Andreas Eenfeldt, også kjent som Kostdoktorn, har samlet 14 vitenskapelige studier av høy kvalitet der karbohydratrestriksjon har blitt sammenlignet med andre kostholdsstrategier. Alle studiene viser større vekttap med karbohydratrestriksjon. Listen over studiene med linker ligger på Eenfeldts side (her). I kommentarene under listen har jeg foreslått 2 studier til og vi er enige om at vi nå er oppe i 16 studier. For alle som har lyst til å lære mer om lavkarbo og den dokumenterte effekten av dette kostholdet, er disse 16 studiene et flott utgangspunkt. Det er fortsatt slik at man lærer mer av å lese hver enkelt studie enn å lese en metaanalyse, selv om den skulle komme fra Cochrane.
Det interessante er selvsagt at vi ikke har klart å finne studier som peker i motsatt retning av disse 16, d.v.s. som for eksempel viser at fettreduksjon virker bedre enn karbohydratreduksjon, noe som setter den foreløpige stillingen til 16:0 i lavkarbos favør. Om noen kjenner til studier som viser det motsatte er jeg veldig interessert i å lese dem, så gi meg gjerne en link. Det er uansett ikke mulig å si at vitenskapelige data ikke støtter effekten av lavkarbo, uten å lyve eller snakke ut fra manglende kunnskap.
God lesning!
Før var det om å gjøre å være stor og rund, for å vise at man hadde god råd og penger nok til skikkelig mat. Nå har vi for god tilgang på mat til at dette er populært, så nå lager vi prestasjoner av å slanke oss i stedet. Et OK balansert kosthold basert på normale gammeldagse råvarer og en god nok mengde trening, så holder man seg frisk og fin. Hjelper ikke å spise lavkarbo når man drikker øl hver helg. Til alle dere som vil holde god form: Kom dere ut å tren nok, så ordner det der seg av seg selv 🙂
LikerLiker
Det har sjelden eller aldri vært mote å være kjukk. Samtidig vet vi at tilgang på mat ikke har mye å si for utvikling av overvekt. Et «ok balansert kosthold»? ordner ingenting om man allerde er overvektig. Tror ingen på lavkarbo drikker øl hver dag. Trening alene hjelper heller ikke for å gå ned i vekt. Anon, du tar feil om nesten alt du sier i denne kommentaren. Kan jeg foreslå at du innhenter deg litt kunnskap?
LikerLiker
Bloggen din er utrolig bra, seriøs, og faktabasert! Stå på 🙂
LikerLiker
Fint å lese. Hva med den andre siden som det diskuteres. Mettet fett. «Vi» er jo livredde for dette. Fint om du kan vise til studier her.
LikerLiker
Det ble nylig publisert en review-artikkel om kunnskapsgrunnlaget bak anbefalingene for mettet fett: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22208554
Den er skrevet av en nederlandsk ernæringsstudent (sannsynligvis masteroppgave) og publisert i Nutrition.
LikerLiker
Hva med studiene nederst på denne siden?
http://anthonycolpo.com/?p=2256
LikerLiker
Anon: Jeg har vurdert å skrive en sak om mettet fett og kolesterolhypotesen, men så føler jeg at det blir litt overflødig siden så mange allerede har gjort det. Det er mulig at det er lite gode gjennomganger på norske blogger. Studiene som blir referert ti lav andre her er gode og så finnes det flere gode bøker om emnet, men jeg skal vurdere det.
LikerLiker
Tusen takk Henriette!
LikerLiker
Hanne Storhaug har gått i dybden på kunnskapsgrunnlaget bak fettanbefalingene her: http://www.friskogfunksjonell.no/de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/
LikerLiker
Takk for god lesning!
Jeg er på jakt etter den beste omega 3 kilden, kan du hjelpe? Jeg spiser mye frø, nøtter og avokado men føler jeg trenger noe mer. Krill? Selolje?
Det er mye billig omega 3 på markedet, men det er ofte laget på en dårlig måte, hvor finner jeg den beste kvaliteten?
LikerLiker
Hyggelig at du liker det Tine. Jeg er ikke oppdatert på hva som er de beste omega3-tilskuddene, men tror dette kan være en fin plass å starte: http://chriskresser.com/the-definitive-fish-oil-buyers-guide
LikerLiker
Stillingen er vel strengt tatt 21:0 når jeg gjør en rask telling av studier. Men så bør en kanskje se på antall uavgjort også der tallet er 28. Så 21:28:0 er vel en bedre fremstilling :)?
LikerLiker
Hei Iben. Kan du ikke si hvilke 5 studier jeg ikke har fått med. Gjerne også de du mener er uavgjort.
LikerLiker
Skal ikke blande meg for mye inn i Pål sin blogg her, men studien du refererer til er dog en LCHP diett (Low Carb, High Protein) 30P-30F-40C mot tradisjonell 10P-30F-60C
De fleste i lavkarbo miljøet idag erkjenner vel at LCHF er veien å gå, og holde protein ganske konstant eller noe høyere
Hvorvidt effekten kommer av metthetsfølelse, fiksing av hormoner/signalstoffer som er fullstendig «out-of-whack» av HighCarb diett, eller en «magisk» metabolismeendring (eller en combo av disse) skal ikke jeg uttale meg om, men at den er der er det liten tvil om, noe også disse studiene som Pål refererer til viser.
Jeg har for lengst skjønt at innenfor dette emnet får du de svarene du vil ha (eller ikke ha) avhengig av hvem, du spør/leser (dessverre)
LikerLiker
Fredik: Colpo skriver om det som kalles en metabolsk fordel med lavkarbo. Studiene er knyttet til det. Studiene jeg nevner er studier som har testet tradisjonell lavkarbo. Noen definerer lavkarbo som under 30% karbohydrater, men det vanlige er mindre. Studien jvikse nevner ville jeg ikke kalt lavkarbo. Effekten av så små endringer i karbohydratinntak har vært veldig små i studier.
LikerLiker
Takk for svar. Se på denne også, Pål 🙂
http://myrevolution.no/forum/f3/ned-i-vekt-6632/
LikerLiker
Hvor mange av disse studiene er såkalte «free living» studier?
LikerLiker