«I et annet og spesielt tilfelle viste det seg at en pasient med alvorlig autisme kun hadde cøliaki med kraftige næringsstoffmangler. Da pasienten ble satt på glutenfritt kosthold, mistet han autismediagnosen.»  Fra Helt naturlig mat og trening  I disse dager der folket er i opprør mot Vita hjertego’, som lover lavt kolesterol om man bare…

«I et annet og spesielt tilfelle viste det seg at en pasient med alvorlig autisme kun hadde cøliaki med kraftige næringsstoffmangler. Da pasienten ble satt på glutenfritt kosthold, mistet han autismediagnosen.» 

Fra Helt naturlig mat og trening 
I disse dager der folket er i opprør mot Vita hjertego’, som lover lavt kolesterol om man bare inntar umettet plantefett fremfor mettet fett, så kan det være verdt å huske på at det er en overraskende tydelig sammenheng mellom selvmord og lavt kolesterol. Faktisk er det lite som tyder på at lavt kolesterol er godt for oss. Lavt kolesterol er også knyttet til ulykker og voldelig adferd.

Kolesterol spiller en viktig rolle i hjernen vår (som er 60% fett) og en fjerdedel av det frie kolesterolet i kroppen finnes i nervesystemet. I en studie av kolesterolsenkende statiner så man en tredobling i antall selvmord og ulykker hos dem med lavest kolesterol. Men økningen var ikke signifikant. En analyse av tidlige studier av kolesterolsenkende medisiner (ikke statiner) viste en doblet risiko for selvmord og voldelig død.

Hjernekjemien styres av maten vi spiser.

Det er fortsatt overraskende lite kjent at lavkarbokosthold (ketogen kost) er en veldig effektiv behandling av epilepsi og brukes spesielt hos barn der tradisjonelle medisiner har liten effekt. Karbohydratredusert kost har blitt brukt i behandlingen av epilepsi i over hundre år og det er lite som tyder på skadeeffekter av kostholdet. Ketogent kosthold har også vist lovende effekter hos mennesker med bipolar lidelse og ved nevrodegenerative lidelser som Alzheimers og Parkinsons.

Og mens vi snakker om ketogent kosthold. Det er grundig dokumentert at høyt blodsukker og diabetes er sterkt knyttet til demens. Høyt blodsukker vil skade blodårene våre og blant annet føre til det som kalles vaskulær demens.

Personer med type 2 diabetes har dobbelt så høy risiko for å få Alzheimers og om man tar insulin har man fire ganger så høy risiko. Insulin hindrer stoffer i hjernen i å rydde vekk en type proteiner (amyloid), og til slutt er hjernen som et akvarium som ikke blir vasket (ApoE4 ser også ut til å påvirke skadeeffektene av sukker).

Hvis det er en så sterk sammenheng mellom livsstilssykdommer som diabetes og Alzheimers, og vi vet at forekomsten av diabetes er økende, så skulle vi anta at forekomsten av Alzheimers også gjorde det. Vel, det er ingen tvil om at forekomsten av Alzheimers også øker kraftig.

Jeg skrev her om Kitawa studien. På Kitawa, der innbyggerne spiste naturlig paleolittisk mat, fant man ingen tegn på demens.

Høyt blodsukker, og selv lett forhøyet blodsukker innenfor det som regnes som vanlig, er forbundet med økt inflammasjon

«Barn med autisme sliter med å bryte ned karbohydrater i tarmen og er svært utsatt for mageproblemer. De har langt mer mageproblemer enn andre barn, og jo flere autistiske symptomer et barn har, jo større er risikoen for at det har mageproblemer. Mennesker med autisme har også oftere lekk tarm (36,7 %) enn ikke-autister (4,8 %), mens autister som ikke spiser gluten og kasein (et protein i melk) har mindre lekk tarm enn dem som spiser dette.»

Fra Helt naturlig mat og trening
Autisme er en av mange tilstander som er knyttet til økt inflammasjon. I én studie så man at svært mange autistiske barn hadde zinkmangel. Kroppen bruker og skiller ut ekstra mye zink ved økt inflammasjon. Også lekk tarm er knyttet til autisme. Korn kan blant annet gi lekk tarm.

Hanne Bjørg Walker som jobber ved Biomedclinic beskriver her hvordan en autistisk jente opplevde store forbedringer når hun ble satt på et kosthold uten gluten og melk. Her kan du lese en annen liknende historie. Det er liten tvil om at autisme kan forbedres med rett kosthold.

Kreatin er et protein det blant annet finnes mye av i kjøtt. Vegetarianere kan derfor ha lave nivåer av det. De som trener mye, spesielt styrke, tar gjerne tilskudd og det er kanskje et av de kosttilskuddene med grundigst dokumentert effekt. Men kreatin er ikke bare viktig for muskelstyrke og muskelvekst. Parkinsons sykdom (og også andre nevrodegenerative sykdommer) er for eksempel en sykdom der det er noe galt med hjernens metabolisme eller energisystemer. Det finnes studier som tyder på at kreatin (sammen med Q10) kan hjelpe ved sykdommen, sannsynligvis ved å bedre metabolismen. I en studie på deprimerte kvinner så man at deltakere som fikk kreatin reagerte bedre og raskere på antidepressiva. Kjøtt er viktig. Vi er laget for å spise det.

Omega 3 (fra dyr) har flere viktige funksjoner i hjernen, blant annet som inkorporert i cellemembraner, signalisering, formasjon av synapser og vekst av dendritter. Lavt nivå av omega 3 i cellemembranen til røde blodlegemer korrelerer med depresjon og depresjoner synes å bedres av omega-3 tilskudd.

Både angst og depresjon er forbundet med betennelse, selv om kilden til betennelsen ikke alltid er åpenbar. Det er flere kostholdsfaktorer som kan påvirke betennelser i kroppen, blant annet korn, høyt inntak av omega-6, lavt inntak av omega-3, lite sol/vitamin D osv.

Psykisk stress kan i seg selv føre til økt produksjon av betennelsesfremmende stoffer. Inflammasjon kan gjøre at reseptorer for glukokortikoider (stresshormoner) ikke virker. Dette kan gi høyt nivå av kortisol uten at man klarer å reagere på kortisolet. Da føler man seg utmattet og overveldet fremfor energisk. Det er denne mekanismen som også gjør at vi lett legger på oss i mageregionen om vi stresser.

Man har også sett en økt forekomst av det som kalles immuncytokiner i blodet hos deprimerte mennesker. Disse stammer antakeligvis fra en ødelagt tarm (man finner antistoffer mot tarmbakterier). Det er neppe en tilfeldighet at Chron’s og ulcerøs kolitt er forbundet med økt forekomst av affektive lidelser.

Allergier er forbundet med selvmord. Det er sannsynlig at det som skaper allergi også skaper depresjon gjennom å skape inflammasjon.

Lave nivåer av DHA (en av omega-3 fettsyrene i fisk) i sentralnervesystemet er forbundet med både depresjon, ADHD, angst og demens.

Tilskudd av omega 3 har vist blandede resultater i behandling av andre mentale lidelser, men det er liten tvil om at fettsyrene spiller en viktig rolle og flere studier viser positive resultater.

I en studie på unge personer med begynnende psykose ble det gitt omega-3 fett sammen med vitamin-E eller placebo (kokosfett og vitamin-E) studien viste en signifikant forskjell mellom gruppene og kombinasjonen av omega-3 og vitamin-E var like effektiv som sterke medisiner.

Det unektelig en like sterk sammenheng mellom kosthold og det som skjer i kroppen, som mellom kosthold og det som skjer i hjernen. Byggesteinene til hjernen kommer, som byggesteinene til resten av kroppen, fra mat. Men dette er ikke den eneste sammenhengen verdt å merke seg mellom magen og hjernen. For en ting er de stoffene magen- og tarmsystemet er laget for å ta opp og som kroppen trenger, en annen ting er det som skjer om vi tar opp stoffer som aldri skulle vært kommet inn i kroppen.

«Når gluten brytes ned, dannes det opiumlignende stoffer. Disse opiumsstoffene ser ut til å kunne gi noen av oss schizofreni, og hos befolkninger med lavt inntak av korn er også forekomsten av schizofreni lav. I en metaanalyse av mer en 50 artikler kom det fram at forekomsten av schizofreni hos befolkninger som spiste lite hvete, rug, og bygg, var lav uansett kulturelle forskjeller. Hos pasienter med cøliaki er forekomsten av schizofreni omkring 30 ganger høyere enn hos resten av befolkningen, og grunnen ser ut til å ligge i magen. Pasienter med schizofreni har også et ødelagt tarmsystem og mer betennelser i mage-tarmsystemet enn andre, og de har også mer antistoffer i blodet som viser at de reagerer på gluten.» 

Fra Helt naturlig mat og trening

Det er en sammenheng mellom schizofreni og korn i kostholdet. Mennesker med schizofreni har oftere antistoffer mot hvete i kroppen. Det gjelder mennesker med bipolar lidelse også. Schizofreni fremstår i studier som en autoimmunsykdom der kroppen går til angrep på deler av hjernen. Og det er god grunn til å tro at årsaken til angrepet er å finne i kostholdsfaktorer.

En ting er hva vi spiser, men også hva vi ikke spiser kan påvirke oss negativt. Kreatin er som nevnt viktig å spise. Enkle næringsstoffmangler kan gi symptomer lik dem ved mentale lidelser. Mangel på vitamin B-12 (et essensielt vitamin som kun finnes i animalsk mat) har i tilfeller blitt forvekslet med psykose. I et tilfelle  ble det antatt at årsaken til en kraftig mangel på vitamin B-12 var en oppblomstring av en spesiell bakterie i magen (h.pylori). Dette er nok et eksempel på hvordan magen påvirker hjernen.

Dette er bare et lite knippe av et svært stort antall sammenhenger mellom mat og mental helse. God helse er så mye mer enn en velfungerende kropp. God helse er å ha det godt, å ha overskudd, å fungere. Maten vi spiser (og ikke spiser) vil i ulik grad bestemme hvordan vi tenker, hva vi føler og hvordan vi har det. God mental helse er med andre ord avhengig av et godt kosthold.

Tags:

Kommentarer til «Kosthold og mental helse»

  1. Anonym

    Personer med alvorlige psykiske lidelser har noe større sjangse for å utvikle rusavhengighet en resten av befolkningen. Har du lest noe studie om påvirkning av mat i denne forbindelsen? Eller maten vi spiser, har den noe å si for tilfriskning av rusavhengighet?

    SE

    Liker

  2. Rolf Høvring

    Veldig mye interessant du skriver, men lurer på en ting. Når du snakker om Omega 6. Tenker du da på den «ødelagte» man finner i diverse matoljer? For etter det jeg har hørt, og lest, så er ren Omega 6 veldig viktig. Har en del info fra http://www.brianpeskin.com

    Liker

  3. Bodil

    Kom over bloggen din og her er jo mye bra. Jeg har også nettopp kjøpt og lest boken din, og fått et helt nytt syn på korn blant annet. Det meste av tema har jeg vært borti å lese om men ikke på denne grundige og gode måten. Nå er jo mange av den oppfatning at brød er det eneste man spiser. Og noe oppå. Likte godt den kommentaren din om at vi må slutte å tenke på mat som noe vi smører på!

    Kommer til å følge bloggen din!

    Jeg synes jo også at det er grusomt å se mine tre små spise seg gal på brød. Mannen har jo ikke blitt frelst enda. Og tror ikke helt på dette kornet. Han lurer på «hva annet skal man spise» – så barna får lov å spise brød til skolemat. Men det viktige er vel å få barna på en annen vei? Slik at en ny generasjon kan vokse opp sunne og sterke!? Jeg er veldig opptatt av barn jeg – at de ikke skal bli lurt slik som vi har blitt over lang tid? Brenner veldig for dette med riktig kosthold, og håper vi blir flinke å føre dette videre til våre barn. Men kjenner det er tungt å skulle velge en annen vei for de enn det som føles naturlig både overfor øvrig familie og barnas venner.

    Ja sorry. Var ikke meningen å plapre sånn. Ha en super dag!

    Liker

  4. Pål Jåbekk

    Hyggelig at du liker blogg og bok Bodil, og du plaprer ikke.

    Jeg er også veldig opptatt av barns kosthold. Jobber som lærer og synes ofte det er vanskelig å se på hvordan elever blir påvirket negativt av et dårlig kosthold.

    Men hvordan vi skal gjøre noe med det vet jeg ikke. Tvang fungerer uansett sjelden, verken på voksne eller barn. Stort sett må man finne ut av ting selv, og om man ønsker at andre skal spise annerledes må man nok legge til rette ved å tilby alternativer som er sunnere og samtidig mer fristende enn brød.

    Ha en super ettermiddag!

    Liker

  5. Pål Jåbekk

    Jeg mener først og fremst omega 6 fra planter, ikke nødvendigvis bare ødelagte og bearbeidede selv om det gjør dem enda verre. Vi trenger omega 6 i kosten, bare ikke for mye.

    Liker

  6. Pål Jåbekk

    Jeg har aldri satt meg inn i avhengighet og mat SE. Men det ville naturlig å tro at det spiller en viktig rolle også der.

    Liker

  7. Anonym

    Jeg har selv opplevd at psyken har bedret seg etter at jeg la om til mer lchf kosthold med mye mettet fett. Synes bloggen din er utrolig inspirerende og lærerik. Så håper du fortsetter og blogge:-)Gleder meg til å lese boken din også.

    Liker

  8. Thea

    Takk for nok et spennende innlegg! Jeg gleder meg til å lese boken din 🙂

    Liker

  9. Anonym

    Jeg fikk angst og depresjon da jeg gikk på statiner. Nå lurer jeg på om det var det lave kolestrolet jeg fikk det av og ikke statinet i seg selv….

    Liker

  10. Positivt For Deg

    Ah, helt fantastisk lesning 😉 Tusen takk! Dette vil blant annet hjelpe meg mye som Kostveileder 😉

    Liker

  11. lipslife

    Tusen takk for et veldig viktig innlegg! At hjernekjemien styres av maten vi spiser er for meg helt logisk. Har erfart at ketoner virker veldig angstdempende på meg. Dei siste mnd har eg fokusert på å spise næringsrik mat som lever og kraft, og merka relativt raskt at det letter på depresjonen 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Website Powered by WordPress.com.