Naturlig trening – oppvarmingsøvelser

Lagt ut av

Jeg vil fortsette å slå et slag for trening og spesielt det jeg har valgt å kalle naturlig trening. Naturlig trening handler for meg i stor grad om å finne tilbake til bevegelsmønstre og bevegelseskunnskap som var mer tilstede da jeg var barn og som i stor grad er mer tilstede hos mennesker som lever mer i pakt med naturen. Det betyr at mange av bevegelsene jeg gjør er grunnleggende bevegelser som jeg for så vidt kan, men ikke kan så godt som jeg ønsker. For eksempel trener jeg på å reise meg opp og sette meg ned på knærne (se video nederst), en bevegelse som krever både styrke, balanse og bevegelighet og som jeg etter min mening burde vært flinkere på (en noe mer avansert variant av denne øvelsen måtte jeg gjøre 108 ganger etter hverandre hver dag da jeg var på treningsturer til et buddhisttempel i Sør Korea for noen år siden. Øvelsen har jeg med meg enda).

Kroppen min er langt mindre bevegelig enn det jeg skulle ønske den var og jeg kan se at den manglende bevegeligheten henger sammen med et begrenset bevegelsesmønster med begrensede bevegelsesutslag i hverdagen. Økt bevegelighet er en av tingene jeg ønsker å oppnå med trening.

En annen er styrke i bevegelser jeg ikke gjør til daglig og styrke i øvelser som krever bevegelse. Det er når jeg føler meg både sterk og bevegelig at jeg føler meg best. Jeg trives godt, som mange har merket, på bakken og jeg jobber aktivt mot både min egen og andres frykt for bakken. Det er greit at vi har blitt bipedale, eller tobeinte, men det er ingen grunn til at føttene våre er det eneste som skal berøre bakken.

Når vi blir både sterkere, mer bevegelige og får kontroll over kroppen vår kan vi også interagere med bakken eller terrenget på en helt annen måte, og i stedet for å være redd for at bakken skal gjøre oss vondt, kan vi bruke den som et treningsverktøy eller en god treningskamerat. Tidligere har jeg slått et slag for både rulleøvelser og det å gå på alle fire (se her og her). Dette er øvelser som ofte inngår i min oppvarming, som er viktige for meg og som jeg kommer til å fortsette med lenge. De forankrer meg og hindrer meg fra å miste kontakten med og kontrollen over underlaget mitt.

En god del av oppvarmingsøvelsene, og for så vidt hovedøvelsene når jeg trener på denne måten, kan kanskje oppfattes som gammeldagse og kjedelige, men for meg er de viktige og grunnen til at de kan oppfattes som gammeldagse er fordi de har blitt brukt i lang tid. Det er det en grunn til. Jogging, stigningsløp, driller med høye kneløft o.l, slå hjul, stå på hodet og lette tøyeøvelser er blant disse.

Nå trener jeg selvfølgelig ikke bare for å bli sterkere eller mer bevegelig. Som jeg har sagt før er det viktigste med trening at man trives med den. Så naturlig trening for meg er egentlig bare å ha det gøy på en kroppslig utforskende måte.

Under er noen flere eksempler til oppvarmingsøvelser som er fine å gjøre om man har en ledig gressflekk eller et gulv med litt størrelse. Dette er bare et lite utvalg og det er som vanlig bare fantasien som setter grenser, men det er lurt å ha en progresjon og gradvis oppbygning av oppvarmingen så vel som treningen. Jeg velger stort sett å starte med jogge- og løpeøvelser som etterfølges av lette tøyeøvelser. Deretter starter jeg ofte oppvarming av overkropp med bevegelser på bakken og går gradvis over til mer kraftfulle øvelser som hopping og mer akrobatiske elementer. Øvelsene varierer fra gang til gang og om det er noe jeg plutselig får lyst til å prøve så prøver jeg det.

Hensikten er som sagt å ha det gøy.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s