Litt av hvert fra desember

Lagt ut av

Jeg er ikke spesielt glad i nyttårsforsetter, men jeg setter pris på mulighetene overgangen til et nytt år gir for refleksjon. Selv om jeg ikke har noen forsett, har jeg flere mål for det nye året. Et av dem er å fortsette å skrive her jevnlig og kunne ha noe å bidra med. Føler jeg at alt har blitt sagt eller at jeg ikke lenger har noe å komme med, så skal jeg slutte.

La 2014 bli året hvor vi bryter en lang trend og ser oss tilbake.

Denne bloggen er ikke akkurat den største på nettet, men jeg synes det er gøy å se at så mange kommer innom og leser. Jeg vet at mye her er både langt og vanskelig og ikke akkurat noe man leser over kjapt mens man har en liten pause. I desember passerte antall sidevisninger av denne bloggen 200 000. Dette er faktisk like mye som de største bloggene kan ha på en dag. Men det er likevel nok til at jeg har fått foreslått å ha reklame på bloggen så jeg også kan tjene litt penger på å skrive, men det er foreløpig uaktuelt. Jeg kommer ikke til å forsøke å selge noe annet enn min egen bok her og om jeg reklamerer eller skriver positivt om noe her, så er det fordi det er noe jeg mener fortjener positiv omtale og ikke fordi jeg får betalt. Først og fremst vil jeg at denne bloggen skal være en kilde til informasjon og et sted man kan få noen nye ideer uten at jeg ønsker å tilby alle svarene.

Det har skjedde spennende ting i desember også. Ikke minst at Helsedirektoratet gav ut «Utviklingen i Norsk kosthold 2013». Tallene som blir presentert her må tolkes med forsiktighet, for det er ingen som har målt hva vi faktisk spiser, men de kan likevel gi oss en pekepinn på utviklingen. Utviklingen, slik jeg ser det, er positiv. Vi spiser mindre sukker, mer kjøtt, fisk og fete melkeprodukter og mer frukt og grønnsaker. Vi spiser også mer mettet fett og siden mange av kildene vi får mettet fett fra er veldig næringsrike og sunne (fete melkeprodukter som ost, fløte og rømme og kjøtt) og siden mettet fett ikke er skadelig for helsen, ser jeg også på dette som en veldig positiv utvikling. Jeg gjør i hvert fall mitt beste og spiser mer smør nå enn jeg har gjort noen gang før i livet.

I desember lærte vi også at syrenøytraliserende (protonpumpehemmere) kan virke negativt på lang sikt, blant annet fordi det kan gi lavt nivå av vitamin B12. Mangel på dette vitaminet, som er en viktig grunn til at vi bør spise animalsk mat, vil blant annet kunne gjøre oss anemiske og er grunn til at mange vegetarianere er anemiske. Om vi får problemer med sure oppstøt, magesår eller liknende så er det vanligvis et tegn på at vi spiser feil mat og må endre kostholdet. Syrenøytraliserende burde brukes mye sjeldnere enn det de gjør og om flere gikk over til et paleolittisk kosthold ville mye av disse medisinene blitt overflødige.

Dr. John Briffa gav oss et enkelt og viktig tips for å unngå å overspise på ettermiddagen.

ScienceDaily skrev om viktigheten av sukker for brystkreftceller

En studie, som strengt tatt er fra juli, men som ble oppdaget av undertegnende i desember, viser at et høyere fettinntak kan forhindre danning av gallesteiner. Det blir ofte hevdet at gallesteiner oppstår fordi man spiser for mye fett og at det derfor er en risiko ved lavkarbokost. Frykten ser i midlertid ut til å være ubegrunnet.

New York Times skrev om en 99 år gammel lege som fortsatt gir ut artikler og driver et lite laboratorium. Han har viet karrieren til å vise hvor skadelig flerumettet transfett fra planter er for blodårer. Han sier også at LDL ikke er problemet, men at vi må se om fettsyrene i LDL-partiklene er oksidert. Oksidert LDL er først og fremst små tette LDL-molekyler, den typen man får om man spiser mye karbohydrater og lite fett.

The Daily Mail kunne i desember fortelle oss at det mest søkte kostholdet på Google var steinalderkosthold eller paleo.

Fokuset på paleokosthold er stort og kan for mange fremstå som nok en trend som vil gå gradvis over. Jeg har all forståelse for de som blir ekstra skeptiske når kostholdsstrategier blir for trendpreget. Derfor er et annet mål jeg har for 2014 å sørge for at paleobegrepet blir oppfattet som en naturlig måte å spise helt naturlig mat på, og ikke som en diett.

I den forbindelse er et annet, og muligens fåfengt ønske jeg har for 2014, at vi vil få se bedre journalistikk om kosthold. DN.no blinket nylig til to ganger med graverende dårlig og svært lite objektiv journalistikk her og her. Den første artikkelen ble endret etter klager fra blant annet Kostreform for bedre helse, men DN valgte så å peke nese å dra frem noe av det som ble klaget på på nytt i den andre artikkelen.

Likevel hjelper det ofte å si ifra. Ikke la verken medier eller matprodusenter slippe unna med feilinformasjon. Vita Hjertego’ fikk mye negativ oppmerksomhet i året som gikk, nettopp fordi så mange sa ifra og klaget.

Og jeg ville satt utrolig pris på om alle journalister kunne slutte å skrive diett (slik som her) når det burde stå kosthold.

Helt til slutt; Visste du forresten at også animalsk mat inneholder gode fiberkilder? Bindevev inneholder glykosaminglykaner (lange karbohydrater), som virker som løselig fiber når vi spiser det. Nok en grunn til å lage mye god kjøttbuljong i 2014.

Ha et glimrende nytt år, så prates vi snart!

10 kommentarer

 1. Ønsker deg og dine et riktig godt nytt år.
  Takk for den flotte jobben du gjør!
  Jeg og familien har spist naturlig mat i snart 1 år, og har gått fra 10 forkjølelser til 1, leddverk er borte, eksem er borte, angst og uro betraktelig redusert, . Barna på 2 og 4 har aldri vært så friske som dette året. Jeg har satt et fuglenek på trappen. Det er det nærmeste korn kommer mitt kjøkken.:).

  Liker

 2. Hei Pål hva er dine beste tips til en hardgainer som har tenkt å begynne med paleokosthold og vil gå litt opp i vekt og bygge muskler er det mulig med et paleokosthold med 3 måltider om dagen?

  Liker

 3. Hei Anon. Det kommer helt ann på resten av livsstilen. Jeg ville ikke spist tre måltider om dagen uten å ha en god grunn for det om du ønsker å gå opp i vekt. Så ville jeg passet på nok og godt timet proteininntak og et relativt godt inntak av krabohydrater fra stivelsesrike kilder. Det er ikke sikkert du er en «hardgainer» (egetlig et tullete uttrykk) og det kan være at overgang til paleo er nok. Usunn mat kan slå ut i undervekt like mye som overvekt. Men det er fullt mulig å bygge mye muskler med 3 måltider om dagen selv om det ikke nødvenigvis er det smarteste.

  Liker

 4. Når du sier at 3 måltider ikke nødvendigvis det smarteste men at det er mulig å bygge muskler på den måten mener du at du da ville hatt færre måltider eller fler? hvor mange måltider anbefaler du? og godt nytt år liker bloggen din og følger med på dine innlegg.

  Liker

 5. Hei, og godt nytt år!

  Som du kanskje har sett har det vært noen saker om periodisk faste i media siste året, og senest 2.januar hadde programmet Schrødingers katt på NRK en episode som handlet om faste (http://tv.nrk.no/serie/schrodingers-katt/dmpv73000114/02-01-2014). I programmet viste noen forskere i USA at IGF-1 nivået gikk drastisk ned etter fasteperioden, noe som minket faren for ulike typer kreft, hjerte-/karsykdom og andre sykdommer relatert til aldring, som Alzheimer. Hva tenker du om å kombinere periodisk faste med paleokosthold?
  Jeg ser i et innlegg på Fitnessbloggen (http://fitnessbloggen.no/kritisk-til-slankedietten-52/) at det er flere «kostholdseksperter» som er kritiske til faste, men hovedsaklig pga psykiske forhold, som at man kan overspise eller få et anstrengt forhold til mat.
  Jeg tenker at om man spiser et sunt kosthold med naturlig økologisk mat, og faster noen dager innimellom (slik det gjerne var for lenge siden, da jegerne ikke fant dyr eller mat å spise), så kan det kanskje ha en positiv effekt, både for psyke, helse og velvære? Det skader vel ikke å prøve. Hva tror du?

  Liker

 6. Glemte helt å svare deg Anon, men bedre sein en aldri. Hvis du spør om hvor mange måltider man bør spise så stiller man strengt tatt feil spørsmål ettersom det er individuelt og jeg ville heller spist etter sult og hele tiden tilpasset måltider etter dagsform, døgnrytme, trening og sykdom. Det blir nok feil å tenke at et visst antall måltider er optimalt ettersom kroppen din ikke er uforanderlig. Med tenke på muskelbygging tyder mye på at det er en stor fordel med stor energitilgjengelighet og kontinuerlig tilgjengelighet på aminosyrer. og da bør man spise ofte.

  Liker

 7. Jeg tror ikke det gjør noe om man går en dag innimellom uten å spise så lenge kostholdet generelt er bra å så lenge det kan skje på en naturlig måte og ikke være et resultat av trøblete forhold til mat eller for å gå ned i vekt. Sannsynligvis er det bare sunt. Men man også oppleve mange av de samme fordelene og færre ulemper som faste om man spiser ketogent.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s