Oppdatering om blogg

Lagt ut av

Med fare for å virke selvsentrert, er det med glede jeg ser at stadig flere tar turen innom denne bloggen. Denne uken rundet totalt antall visninger 100 000. Samtidig passerte bloggen jeg startet med, Ramblings of a carnivore 200 000 visninger. Ok, så er jeg ingen rosablogger, men det er likevel hyggelig at så mange viser interesse for helse, kosthold og trening, fra et kanskje noe mer vitenskapelig perspektiv enn det man finner ellers.

Det var flere grunner til at jeg begynte å blogge. Mest av alt var det en unnskyldning for å holde meg oppdatert på fag etter studiene var avsluttet. Dessuten har jeg forferdelig dårlig hukommelse og det å skrive ting ned hjelper. Det er også få ting man lærer så mye av som det å forsøke å forklare noe videre til andre. Men først av alt synes jeg det jeg skriver om her er utrolig spennende og tenker derfor at det sikkert er andre som også synes det er spennende.

Dette med å blogge om vitenskapelige temaer er spennende også av andre grunner. Om man tidligere ønsket å skrive om vitenskap så måtte man gjøre det i vitenskapelige tidsskrifter der det du skrev ble vurdert av fagfeller (peer review) og måtte følge strenge krav til form og innhold. Sånn er det fortsatt og det å publisere noe i vitenskapelige tidsskrifter er en treig og utrolig kjedelig prosess. Etter lange gjennomganger kan det vise seg at tidsskriftet du sendte inn til ikke vil ta imot det du har skrevet og så må du finne en annen plass å sende det inn. Ellers kan det være de ber deg om å endre så mye at du føler ponget med det du skrev blir borte.

Tidsskriftene blir også først og fremst lest av og skrives for en spesifikk gruppe mennesker og er lite tilrettelagt hvermansen. Det fine med blogger er at man kan få stoff ut når man vil og man blir ikke noe mindre vurdert kun fordi noe publiseres på en blogg. Med et åpent kommentarfelt åpnes det for en øyeblikkelig fagfellevurdering og påstander må ofte forsvares i like stor grad som om man forsøker å publisere i et tidsskrift. Blogger kan med andre ord være et fantastisk verktøy for å spre kunnskap og for å skape kunnskap gjennom kritikk og vurdering.

Selv om jeg ikke kan love noe, har jeg som mål å fortsette å skrive her når jeg har noe å dele og ikke minst har tid til å dele.

Inntil videre vil jeg takke for alle som er med å sprer det glade budskap. Under er topp 10 mest leste innlegg på begge blogger.

15 kommentarer

 1. Takk Pål, for det arbeidet du har lagt ned, og den enkle måten du skriver på. Ingenting er så kjedelig som akademisk tekst og vitenskapelege skrifter!
  Bloggen og boka di var sparket i baken som måtte til for å bli fullstendig kvitt korn frå kostholdet, og eg anbefaler begge til folk som måtte vera interesserte eller ha helsemessig behov for det.

  Fortsett det gode arbeid!

  Eks-Vofhser

  Liker

 2. Nei men hallo Kjell Erik. Visste ikke at du var interessert i dette. Men takk for skryt. Som eks-Vofser vet du også hvordan det er å leve på et særdeles kornbasert kosthold. Har aldri fist så mye i hele mitt liv som på VOF.

  Liker

 3. Bloggen din er en enestående kilde til kunnskap for oss som ikke har kosthold/ernæring/fysiologi som fag. Og den burde være en kilde til kunnskap for mange som faktisk har kosthold/ernæring/fysiologi som fag.

  Takk for at du gidder!

  TK

  Liker

 4. Ja eg blei faktisk ganske sjuk av det kostholdet på VOFS. Ganske! Men eg tenkte aldri over at det var korn, men viste at eg er så langt frå vegetarianer det går an å komma. Storkjøkkenmat kan også vera kvalitetsmessig veldig dårleg har eg erfart (stakkars alle eldre…)

  Eg er svært interessert og har pønska i retning steinalderkost lenge. Takka Magnus for at eg snubla over denne sida di og ikkje minst boka, for det er usikkert om eg hadde kjøpt ei bok sånn heilt i det blå frå ein ukjent forfatter. Også bestillt oppskriftsboka no, for det er greit med inspirasjon og variasjon – spesielt i starten.

  Forøvrig er eg nyutdanna fysioterapeut, så helse og funksjon er noko som opptar meg. Er for tida nesten ferdig med første halvdel av turnusteneste på Haukeland, og forsøker påvirka folk der. Jobber mellom anna på gastroenterologisk sengepost – og kan lova deg det er mange kandidater der som ville profittert av å kutta ut korn. Men ikkje enkelt å formidla det, det må eit paradigmeskifte i helsevesenet OG på direktoratsnivå til!
  Skal til Eidfjord kommune snart, og der kan ein jobba nærmare med kosthold hos pasientane. Du burde kanskje ta kontakt med frisklivssentralane og «pusha» litt der. Dei har eit BraMat kurs i regi av helsedirektoratet – som ikkje er så bra for folk som vil endra livsstil og få betre helse….

  Har du ei side der du stiller deg lagleg til for spørsmål angåande kosthold? Evt moglegheit for konversasjon utanom allment innsyn?

  Eg lever for det meste på hjortekjøt (dog det er svært magert), og har ein liten flokk villsau som eg lager mykje spekemat av. Og spekematen byttast gjerne i fisk også (sidan eg ikkje sjøl har tid å fiska), så eg er heldig som har gode moglegheiter og ressurser. Men eg ønsker å spre det til andre som er interesserte, og då er det greit å vita om alternative kjelder til god mat.

  Kjell Erik

  Liker

 5. Hei,
  Jeg syns hele samfunnet er så fiksert på det å være tykk, for tykk, og fettet som legger seg både her og der på kroppen, der man helst ikke vil ha det. Spis riktig, tren riktig, slik blir du tynnere, slik går du ned i vekt.

  MEN hva med meg? og mine søskene, og mange flere som jeg kjenner som er tynn og kanskje FOR tynn? Jeg klarer ikke å legge på meg, har ikke så veldig god matlyst, men jeg spiser «normalt» Spesielt etter svangerskap og amming ble jeg så tynn som jeg var når jeg var fjortis, og klarer ikke å legge på meg, og jeg spiser det samme som før. (inntil nylig da)
  Jeg er ikke syk men jeg er ikke helt frisk heller, forkjølt flere ganger i året, influensa 1 gang i året, lite energi men akkurat nok til å gjøre alt man skal. Klager ikke, men kan gjerne tenke meg litt rundere, litt friskere, litt… anderledes.

  Og så kom jeg over bloggen din og bloggen -fra jord til bord-, som handler om veien til god helse, som handler om å få lit muskler på kroppen, som handler om å få energi og overskudd. For en befrielse fra «spis deg ned i vekt» og «tren deg slank» Jeg skal legge på meg minst 10 kilo, Hva tror du om det?

  Takk for bloggen!
  J.A.

  Liker

 6. Hei Pål.
  Jeg synes ikke du er så veldig selvsentrert:)
  Bloggen din er fantastisk. Den gjør vanskelig stoff tilgjengelig for «gudoghvermansen», og det er så bra! Samme gjelder for boka di, som jeg slukte så fort den kom. Jeg har selv startet en blogg, og jeg kommer til å anbefale boka di på det sterkeste i en bloggpost jeg går og ruger på. Er det ok om jeg siterer noen setninger fra den også? (sjekk ut http://www.rivjernet.com)
  Jeg håper du fortsetter å skrive på bloggen din, fryder meg hver gang det er en ny post å lese:) For å gjenta forrige kommentar; Takk for bloggen!

  Liker

 7. Hei J.A. Det er lett å fokusere for mye på vekt. Egentlig burde hovedfokuset alltid være på å føle seg bra og være frisk så kan vekt komme i andre rekke. Når det er sagt så er det å legge på seg litt vekt heller ikke noe dårlig mål. Ofte vil man legge på seg litt om kostholdet blir mer optimalt.

  Liker

 8. Jøss, så gøy! Du er jo samme mannen som har skrevet dette:http://fitnessbloggen.no/veien-til-god-helse-gar-gjennom-magen/
  Så glad jeg er som fant denne bloggen :))
  Den artikkelen der har hjulpet meg mye, og lært meg mye!
  Jeg har kuttet alt av korn/gluten, karbohydrater og laktose etter jeg leste dette. Jeg ble alvorlig syk i sommer, fikk en diagnose men lite hjelp fra leger. Jeg er alenemamma for 2 men ble så syk at jeg ble liggende i senga i en måned der jeg måtte ha mye hjelp for å ta vare på barna. Ved å kutte det jeg leste om i artikkelen, ble jeg mye friskere, og er nå på tur mot en mye bedre hverdag uten all maten jeg har kuttet. Dette er utrolig intr.å lese om, og jeg lærer så mye! Jeg blir bare mer og mer sjokkert over det man ellers ville puttet i seg!

  Liker

 9. Jeg har lest deg med glede siden jeg oppdaget deg, og jeg og mannen har lagt om kostholdet. Han har Bechterew og jeg FM og ME. Friskt og kjekt par 😀 Vi er begge bedre i magen, men sykdommene kommer vi nok ikke unna.

  Fordi jeg har stor glede av å lese det du skriver, og har stor tro på at kostholdet er meget viktig for helsa, lurer jeg på om jeg kan få lov til å legge link til deg på min nyoppstartede blogg. http://ldnblogg.blogspot.no/

  Den handler ikke om mat og trening som du ser, men om min positive eller negative erfaring om den mye – for tiden – omtalte medisinen LDN.

  Med vennlig hilsen Toril Lyhus Ribe

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s