Etterhvert som karbohydratrestriksjon har blitt mer mainstream, har det i dagligtalen dukket opp begreper tradisjonelt brukt i medisinske fagmiljøer. Ketose er ett av disse begrepene og det blandes ofte med både ketoacidose og ketolyse.
Ordet ketose kommer fra ketonlegemer (betahydroksybutyrat, acetoacetat og aceton). Når kroppen bryter ned fett dannes det ketonlegemer. Jo mer fett som brytes ned i et visst tidsrom, jo mer ketonlegemer dannes. Trening øker fettforbrenningen og dermed produksjonen av ketonlegemer. Til vanlig styres produksjonen av ketonlegemer av mengden karbohydrater i kostholdet. Jo mindre karbohydrater som inntas, jo mer fett brukes som energi og jo mer ketonlegemer dannes. Etter en natts søvn har vi vanligvis en god fettforbrenning og produserer derfor også mer ketonlegemer.
Det kan være lurt å huske at slik man bruker ordet ketose til vanlig, så er det ikke en enten-eller tilstand. Kroppen produserer alltid ketonlegemer og produksjonen går opp og ned i løpet av døgnet. Det er ikke definert et nivå av ketonlegemer i blodet vi kaller å være i ketose og vanligvis mener vi bare at man har en stor produksjon på grunn av et lavt inntak av karbohydrater. Et cirkatall er under 100g karbohydrater om dagen for et gjennomsnittsmenneske med moderat aktivitetsnivå. Men nok en gang, ketose er ikke noe man er, eller ikke er i. Det er et løst begrep og bør derfor brukes løst.
På apoteket kan man kjøpe Ketostix, som er papirstrimler man kan måle innholdet av ketonlegemer i urinen med. Enkelte blodsukkermålere kan også måle ketonlegemer.
En ketoacidose er en livsfarlig forsuring av blodet man oftest ser hos alkoholikere eller dårlig regulerte diabetikere (diabetisk ketoacidose hos type 1 diabetikere). I slike situasjoner skjer økningen i nivået av ketonlegemer sammen med andre komplikasjoner, som høyt blodsukker eller dehydrering. Uansett, man kan ikke få en ketoacidose av å spise mindre karbohydrater. Det er ikke sånn kroppen virker.
Ketolyse er et begrep som ble oppfunnet av den danske legen Torkil P. Andersen og er rett og slett navnet på hans konsept og er ikke det samme som ketose.
Ketogen kost, eller bare lavkarbokost, blir brukt blant annet i behandlingen av flere typer epilepsi (spesielt hos barn), overvekt og livsstilssykdommer, og mye tyder på at også nevrodegenerative sykdommer, og flere kreftformer, forbedres av ketose.
Der, jeg følte det passet med en liten oppklaring. Håper det var forståelig. Og forresten, den norske siden på Wikipedia om ketose er helt bak mål, så les den engelske (den nynorske siden er også langt bedre enn den på bokmål).
Perfekt 🙂
Har vært litt undrende til dette, da ketose ikke har vært mitt fokus hva gjelder lavkarbo. Studerer også bachelor i ernæring, og hittil har det som handler om ketoner kun vært i forbindelse med sult. Veldig lite relevant i forhold til lavkarbo og kosthold 🙂
LikerLiker
Takk for nok en god og oppklarende artikkel!
LikerLiker
Flott med slike oppklaringer. Veldig viktig med slik reell kunnskap om mekanismene rundt lavkarbo, da det er alt for mange vrangforestillinger som verserer.
LikerLiker
Wikipedia er en wiki så alle kan bidra med å forbedre den.
Hadde vært fint om du hadde tid til å oppdatere den Pål med korrekt informasjon.
LikerLiker
Det er sant Kai. Jeg har tenkt på det flere ganger, men har aldri fått rotet meg til det. Gjør ikke noen andre det snart, skal jeg vurdere sterkt å skrive noe.
LikerLiker
er det så at når man er i ketose at man får mere sved produktion? Jeg mærker dette efter frokost med æg og ost f.eks. Har en kodthold oå ca. 20 gram karbohydrater. Nogle gange lidt højere. Det er da på grund af ekstra bær eller grønsaker. En anden ting er at man nok kan svede mere på lavkarbo kost end på normal karbo kost.
Tak for informationen.
LikerLiker
Hei Anon.
Man kan komme til å svette mer i ketose, rett og slett fordi man får en god fettforbrenning og kan produsere mer varme. Det kan også tenkes at man får en mer normale thyroidea-hormon nivåer og dette kan bidra til økt kroppsvarme.
LikerLiker
jeg har noen tanker om kosthold og helse , jeg begynte på blodtrykk medisiner , da jeg var ca 45 år , da hadde jeg ikke kolestrol , sa doktoren , var vist ikke målbart , han måtte se to ganger om det stemte ,da spiste jeg normalt , etter at jeg fikk konstatert høyt blodtrykk , begynte jeg å spise såkalt helse god mat , med lite egg og fett , men noen år etter ,ble jeg bare tykkere ,og kolestrolet steg , var altid sulten ,fikk også dibetes 2 ,etter noen år , nå har jeg spist lite karbohyrater i ca et år med en del egg og fett ,har sluttet med dibetes tabaletter ,målte kolestrolet på apoteket , og det var ikke målbart igjenn,det var total kolestrolet ,( var under 3) men spiser enda kolestrol senkende medisiner ,da jeg spist lite egg og fett , var kolestrolet ca 7 , var bare noen tanker jeg har .
LikerLiker
Nå har jeg lest alle bloggpostene og alle kommentarene to ganger.. Hehe..
Jeg elsker denne bloggen!
Tusen takk
LikerLiker
Tusen takk!
LikerLiker
Jeg spiser lite karbohydrater, ligger vel på mellom 0 -20 kh daglig.
Jeg er slank, trener, har en veldig aktiv jobb, og er » frisk» på alle måter.
Hva tenker du om at såkalt friske personer, som ikke trenger miste vekt, spiser ketogent kosthold? Tenker da litt på langtidsvirkninger osv.
Kan legge til at jeg har spist LCHF i tre år, og føler at det fungerer utmerket. Jeg har fine blodprøver.
Jeg har masse energi og har det utmerket på de fleste måter.
LikerLiker
Så glemte jeg si at jeg digger bloggene dine!! Håper du fortsetter skrive!! 🙂
LikerLiker
Hei Amles
Jeg tenker at det er helt uproblematisk så lenge man er frisk, føler seg bra og spiser næringsrikt.
LikerLiker
Takk takk. Mer kommer!
LikerLiker
Hei, har «rota meg» inn i ketose. Tror jeg. Fikk skikkelig ille ånde og kroppslukt etter å ha spist veldig lite karbohydrater over en periode. Trenger ikke gå ned i vekt, så jeg har forsøkt å øke karboinntaket en del. Men jeg lukter fortsatt 1 uke etter jeg økte karbo. Ikke så ille som tidligere, men store deler av dagen. Er dette noe som «henger igjen» i kroppen? Hvor kan jeg evnt finne info om dette? Digger boka di forresten!
LikerLiker
Hei Roger. Flott at du digger boka! Det kan lukte litt når man produserer my ketonlegemer, men lukta skal forsvinne når man spiser så mye karbohdyrater at ketonlegemeproduksjonen blir lav igjen. Så det skal ikke henge igjen (mer enn en dag). Det kan evt. også være noe annet som fører til lukt.
LikerLiker
Det dejlige er at der er ingen der behøver at have forhøjet blodtryk og ej heller kolesterol aflejringer, hvis du stopper med at spise noget fra dyr. Der er ikke kolesterol i planter. Spis ej heller fedt fra planter, også nævnt som olie, uanset fra hvilken plante. Det er nemt at overgå til kun at spise stivelse: ris, korn, kartofler… & grøntsager og lidt frugt, så vil din krop klare resten og du vil blive totalt rask. Se McDougall på YouTube eller se f.eks. «Forks over Knives» for gode forklaringer.
LikerLiker
Mange på lavkarbo kosthold mener at målbar Ketose på urinsticks betyr at manf orbrenner lagret kroppsfett – men vil ikke ticksen gi utslag på forbrent fett kun fra maten vi spiser også også?
LikerLiker
Ketostiks sier bare noe om hvor mye ketonlegemer som er i urinen. De kommer fra både forbrenning av eget kroppsfett og fett i maten. De er også ganske unøyaktige og sier ikke så mye om nivået i blodet, som er det som er viktig.
LikerLiker