Et lite tankeeksperiment

Lagt ut av

Hvor enn mye jeg gjerne skulle delt faglige innspill her, er det dessverre lite tid til dette nå for tiden. Faglige poster må derfor vente en liten stund. Men i fraværet av teori kan man alltid more seg med litt praksis. 

Jeg argumenterer for at man må bruke et evolusjonært perspektiv når man ønsker å vite hva som gir god helse, dette gjelder både hvilken mat vi bør spise og hvordan vi børe trene. For ikke så lenge siden levde alle mennesker i naturen og på naturens premisser. Mye vitenskapelige data tyder på at vi da var sunne, friske, spreke og sterke og at vi kunne leve lange gode liv. Nå har vi på så mange måter fjernet oss fra det levesettet vi er best tilpasset og vi betaler prisen i form av sykdom og uhelse.

Hvis vi ønsker et slags subjektivt bilde på akkurat hvordan det står til med vår helse, så kan man gjøre følgende underholdende tankeeksperiment:

Først, skaff deg et bilde av hvordan sunne friske mennesker egentlig ser ut. Noen slike bilder finner du under. Så, dra til et sted med mye mennesker, et kjøpesenter, handlegate eller liknende og observer menneskene der. Tenk deg så hvordan alle disse menneskene hadde sett ut om de var plassert nakne og i naturlige omgivelser som i en skog.

Hvis bildet du da får i hodet er over gjennomsnittlig komisk (og ikke bare fordi du ser for deg nakne mennesker), eller kanskje spesielt om bildet er tragikomisk, så er det et godt tegn på at vi ikke er så friske og sterke som vi kunne vært – passer vi ikke lenger inn i naturen?

Her er noen eksempler på hvordan mennesker som lever på en mer naturlig måte kan se ut:

8 kommentarer

 1. Disse masaijump-jentene i røde kjoler på bilde nr 2 ser ut som beinrangler i mine øyne. Hvordan vet du at disse jentene har optimal helse? Beina og ryggen/nakken på flere av dem ser litt krokete ut.

  Liker

 2. Hei anon. De masaiene er nok menn, men du har rett i at de er tynne. Jeg vet ikke om akkurat disse masaiene er spesielt sunne, men masaiene er generelt sunne og bildet er bare et illustrasjonsbilde. Må også huske at de har en annen kroppsbygning enn oss.

  Liker

 3. Jo noen av de gjør det. Innbyggerne på Kitava spiser for eksempel mye karbohydrater, men både masaiene og aboriginene spiser mye animalsk mat. Det er med andre ord stor variasjon i kostholdet til de ulike folkeslagene på bildene

  Liker

 4. Lite biler, handlesentere, rulletrapper osv blant disse…. Hvordan kan du utelukke at dette ikke kun handler om enorme forskjeller i fysisk aktivitet?

  Liker

 5. Hei Anon. Mengden fysisk aktivitet til oss mennesker varierer fra samfunn til samfunn og fra tidsepoke til tidsepoke. Det er mulig snittet er lavere nå enn tidligere, men spørsmålet er hvilken tidsepoke du sammenligner med. Mennesker som lever som jegere og sankere er ikke alltid så aktive, likevel ser de bedre ut enn oss. Aktiveten de gjør vil nok bidra til at de kan bli mer muskuløse, men det er ingenting som tyder på at fedmeproblematikken kan skyldes mangel på fysisk aktivitet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s