ -produktene). På Kostreforms FB-side kan man nå lese at klager ikke skal rettes til forbrukerombudet, men til mattilsynet.

Men hva er det egentlig folk klager på? Hva er problemet med Vita Hjertego’?

Vel, det er to problemer, og det er vanskelig å si hva som er verst. 

Fra Vitas egen infobrosjyre
For det første påstås det mye i Hjertego’reklamene som ikke er sant. For det andre er det mye vitenskapelig data som tyder på at det å bytte ut mettet fett med umettet plantefett er skadelig for helsen. Nå er ikke det at noen selger usunne produkter noe å bli opprørt over. Men når potensielt usunne produkter markedsfører seg med at de er sunne, litt som om Cola skulle begynne å spille på helse, så bærer det galt avsted.

Mills spiller på at mettet fett er skadelig for hjertet og at umettet plantefett er godt for det. Men mettet fett er ikke skadelig og gir ikke hjerte- og karsykdom. Skal man være strengt vitenskapelig må man si at det er svært usannsynlig at mettet fett gir hjerte- og karsykdom, men jeg drar den folkelige versjonen og sier at mettet fett ikke er skadelig.

Hele hypotesen om hvorfor mettet fett skulle være skadelig er gammel og motbevist, men dessverre ikke død og begravet. Til og med uttrykk som «det dårlige kolesterolet» blir fortsatt brukt, selv om alle med litt fysiologikunnskaper vet at det finnes mange subgrupper av LDL og at LDL stort sett ikke er noe problem før det er blitt modifisert av at det har flytt for lenge rundt i blodet. Å måle nivået av LDL (det dårlige kolesterolet) vil derfor ikke si oss noe særlig om sykdomsrisiko. 

Påstanden om at kolesterol i maten er skadelig er enda
mer absurd enn at mettet fett er det 
Den aterosklerotiske lipidprofilen (sammensetningen av fettstoffer i blodet) som kjennetegner hjerte- og karsykdom, med høye triglyserider, lave HDL-nivåer og små tette oksiderte LDL-molekyler, får man ikke av mettet fett. Men om du kombinerer plantefett med høyt innhold av omega 6 med høyt karbohydratinntak vil du kunne få denne profilen. Det er med andre ord, stikk imot all fornuft å spise brødskiver med plantemargarin. Faktisk bruker man kombinasjonen av mye omega 6 og sukker i dyreforsøk når man skal gi dyr livsstilssykdommer som diabetes og fettlever.

Omega 6 fettsyrer vil også kunne påvirke det endokannabinoide systemet og gjøre at vi spiser mer. Og vi blir betente av mye omega 6 i forhold til omega 3. Det gjør oss syke på et utall måter. Disse er bare noen av problemene med mye omega 6 fra planter.

Og alt dette er det som skjer når vi spiser naturlige fettsyrer. Når fettsyrene har blitt ødelagt av ulike produksjonsmetoder ser det enda verre ut. Det står ikke noe om hva som er gjort med fettet på de Vita Hjertego’produktene jeg har sett på, så det er vanskelig være trygg på produktene. Jeg holder meg uansett til smør og fløte. Jeg vil heller ikke anbefale noen andre å bruke disse produktene, selv om vi med all sannsynlighet tåler dem i moderate mengder, akkurat som sukker. Og i rettferdighetens navn er det nok ikke Vita sine produkter som er problemet hos personer med stor uhelse. Det er nok prinsippene fremfor den faktiske effekten på helse hos individer, som er viktig her.

Det er altså dette som er greia med Vita Hjertego’. Alle premissene for Mills’ markedsføring er feil. Mettet fett er ikke skadelig, men flerumettet plantefett i høye doser kan sannsynligvis være det.

At Mills bruker denne feilinformasjonen for å reklamere for sine produkter og dermed samtidig sprer ukunnskap, som med stor sannsynlighet vil kunne være til skade for folks helse, har forståelig nok gjort mange sinte og det er dette som har ført til et lite forbrukeropprør.

Men nok en gang er det viktig å holde tungen rett i munnen. Mills sier ikke noe annet enn det norske ernæringsmyndigheter gjør, og hvis Mills henter sin informasjon derfra så er det strengt tatt ernæringsmyndighetene man må være sinte på. Men å få dem til å forstå hvordan ulike fettsyrer egentlig påvirker utvikling av hjerte- og karsykdom er omtrent like fåfengt som å forvente at kongen skal by deg inn på en kopp te når du går forbi slottet.

Jeg synes uansett det er interessant og bra at folk er så engasjerte og opprørte og jeg liker godt at forbrukere tar ansvar for å si ifra, enten det er om ulovlig markedsføring eller om helseskadelige produkter. Stå på videre alle sammen!

Tags:

Kommentarer til «Vita hjerterått»

  1. Øystein Bekkevold

    En påpakning fra Mattilsynet til Mills ville ikke sett bra ut for Statens ernæringsråd. Det er skikkelig spennende dette her 🙂 Spendt på hva Mattilsynet velger å gjøre.

    Liker

  2. jvikse

    Ja, men…….Jeg er sint på Ernæringsmyndighetene 🙂

    Liker

  3. Fra jord til bord

    Ja, jeg er også spent på hva de vil gjøre med dette. Ettersom Forbrukerombudet har kastet ballen videre til Mattilsynet, ikke fordi det er riktig instans å rette klagene mot- men fordi de har mest kompentanse på feltet (ref. en tidligere ansatt i Forbrukerombudet) så er jeg redd for at protestene faller mellom to stoler. Men jeg gir meg ikke likevel. Håper den massive folkebevegelsen tvinger endring frem. Det mest ille synes jeg likevel er fettskolen MILLS så raust «selger inn» i skoleverket. DET er mitt neste mål å få bukt med. Håper du er med i den kampen også!

    Liker

  4. laika

    Hvorfor refererer du ikke til studier? Forventer du å overbevise andre enn menigheten uten å måtte vise til forskning?

    Liker

  5. Pål Jåbekk

    Jeg pleier å vise til studier laika, men denne gangen orket jeg ikke. Målet var ikke å overbevise noen, men heller å dele noen tanker. Vil man lære noe mer om emnet får man dra på pubmed å lese selv.

    Liker

  6. Vibeke

    Bra jobba, det gleder meg å se at engasjementet sprer seg. Jeg skal linke til dette innlegget i bloggen min i tillegg til de andre jeg nevner ifm denne saken.

    Liker

  7. jorun

    Massevis av studier og referanser samlet i denne bloggposten rundt samme tema her! http://matibergen.wordpress.com/2013/03/06/anmeld-vita-hjertegofor-villedende-markedsforing/

    Liker

  8. Tina

    Jeg må si jeg liker bloggen din. Det virker som du har bra peiling.
    Jeg sliter litt med familie som fortsatt tror på myndighetenes anbefalinger. Har du noen tips til hvordan jeg kan gå fram for å få de til å spise mindre korn, margarin og sukker, og mer av hva som faktisk er sunt? Det virker ikke som om de har så mye problemer med det, men jeg får så vondt av å se det, og at vi så og si aldri kan spise det samme.
    Jeg har også et spørsmål angående nøtter; er det greit å spise nøtter om man bløtlegger dem for å bryte ned antinæringsstoffer først, eller finnes det andre grunner til å unngå og spise så mye av det? Hvordan er det med peanøtter?
    Er det greit å spise mye ost og lignende så lenge det er upasteurisert? Er det skadelig å spise mye dersom det er pasteurisert?

    Håper du har tid til å svare. Jeg ønsker å skaffe meg riktig kunnskap.
    Boken din står høyt på ønskelista!

    Liker

  9. HanneM

    Har hatt bloggen din på lista mi ei stund, men må erkjenne jeg ikke har vært så flittig leser. Var innom i går og ble så imponert over den Vita-artikkelen. Bare overskrifta fikk meg til å humre godt, jeg elsker ordspill. Men det som gjorde mest inntrykk var innholdet i artikkelen. Var faktisk ikke klar over det du skriver om plantemargarin på brødskiva. Dessverre tror jeg det gjelder veldig mange. Jeg spiser nesten ikke brød, og jeg holder meg til smør, evt bremykt hvis det er eneste alternativ.

    Liker

  10. Anonym

    Jeg har også klaget. Det som er viktig når man klager er at man påpeker det som kan sies å være absolutt feil, at usunt mettet fett er viktig for utviklingen av hjerte- og karsykdom. Først av alt, det finnes mange typer mettede fettsyrer, noen har gode egenskaper (laurinsyre og smørsyre f.eks), andre mindre gode egenskaper, noen er nøytrale (stearinsyre). Å omtale at mettet fett er usunt som en homogen ting blir helt feil. Det er himla stor forskjell på å spise henholdsvis spekk fra okse, kokosolje og kakaosmør. Alle inneholder svært mye mettet fett, men sammensetninga er totalt forskjellig og de har helt ulike virkninger i kroppen. Både vårt egen ernæringsutvalg og verdens helseorganisasjon sier at mettet fett ikke fører til hjerte- og karsykdom. Om Vita hadde sagt at «noen mettede fettsyrer kan ha betydening for utviklingen av hjerte- og karsykdom» så hadde de hatt sitt på det tørre, men når man sammenligner seg med melkefett som i flere studier beskytter mot HKS så har man drept sin egen reklame.

    Det neste punktet er umettet fett. Det finnes studier hvor man viser at flerumettet fett reduserer risikoen for HKS når det erstatter mettet fett, men da snakker vi om tilført mettet fett. Endret andre kostfaktorer seg? En studie viste uheldig påvirkning da man økte kraftig på fettmengden pga masse kjøtt i den ene gruppa. Er det da fettet sin feil eller kan f.eks en kraftig økning i inntak av arakidonsyre ha noe å si? Det finnes også studier som viser at flerumettet fett øker risikoen for HKS.

    Konklusjon: Lite hold i vitas reklame, men håper de som klager gjør det på en saklig måte, bruker gode kilder som rapporten fra verdens helseorganisasjon, og ikke linker til mercola osv…

    Eivind

    Liker

  11. Pål Jåbekk

    Hei Tina

    Hvor mye peiling jeg har, er opp til andre å bedømme. Jeg har ingen gode tips for hvordan du kan få familien til å spise sunnere. De må ønske det selv. Kunnskap om helseeffektene man kan oppnå hjelper som regel.

    Generelt sett er det ikke noe problem å spise nøtter og man trenger ikke bløtlegge dem. Peanøtter er ikke nøtter og er sannsynlig vis ikke noe vi burde spise mye av. Ost er sunn mat, også den som er pasteurisert.

    Pål

    Liker

  12. Pål Jåbekk

    Godt sagt Eivind.

    Liker

  13. Tina

    Tusen takk for svar!

    Hva med antistoffene i nøttene, da? Er det ikke så mye at man trenger å bløtlegge?

    Jeg mener å ha lest at pasteurisering ødelegger noen enzymer? Er melk ok?

    Hva tenker du om proteinpulver? Er det greit å få i seg? Jeg tenker da på myse og kasein.

    Er minimais like usunt som vanlige mais?

    Liker

  14. Anonym

    Ikke for å «stjele» svaret til Pål, men ved å spise noe grønnsaker sammen med nøttene, f.eks paprika så bedrer du opptaket av mineraler betrakelig grunnet C-vitamin. Bløtlegging vil som oftest ikke ha så mye effekt unntatt når nøttene er ferske og «spirer». Nøtter inneholder uansett mye annet bra så om mineralopptaket ikke er så mye å skryte av så ville jeg kost meg med nøtter innimellom allikevel 🙂

    Hvis man skal spise peanøtter så bør de være ristet da det fjerner store deler av antinæringsstoffene og lektinene. Peanøtter går da fra å være en mindre bra matvare til å være en middels\OK matvare i mindre mengder i mine øyne.

    Eivind

    Liker

  15. Tina

    Ok, supert 🙂 Greit å få ting oppklart. Takk for svar!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Website Powered by WordPress.com.