Kosthold og helse

Lagt ut av

Alle deler av deg, hver minste lille celle og hvert minste lille molekyl er laget av maten du spiser. Mat er byggesteiner. Ikke nok med det, maten inneholder også energien som trengs for å bruke disse byggesteinene og for å drive alle prosessene som utgjør oss. Vi trenger byggesteiner fordi kroppen vår er i konstant endring. De fleste av cellene som er oss, lever ikke særlig lenge. Vi fornyes konstant, byggesteiner går i stykker, skilles ut og vi trenger nye. Man kan ikke leve på luft og vann, eller kjærlighet for den saks skyld. Å prøve vil resultere i en uromantisk og pinefull død.

Vi er laget av maten vi spiser, men det er noen deler av maten som er viktigere enn andre. Det finnes for eksempel essensielle næringsstoffer – næringsstoffer kroppen ikke kan lage selv. Disse stoffene må derfor finnes i maten. Et kosthold som mangler essensielle næringsstoffer vil gradviss svekke oss og gjøre oss syke.

Dyr inneholder alle de næringsstoffer kroppen trenger. Dette er egentlig ikke så rart, siden vi består av de samme stoffene som andre dyr. Dette betyr at om du kun spiser mat som kommer fra dyr trenger du ikke noe annet. Prøver du derimot å bare spise mat fra planter, et veganerkosthold, vil du gradvis svekkes på grunn av mangel på essensielle næringsstoffer. Planter, uansett type inneholder bare noen av de næringsstoffene vi trenger og innholdet av de stoffene vi faktisk trenger er ofte alt for lavt. 
Manglende næringsstoffer er en måte kostholdet påvirker helsen vår. En annen er tilstedeværelsen av ikke-næringsstoffer. Mye av det som kan kjøpes i en butikk og som klassifiseres som mat, inneholder stoffer som ikke finnes i naturen. Kroppen vår er ofte ikke tilpasset disse stoffene. De passer ganske enkelt ikke inn i fysiologien vår. Flere av dem ser ut til å kunne gjøre oss syke.

Sist men ikke minst kan både naturlig og unaturlig mat gjøre oss syke om de kommer i unaturlige mengder. Enkle sukkerarter, som glukose, fruktose og kombinasjonen sukrose er helt naturlige stoffer og kroppen vet akkurat hva den skal gjøre med disse stoffene. Inntar man derimot sukker i unaturlig store mengder vil det overstige kroppens kapasitet til å hanskes med det og det går fra å være uskadelig til skadelig.

Planteoljer er et annet eksempel på en type matvare vi inntar i unaturlige mengder og som ser ut til å gjøre oss syke. Korn inntas også i mengder som lang overgår kroppens mengde til å takle både antibeitestoffer (antinæringsstoffer) og innholdet av naturlige næringsstoffer. Ingen av de friskeste befolkningene som noen gang er registrert, spiser særlig korn.

Likevel er det én ting man må huske når man snakker om hva som er naturlig og unaturlig, og det er at ingen kunstig fremstilte stoffer er helseskadelig fordi de er kunstige. Ingenting er negativt fordi det er unaturlig. Det eneste som betyr noe er kroppens reaksjon på de spesifikke stoffer. Om det kunstige tilsetningsstoffet Aspartam er helseskadelig i en viss mengde, så er det ikke fordi det er kunstig, men fordi akkurat dette stoffet har egenskaper uavhengig av hvor det kommer fra som ikke er forenelig med en optimal fysiologi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s