30 dagers paleo-utfordring

Lagt ut av

Sommeren er her med sin sedvanlige pollenspredning. Dette minner meg på menneskets begredelige helsestatus. Vi har til og med klart å bli allergiske mot natur. Men allergi er en inflammasjonstilstand og kan blant annet påvirkes av kosthold og andre livsstilsfaktorer. Det betyr at vi ikke trenger å være så allergiske.

Det er ikke bare allergi jeg er omgitt av for tiden. Slitne og slappe unge og voksne, konsentrasjonsproblemer, autisme, ADHD, ørebetennelser, halsbetennelser, lungebetennelser og andre «-titter», hudplager, mageplager, diabetes, metabolsk syndrom, PCOS, insulinresistens, lavt stoffskifte, autoimmunsykdommer, tannråte, migrene, hodepine, depresjon og overvekt. Dette er bare noen de store mengder med sykdom eller tilstander som påvirkes av kostholdet vårt. Det betyr at vi ikke trenger å være så syke.

Ikke minst er det mange som snart skal vise seg ute med lite klær for første gang på lenge og det er ikke alltid like gøy. Også dette kan vi gjøre noe med, først og fremst gjennom å endre kostholdet.

Om ikke du er syk selv så kjenner du garantert mange som er det. Det er faktisk vanskelig å komme på sykdommer eller sykdomstilstander som ikke vil kunne forbedres av et optimalt kosthold. Tro det eller ei, det er vi som bestemmer over vår egen kropp, den kan forbedres og løsningen er ikke nødvendigvis verken vanskelig eller ubehagelig.

For å få en følelse av hvordan kroppen (og for så vidt også hodet, men det er jo en del av kroppen) kan være på sitt beste vil jeg utfordre alle til å prøve 30 dager med paleokosthold. Spiser du allerede paleo, kan du jo rekruttere noen andre som kan ta utfordringen og som kan leve etter dine vaner i en måned.

Jeg tror det var Robb Wolf som første gang oppfordret til «Thirty-day paleo challenge.» Robb har vært en stor inspirasjon for meg og står blant annet bak boken «The paleo solution», en overraskende morsom bok, som jeg oppfordrer alle med interesse for temaet å lese.

Hvorfor 30 dager? Fordi det gjerne tar flere uker før man merker endringer og fordi man trenger å føle hvordan det er å bli vant med denne livsstilen. En måned er også en konkret tidsenhet vi alle har et forhold til. Enkelte vil sannsynligvis trenge å endre livsstilen lengre enn en måned for å merke store helseforskjeller, men for majoriteten er 30 dager sannsynligvis nok.

Hvordan gjennomføre? Det beste er nok å skaffe seg en bok og sette seg godt inn i temaet før man starter. Kjøp boken Helt naturlig mat og trening, The paleo solution eller en hvilken som helst annen bok som beskriver paleokostholdet. Hvis boklesing ikke er aktuelt, så er dette et paleokosthold i korte trekk:

Spis først og fremst rene animalske matvarer som kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr og innmat. Spis i tillegg alle typer grønnsaker, spesielt dem som vokser over bakken. Unngå alle typer korn og belgfrukter, frøbaserte planteoljer, margarin og sukker. Spis fett som meierismør, kokosfett og olivenolje. Ikke drikk melk og ikke spis mye poteter, søtpoteter eller ris.

Ta gjerne tilskudd av multivitaminer, omega-3 og vitamin D. For optimale resultater bør man passe på å sove så lenge som mulig, stresse minst mulig og smile mest mulig.

Det lurt å bruke nettet aktivt for å søke opp gode og fristende oppskrifter og retter.

Gå gjerne sammen i en gruppe med venner eller familie. Snakk sammen om hvordan dere skal klare å gjennomføre og gjør det fullt ut i 30 dager. Kjenn etter hvordan du har det før og etter.

Dette tar bare én måned av livet ditt og du har ingenting å tape på å prøve. Det verste som skjer er at du har brukt litt ekstra tid på å bli friskere og sunnere i en måned. Når du er ferdig med dine 30 dager kan du bestemme om du vil fortsatte som du levde før eller gjøre endringer. Og nettopp dette er hovedgrunnen til at man bør prøve utfordringen. For å ta veloverveide valg om helse trenger vi å vite hvordan vi kan ha det. Ofte vet vi ikke hvor god helse det er mulig å ha og går i stedet rundt med kronisk uoptimal helse og tror dette er så bra som det blir. Jeg skulle ønske jeg hadde oppdaget tidligere hvor mye kostholdet har å si for hvordan vi har det og hva som faktisk er den sunneste maten.

Så hva sier du? Tar du utfordringen?

21 kommentarer

 1. Tja, jeg lever ganske paleo allerede, med unntak av litt creme fraiche og buffaloost innimellom. Og geitemanchego/chevre.
  Men jeg skal se om jeg kan engasjere andre til å bli med i allefall! Kanskje vi skulle laget en gruppe på Facebook?

  Liker

 2. «Dette tar bare én måned av livet ditt og du har ingenting å tape på å prøve. Det verste som skjer er at du har brukt litt ekstra tid på å bli friskere og sunnere i en måned. Når du er ferdig med dine 30 dager kan du bestemme om du vil fortsatte som du levde før eller gjøre endringer. Og nettopp dette er hovedgrunnen til at man bør prøve utfordringen. For å ta veloverveide valg om helse trenger vi å vite hvordan vi kan ha det. Ofte vet vi ikke hvor god helse det er mulig å ha og går i stedet rundt med kronisk uoptimal helse og tror dette er så bra som det blir. Jeg skulle ønske jeg hadde oppdaget tidligere hvor mye kostholdet har å si for hvordan vi har det og hva som faktisk er den sunneste maten.

  Så hva sier du? Tar du utfordringen?»

  Jajamän… – det har jag gjort sedan mer än tre år tillbaka – och därför har jag numera ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots att jag är mer än 72 år LivsErfaren.

  Normalkosten kan ju ses som rena ”lönnmörderiet” – som jag ser det – så den kommer jag nog ALDRIG att återgå till.

  Liker

 3. Hei Linn

  Jeg er også veldig glad i de matvarene. Fløte og rømme er veldig like, nesten identiske i innhold. Smør inneholder dobbelt så mye energi og veldig mye mer vitaminer, mindre karbohydrater og proteiener også.

  Du kan jo gå på matvaretabellen.no å sammenligne dem.

  Om de har så mye å si? Det er et utrolig vanskelig spørsmål. Først og fremst fordi folk reagerer så ulikt på de matvarene. De kan nok ha litt å si for noen. Den beste måten å være sikker er å teste på seg selv. F.eks. en periode med paleo uten og en periode med disse produktene og se hva som skjer. Men jeg ville ikke kalt noen av produktene usunne.

  Liker

 4. Må finne den perfekte oppskriften på kaffe latte uten kumelk først, som jeg kan tillate meg… 😉 Eller, kaffen ryker vel også den da?!?

  Ellers sliter jeg også veldig ifht rømme, fløte og OST!
  Merkelig hvordan avhengighetsforhold man får til noen matvarer.. Og akkurat det med fete melkeprodukter, forenkler matlagingen mye pga fettinnholdet – og ikke minst smaken..

  Bortsett fra det er ikke kostholdet så galt, ganske så lowcarb/paleo'isj, men jeg kunne virkelig tenke meg å forsøke uten melkeprodukter en periode av forskjellige årsaker, bl.a div hud-issues og magefett som sitter stuck.

  Jeg får god effekt bare av å kutte ut hvitt sukker (og frukt) en mnd, til tross for at jeg inntar veldig lite sukker totalt fra før (kanskje litt mørk sjokolade i helgene) siden all mat lages fra bunnen av. Kjennes som at jeg gjenopptar kontrollen over kroppen min igjen på et vis.
  Det viser bare hvor galt det er med sukker i det hele tatt…for meg da.

  Liker

 5. Fint innlegg – jeg leser boken «it start with food» nå og er veldig inspirert, og en 30 dagers challenge skal jeg definitivt prøve 🙂

  Liker

 6. Enig i mye av det som blir skrevet på denne siden, men ofte føler jeg man har en tendens til å overdrive effekten av såkalt «riktig» kosthold. Jeg har spist Paleo kosthold i over 2år. Og det siste året har jeg spist strengt Paleo kosthold. Jeg trives på det, det gir meg jevnere energi og flere positive effekter. Men samtidig så har jeg f.eks fått kraftig pollenallergi i løpet av denne perioden, samt ikke blitt noe bedre av min revmatisme. Dette kostholdet gjør meg helt sikkert ikke dårligere, men samtidig så tror jeg man skal være forsiktig med å si at ved å spise på en paleo/lavkarbo måte så har man en forsikring mot alle såkalte livstilsrelaterte helseproblemer.

  Liker

 7. Det er et viktig innspill anon. Et paleokosthold kan forbedre mange sykdommer og symptomer og i noen tilfeller kurere dem helt, men det er med trykk på kan. Enkelte av skadeeffektene av et moderne kosthold kan nok heller ikke kureres helt, men er noe vi må leve med. Om alle hadde begynnt å spise paleolittisk ville vi ikke blitt kvitt all livsstilssykdom, men det ville med all sannsynlighet blitt mye mindre av det.

  Liker

 8. Pål Jåbekk,

  Tips. Kolla länkarna i min föregående kommentar först – och sen kan Du ju testa på Dig själv genom att utesluta all mat som innehåller citronsyra.

  Minskar eller upphör då Din pollenallergi – va fan skall Du då med de «vitenskapelige artikler» till ?

  Liker

 9. Du skriver en veldig interessant og bra blogg som gir mye nyttig informasjon. Selv lever jeg ikke på paleo-kosthold, spiser i hovedsak vegetabilsk. Ellers er jeg nøye på å bruke rene råvarer og holde meg unna sukker, tilsetningsstoffer og «junk» generellt sett. Grunnen til at jeg i hovedsak spiser vegetabilsk er at 1: magen min fungerer best på det. 2: jeg spiser ikke animalske produkter/biprodukter fra dyr som har levd under dårlige forhold. spiser kjøtt fra egenoppdrettede kyllinger og griser, samt vilt.

  Spørsmålet mitt er hvordan du forholder deg til de dårlige forholdene de fleste produksjonsdyr lever under? Hvis man skal Det er dyrt å kjøpe kjøtt fra dyr som har hatt gode liv, da dette jo er dyrere å produsere. Hvis man skal leve på paleo-koshold så blir det jo desto dyrere siden det består av så mye kjøtt. Jeg vil ikke dømme deg, jeg er bare veldig nysgjerrig på hvordan du forholder deg til denne problemstillingen 🙂

  Mvh Emma

  Liker

 10. Emma – min erfarenhet av LCHF är att det kosthållet blir ca 20 % billigare !

  Apropå: ”…dårlige forholdene de fleste produksjonsdyr lever under ?»

  ”Miljömässigt har gräsbetande djur funnits i stora mängder på jorden under hela mänsklighetens historia. Djuren har inte varit någon miljöbelastning vare sig förr eller nu. Deras rapade och pruttade gaser innehåller en mängd kol, som ingår i naturens kolkretslopp. Det enda nettotillskottet av kol i atmosfären kommer från förbränning av fossila källor.” – slut citat härifrån.

  Så att ha boskap på rätt sätt = på ett arteget sätt – det kan Wi ju återgå till när som – och då blir sannolikt köttprodukterna både godare, billigare och miljömässigt rätt – som jag ser det.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ?

  Liker

 11. Hei Emma

  Det korte svaret på spørsmålet ditt er at jeg forsøker så godt jeg kan å kjøpe produkter som kommer fra skikkelig dyrehold. Dette innbærer dessverre også at jeg spiser kjøtt fra «vanlig» husdyrhold også. En måte å påvirke måten dyr blir behandlet på er å støtte de aktørene som produserer på en god måte både gjennom å kjøpe produktene deres og reklamere for dem.

  Liker

 12. Hei!

  Har fulgt med på bloggen din i lange tider, og lært mye underveis! En ting jeg fortsatt lurer litt på er om et kosthold med relativt mye karbohydrater fortsatt kan være sunt og bra for helsen, gitt at man spiser de «riktige» matvarene?

  Jeg trener mye styrke med vekter, og har et kosthold bestående av en «base» av øko kjøtt, lever, egg, kokosfett og smør, men også en haug mer eller mindre karbohydratrike frukt- og grønnsaker, som epler, pærer, søtpotet, banan, fiken, bær, alt mulig. Men IKKE noe korn av noe slag, ingen belgfrukter, frø og planteoljer osv. Minimalt med meieriprodukter (en yoghurt nå og da) Kan komme opp i 2-300++ gr karbohydrater pr dag.

  Er karbohydratene i seg selv problematiske, i et slikt kosthold? Har du noen innspill på dette?

  Liker

 13. Hei Anon. Dette er et så godt spørsmål som så mange lurer på at jeg tror jeg rett og slett skriver en egen post om det. Så hvis du kan vente litt så får du et utfyllende svar straks.

  Liker

 14. Tror nok mange ville fått en bedre helse med paleobasert kosthold 🙂

  Jeg stusser litt på paleodefinisjonen:
  Om man skal se på naturlig mat er det svært unaturlig å si at man skal foredle morsmelka til et annet dyr og trekke ut noen næringsemner (smør), tilskudd av omega 3 og d-vitamin er vell også langt fra paleo. Om man spiser godt med økologisk kjøtt, egg og fet fisk er det null problem å få i seg nok omega 3, vitamin D kan diskuteres, men det vil nesten være mer paleo å ta solarium eller ta en sydentur enn å spise vitaminpiller 😉 Jada, jeg flisespikker, men synes paleobegrepet er heller merkelig når man inkluderer ting som vi har spist i kortere tid enn f.eks korn. Kokosolje, palmeolje etc er vell heller ikke paleo da steinalderfolket ikke hadde evne til å ekstrahere olje fra fruktene, en kaldpressa frøolje vil være nesten like naturlig da det og har vært brukt som mat i mange tusen år, kanskje hundretusener av år (eks sennepsfrø og hamprfrø), dog i langt mindre mengder enn f.eks kokos. Potet ble f.eks kultivert noen tusen år før søtpotet, noe det later til at endel paleofolk ikke ser ut til å vite.

  Jeg er forøvrig helt enig i at matvarene du lister opp er sunne og bra matvarer (d-vitamintilskudd mener jeg mange med fordel kan ta i vinterhalvåret), men er egentlig alt paleo?

  Ikke meninga å kritisere her, men har forsøkt å sette meg inn i paleodebatten og det er en hel del som har andre definisjoner enn dette. Hvem er begrepet «paleo»? 🙂

  Eivind

  Liker

 15. Hei Eivind

  I konteksten paleo kosthold betyr ikke «paleo» kun inntak av matvarer som ble spist av ulike menneskegrupper under paleolitikum. Det betyr heller ikke å leve som et steinaldermenneske. Men prinsippene og inspirasjonen i paleosfæren kommer fra paleolitisk livsstil, så ordet paleo er like godt som det neste. Paleo er ikke et strengt definert begrep (litt som lavkarbo), men det ser jeg ikke behovet for at det trenger å være det. Har også skrevet litt om det her: http://www.paljabekk.com/sposlashrsmaringl-og-svar.html

  Liker

 16. Mye enig i hva du definerer som et godt kosthold, men litt uenig i at du bruker ordet paleo da det strengt tatt pr definisjon betyr det man spiste i steinalderen 😉 Jada, jada, jeg flisespikker, hehe. Det eneste man med sikkerhet kan si er paleo er vell fisk, kjøtt, egg, skalldyr, nøtter, mange typer grønnsaker, frukt, bær og noen typer sopp (sistnevnte var riktignok risky business, men hei, survival of the fittest gjorde seg vell ofte gjeldende :))

  Eivind

  Liker

 17. Du må huske Eivind at mennesker ikke hadde ett kosthold i steinalderen. Paleolittisk tid er heller ikke helt det samme som steinalderen. I paleolitikum spiste ulike menneskegrupper svært forskjellig mat. Kostholdet var som det var basert på lokal tilgang av matvarer. De aller fleste menneskegrupper spiste svært ensformig. Det er ingen mennesker som naturlig har spist så variert som dagens paleofølgere.

  Og det er feil å si at Paleo per definisjon betyr det man spiste i steinalderen. Det er vi som bestemmer definisjonen til uttrykket ettersom paleo ikke er navnet på et kosthol men på en tidsperiode der mennesker som sagt hadde svært forskjellige kosthold. Paleo betyr akkurat det vi vil at det skal bety.

  Liker

 18. Jeg vet godt at kostholdet var høyst forskjellig, alt fra kitavaer til eskimoer, men ingen av dem har noensinne brukt melkeprodukter, i mine ører skurrer paleo og melkeprodukter, men vi får vell være enige om at vi er uenige om det. Jeg har vell vendt meg til Loren Cordains definisjon, men meg om det 🙂

  Eivind

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s