Ta en bærsj å la den vandre

Lagt ut av

De som kjenner meg godt vet at jeg koser meg nå når jeg kan skrive om bærsj, for humoren min har utvilsomt ofte et barnslig preg. Men temaet her er både alvorlig, interessant og viktig, og det handler faktisk om forflyttning av avføring.

Jeg har i tidlere poster skrevet litt om viktigheten av mage- og tarmsystemet vårt. Bakteriene i magen vår er for eksempel en viktig del av immunforsvaret vårt og vi blir syke om ikke dette andre livet, som bor inni oss, har gode nok forhold. Bakterier må eksistere i visse forhold til hverandre for at vi skal få en optimal helse. I tillegg er det viktig at de er der de skal være, for eksempel kan vi bli syke om bakterier som egentlig hører hjemme i tykktarmen, tar seg inn i tynntarmen.

Bakteriekulturene i magen til mennesker varierer geografisk og nye typer bakterier kan gi oss en mage i ubalanse før den igjen tilpasser seg.

Enkelte mennesker kan få store problemer med tykktarmen. Da har det vist seg at transplantasjon av avføring fra en sunn tykktarm til den syke, noe som gjenoppretter en naturlig bakteriebalanse, kan gi store forbedringer. På engelsk kalles dette «fecal transplant» og det er en fryktelig interessant og lovende metode . 

Chicago Tribune skrev nylig om suksesshistorier med transplantasjon av avføring til mennesker som var hardt rammet av bakterien Clostridium difficile (C. difficile). Denne bakterien kan for blomstre opp og gi mageproblemer, blant annet etter at antibiotika har tatt livet av konkurrerende bakterier. Og nettopp antibiotika skal man være forsiktig med, det vil si, antibiotika kan være veldig nyttig, men vi må huske at etter en kur må vi bygge opp igjen magebakteriekulturene våre. Antibiotika er laget for å ta livet av bakterier, men det kan også ta livet av nyttige og sunne bakterier vi trenger. Etter en antibiotikakur trenger vi derfor ofte å aktivt bygge opp igjen magebakteriekulturene.

Om ting er riktig ille kan man også gjøre en transplantasjon av sunne bakterier (avføring) fra en frisk tarm til en syk tarm. Behandlingen har vist å kunne kurere opp til 90% av pasienter med gjentatte C. difficile oppblomstringer.

Det er flere medier som i det siste har kastet seg over dette temaet. Nylig rapporterte CNN om en jente som fikk kurert sine mageproblemer etter hun fikk transplantert avføring fra sin mor.

I tillegg til å kunne kurere C.diffisile infeksjon, tyder data på at transplantasjon av avføring kan bedre blant annet Ulserøs kolitt, og IBS (irritabel tarm).

Poenget med all denne muligens uappetittelige praten er sette fokus på magen vår. Resultater fra studier av avføringstransplantasjon viser oss hvor utrolig viktig det er at magen vår er som den skal være, og at vi passer på bakteriene som er en del av oss. Husk at vi etter en antibiotikakur kan ha et dårlig og utsatt immunforsvar fordi bakteriekulturer må bygges opp igjen. Dr. Art Ayers, som skriver den anbefalte bloggen Cooling inflammation påpeker at til og med for stort fokus på hygiene kan være skadelig etter antibiotikabruk. Vi trenger rett og slett å bli utsatt for bakterier. Også probiotika, som for eksempel yoghurt eller biola, eller andre bakterier i mat, vil kunne hjelpe med å bygge opp et ødelagt tarmsystem. Magen vår er viktig og den trenger at vi passer på den. 

Litteratur

Floch MH. The power of poop: probiotics and fecal microbial transplant. J Clin. Gastroenterol. 2012 Sep;46(8):625-6. doi: 10.1097/MCG.0b013e3182667a93. PubMed PMID: 22874805.

2 kommentarer

  1. Gjæret mat, som kombucha, kimchi og andre lakto-fermenterte grønnsaker kan være til stor hjelp for å gjenoppbygge en sunn tarmflora. Selv merket jeg mye større positiv virkning da jeg begynte med tildels små mengder – 1ss til middag – kislaya kapusta (enkel, russisk surkål) enn av dyr VSL#3 (probiotika).

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s