Helt naturlig mat og trening

Lagt ut av

Da er boka Helt naturlig mat og trening kommet fra trykken og er klar for butikkene! Må si jeg er veldig fornøyd med utseendet og håper at innholdet holder mål.

Tittelen røper mye om hva den handler om og den handler ikke overraskende om mat og trening (og litt annet, men først og fremst mat og trening) og utgangspunktet er spørsmålene «Hva er naturlig menneskemat? Hvordan bør vi trene? Og hvordan kan vi gå ned i vekt på en god og sunn måte?»

Målet har på mange måter vært å lage generelle råd for hvordan man kan optimalisere vår fysiske helse gjennom å påvirke livsstilsfaktorer. Etter å ha trålet store mengder med vitenskapelig litteratur har jeg kommet frem til at det er mulig å si noe om hva som med stor sannsynlighet er et sunt kosthold, hva som med stor sannsynlighet er den mest fornuftige måten å gå ned i vekt på og hvordan vi kan bruke trening til å oppnå god helse.

Evinnelige uenigheter i media omkring hva som er sunt kan friste oss til å tro at det er umulig å finne endelige sannheter om sunn livsstil, men slik jeg tolker de tilgjengelige data er det mulig. Det er visse ting vi vet, selv om det er mye vi også ikke vet. Da må vi basere rådene på det vi vet, og der det er ting vi ikke vet sikkert må vi bruke vår logikk, rasjonalitet og fornuft etter beste evne slik at vi kan gjøre kalkulerte gjetninger.

Jeg har også et ønske med denne boka. Grunnen til at jeg vil skrive om dette temaet er først og fremst at jeg ønsker en videre diskusjon om hva en sunn livsstil er. Jeg håper det er flere av dere der ute som kan finne feil i mine resonnementer slik at vi sammen kan rearrangere kunnskapen vår så den ligner mest mulig på verden slik den er. Derfor vil jeg invitere alle som leser boken, og som har tanker eller meninger om boken som helhet eller temaer som tas opp der, til å skrive til meg på post@paljabekk.com.

Relevante innspill vil jeg gjerne også legge ut her, så jeg kan svare på spørsmål, kritikk, ris og ros, slik at vi kan fortsette diskusjonen. Spesielt om noen har faglige innvendinger som bør deles, håper jeg at dere skriver en mail slik at en videre diskusjon kan være åpen for alle (ingenting vil bli lagt ut uten tillatelse, og alt er selvfølgelig anonymt hvis ønskelig).

I tillegg til at jeg ønsker at 2013 blir et år preget av mer fornuft og mindre følelser i helsedebatter, ønsker jeg at 2013 blir året der vi begynner å forstå kroppens signaler, tar tilbake kontrollen over vår egen helse og der vi kommer nærmere vårt fulle potensiale. Som hos alle andre dyr er sunnhet den naturlige tilstanden for mennesker. Sykdom, smerter og ubehag burde være sjeldent, og det kan bli sjeldent igjen. Sunnhet er helt naturlig.

Ved siden av boken min, har René Zografos laget en fantastisk kokebok basert på kostholdet beskrevet i «Helt naturlig mat og trening». De går dermed godt sammen tematisk og ser bra ut sammen på hylla.

Bøkene er tilgjengelige i bokhandler fra 2 januar, men kan allerede bestilles hos de store nettbokhandlene. Om de ikke finnes i en bokhandel nær deg, hjelper de deg med å bestille.

God jul!

24 kommentarer

 1. gratulerer så mye med bok!
  Den skal kjøpes 🙂
  Har fulgt bloggen din lenge, synes du har en av de beste om kosthold. Har funnet mye som har hjulpet meg her inne.
  God Jul!
  hilsen Berit

  Liker

 2. Glede meg til å kjøpe!! 🙂 Men jeg lurer også på hvilke type proteinpulver du anbefaler om man er som meg og absolutt vil ta tilskudd av dette. Jeg trener mye styrke og får ikke nok protein gjennom maten. Jeg spiser også mye supermat (alger, greens, bær o.l.) så ønsker et tilskudd i denne kategorien. Hva mener du er det beste alternativet? Erte – eller hamp protein?

  Liker

 3. Hei Anon. Vanlig myseprotein (whey)er det jeg vil anbefale som tilskudd. Supermat anbefaler jeg ingen. Mye av denne maten kan innehlde høye nivåer av antinæringsstoffer, mens resten stort sett bare er altfor dyr mat som også ofte er mindre næringsrikt enn vanlige animalske matvarer. Proteintilskudd bør bør man få fra dyr og ikke i fra planter. Grunnen er at planteproteiner ofte innholder mye skadelige proteiner.

  Liker

 4. Takk for svar 🙂 Skjønner jeg har mye spennende lesing foran meg, men skal mye til for at jeg dropper supermaten! Kunne nok ha diskutert opp og ned i mente med deg ang. dette, men står over i denne omgang 😉 Jeg reagerer på melk og melkeprodukter og kan derfor ikke kan ta proteinpulver av denne sorten. Finnes det noen alternativer som du mener er bra og ikke er myseprotein e.l?

  Liker

 5. Hva tenker du om f.eks hamp og erteprotein isolat? Ikke de mest vanlig brukte, men ut ifra hva jeg forstår har de begge en god aminosyreprofil og så lenge man velger isolater er det vell svært lite antinæring ute å går?

  Eivind

  Spennende med boka di forresten, skal prøve å få lest den når jeg får bedre tid og gi deg litt feedback 🙂

  Liker

 6. Dette er boka jeg har venta på! Skal rett fra jobben og bort på bokhandleren og sikre meg et eksemplar, kokeboka får vente litt til jeg har finkjemmet boka di.

  Jeg ser du anbefaler et eggeproteinpulver, men dette inneholder kunstige søtningsmidler (acesulfam, natrium-cyclamat, saccarin). Jeg har den oppfatning at det ikke har noe i kostholdet vårt å gjøre, og siden vi heller ikke aner noe om langtidsvirkningene verken på kroppen vår eller miljøet så holder jeg meg unna det. Hva er din holdning til kunstig søtning? Er det så ufarlig som noen vil ha det til?

  Det eneste proteinpulveret jeg har kommet over som ikke inneholder søtning er et smaksnøytralt pulver fra PF; http://www.proteinfabrikken.no/default/Proteinpulver/Whey-Tech/Whey-Tech-3000g-Nøytral-Proteinfabrikken-11113-p0000001810.aspx

  Det er ikke et isolat, men jeg har brukt det i mange år og synes det fungerer bra. Har prøvd isolater uten at jeg nødvendigvis syns det ga noen ekstra effekt. Jeg synes i tillegg proteinpulver med søtning blir altfor søtt og jeg blir kvalm av det.

  Dette er et proteinpulver med naturlig søtning (stevia, taumatin). Jeg har ikke prøvd det enda, men utfra hva jeg leser om det så er det ok.

  Liker

 7. Et tillegg til min kommentar om proteipulver:
  Jeg har laktoseintoleranse og reagerer på det meste av melkeprodukter/melkemat, men jeg har ingen problemer med det Whey-protein. Er man melkeallergier så blir det vel noe annet.

  Liker

 8. Hei K

  Det eggeproteinpulveret var et eksempel på proteinpulver som ikke er basert på melk. Jeg sjekket ikke de andre næringsstoffene og er enig i at det inneholder mye man bør unngå. Det er vanskelig å si noe sikkert om disse kunstige søtningsmidlene. Forskningen jeg har sett er ikke tydelig og det mangler mye data. Det er nok en god regel å holde inntaket lavt.

  Det skal ikke være laktose i myseprotein så det burde gå fint å innta. Tror også det er mange som tror de ikke tåler melkeprotein, mens det egentlig er andre matvarer som er problemet.

  Selv ville jeg nok valgt pulver med naturlige karbohydrater som sukker, men det er basert på min helse og min situasjon der jeg gjerne inntar litt sukker etter trening sammen med protein. Pulveret med stevia virker fint.

  Håper du liker boken K

  Liker

 9. Hei!
  No har jeg lest nesten hele boken, og jeg må si jeg liker det jeg leser! Det er interessant hvordan du setter spørsmålstegn ved etablerte «sannheter» som vi har vokst opp med. Jeg synes det er rart hvordan alle de studiene du refererer til ikke har fått gjennomslag i samfunnet. Det er nesten litt ekkelt å tenke på hvor påvirket vi blir av de anbefalingene myndighetene gir, at folk ikke er mer kritiske til råd om kost og helse, men tar alt som fakta. Jeg har selv levd i den tro at mettet fett er farlig. Hvorfor det? Jeg tror på det jeg leser og hører. Det er sannelig på tide å bli mer kritisk.
  Hilsen medisinstudent.

  Liker

 10. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding Anon.

  Jeg vet hvordan du har det. Da jeg begynte å lese mange av de nevnte studiene synes jeg også det var rart hvor lite gjennomslag de hadde. Det endte med at jeg skrev denne boken.

  Hele prosessen har gjort meg mye mer interessert i vitenskapsfilosofi og metode. Spørsmålet om hvordan kunnskap blir til er utrolig spennende.

  Ernæringsfaget er på ingen måte den eneste vitenskapelige grenen som har opplevd slike tilstander. Lee Smolin har skrevet en veldig god bok om strengeteori i fysikken og hvordan den har fått enormt gjennomslag til tross for manglende bevis og til tross for at det er en elendig vitenskapelig teori. Har skrevet litt om det her http://ramblingsofacarnivore.blogspot.no/2010/08/death-of-theory.html

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s