Trening gjør deg ikke tynnere, men..

Lagt ut av

I den forrige posten viste jeg hvordan vitenskapelige data ikke støtter trening som en effektiv måte å gå ned i vekt på. Det betyr ikke at det ikke er effektivt, men basert på antall og type studier som er gjort, er det svært usannsynlig at det er det.

Men, om man er interessert i å ha en optimal eller god helse, er man nødt til å trene. Trening er en av disse tingene som i rett dose virker foryngende og oppbyggende. For mye trening virker aldrende og nedbrytende. Med rett trening kan vi forebygge og forbedre osteoporose, forbedre kroppssammensetning, forbedre fysisk funksjonsevne, forbedre mental helse og forbedre en rekke av kroppens prosesser, ikke minst dem knyttet til livsstilssykdommer. 

80 år gamle Ray Moon begynte med kroppsbygging
 for bare fem år siden

Fysisk aktivitet er faktisk så viktig for god helse at inaktivitet i mange studier fremstår som en av de viktigste risikofaktorer for sykdom. Trening vil uavhengig av vekttap beskytte deg mot hjerte-og karsykdom, diabetes, kreft og en rekke andre sykdommer.

Kalorier teller ikke, og man går ikke mye ned i vekt gjennom trening alene. Dette er ingen unnskyldning for ikke å bevege seg, men det betyr at vår motivasjon for å trene ikke bør komme fra et ønske om å gå ned i vekt alene, og fokuset vårt når vi trener bør ikke være på kaloriforbruk. 

Trening får oss til å føle oss bedre, ofte rett etter trening og også over tid. Men ikke alle er like glad i treningen i seg selv. Mange trener for utseende alene, uten å være spesielt glad i å trene. Denne formen for ytre motivasjon kan være problematisk av flere grunner. For det første er det større sjanse for å miste motivasjonen når resultater uteblir eller ikke kommer så fort man ønsker. Dessuten kan det føre til at treningen blir et stressmoment i hverdagen. Alle kan ha dårlige dager der man helst skulle droppet treningen, og om disse dagene kommer sjelden er det kanskje best å gjøre nettopp dette, men om treningen i seg selv stort sett er et ork, har du et problem. 

Jeg trener det jeg vil og vil heller ha kontroll
på min egen kropp, enn å rendyrke
enkeltegenskaper 

Dette er en av grunnene til at fokuset ved valg av treningsform bør være på at treningen i seg selv har en egenverdi. Finn en treningsform som du trives med. Dette betyr ikke at du skal overse målene dine. Hvis målet er å øke muskelmasse eller oksygenopptak, er det ekstremt lite effektivt å gå tur. Velg treningsformer som passer til målene dine, men forsøk å finne en form du trives med og skulle du bli lei, så prøv noe annet.

Trening tilbyr i tilegg til bedret fysikk, bedre mental helse, både gjennom å påvirke fysiologien, men også gjennom å tilby en pause fra hverdagen. Trening er en unik mulighet i hverdagen for å la kroppen jobbe mens tanker om fortid, nåtid og fremtid legges til side.

Peter Hjort definerte helse som overskudd til å takle hverdagens krav. Og nettopp det å takle kravene til hverdagen, for eksempel å kunne sette på plass en stabel tallerkener i et høyt skap, å ha overskudd til å leke med barn, å kunne hoppe over en bekk, å kunne bli sliten uten å være redd for at hjertet skal svikte eller være redd for å få panikkanfall, er utrolig viktig for at vi mennesker skal føle at vi har en god helse.

Derfor kan det også være lurt å minne oss selv på, at det ikke er en sammenheng mellom oksygenopptak og helse. Vi får ikke nødvendigvis bedre helse av å løpe mer, kanskje viktigere er det å opprettholde eller øke muskelstyrke og bevegelighet, eller å ganske enkelt å leke.

Poenget mitt er, glem kalorier og glem vekt, og beveg deg fordi kroppen din er bygd for bevegelse og setter utrolig pris på bevegelse. Beveg deg fordi den barnlige gleden ved å være i bevegelse kun forsvinner fordi vi undertrykker den. 
Gleden ved å være i bevegelse er sjelden mer synlig enn når vi  mennesker danser sammen:

5 kommentarer

 1. Hei!
  Du skriver veldig kjekke kronikker, nytenkende og friskt med en god logikk.

  En annen person jeg synes har mye spennende tanker om kosthold og trening er Ori Hofmekler.
  Under følger en artikkel fra Dr. Mercola forfattet av Hofmekler hvor han har noen spennende tanker om å fornye celler i kroppen ved å følge ett spesielt spisemønster (muscle rejuvenation). Hva tenker du om dette?
  mvh Bekkevold

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/19/innovative-revolutionary-program-to-keep-your-body-biologically-young.aspx

  Liker

 2. Takk Øystein. Angående artikkelen til Hofmekler, så er det mye spennende i den. Noe av det vet jeg stemmer. Det er for eksempel ingen god idé å trene for mye eller spise dårlig mat. Det blir det samme med stress. Mye oksidativt stress er sannsynlig ikke bra og det påvirker prosesser knyttet til aldring. Sammenhengene mellom oksidativt stress og muskelfunksjon er på et teoretisk nivå så det vanskelig å si noe om de reelle effektene. Fasting kan gi positive helsefordeler, men det er ennå usikkert om disse fordelene gjelder uansett kosthold, eller kostholdsmønster. For å virkelig gjøre meg opp en mening må jeg lese alle kildene og det vil ta tid. Det er uansett veldig interessante teorier og det blir spennende å se dem testet ut i forsøk i fremtiden.

  Liker

 3. Det jeg synes negliseres ift trening er at man spesielt med styrketrening kan øke muskelmasse og samtidig redusere fettmasse hos de med litetreningsgrunnlag. På vekta synes det ikke i særlig grad pga økt muskelmasse, men tar du f.eks midjemål, dexa-scan osv ser du langt større forskjell enn hva vekta viser. Å kun fokusere på kiloene er et stort blindspor mener jeg, om det å slanke seg gjør at du slanker av deg store deler av muskulaturen er det bedre å gå ned noen færre kg om det gjør at du beholdt mer muskler totalt sett mener jeg. Overskiften din blir ikke helt korrekt, du kan bli tynnere av å trene, men ikke nødvendigvis lettere 😉

  Liker

 4. Jeg er helt enig Eivind. Overskriften er på kanten. Den er et blikkfang, men det står noe annet i teksten. Jeg skriver først og fremst om redusering av vekt. Det er lettere å forandre kroppssammensetning med trening enn å gå ned i vekt. Jeg synes ingen bør fokusere på vekt, verken enkeltpersoner eller myndigheter. Vekt har ingenting med helse å gjøre. Men det er viktig å få frem hvor godt trening faktisk virker med tanke på vekttap.
  Jeg har skrevet litt om trening for redusering av fettmasse spesifikt her:
  http://ramblingsofacarnivore.blogspot.com/
  ligger flere poster om det i arkivet om du er interessert.

  Liker

 5. Eivind Eliasson:
  Jepp, ble litt usikker siden du ikke skrev noe særlig ang dette i artikkelen. Jeg synes dessuten du har et svært godt poeng ift treningsglede. Jeg treffer mange som ønsker å bli slankere\få bedre helse, men sliter med motivasjonen. Mange tror trening er synonymt med jogging, sykling, aerobic eller styrketrening med tunge vekt. Jeg bruker å si at alle kan finne minst en aktivitet som er lystbetont og som gir deg motivasjon til å trene, enten det er varmebasseng, golf, gå på rulleskøyter, lufte hunden eller alt mulig annet som kanskje ikke er det første som faller deg inn når du tenker trening 🙂 For noen er det trening å gå til postkassa, finn noe som passer ditt mål, er realistisk å gjennomføre samt kan gi deg glede på en eller annen måte.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s