En pragmatikers manifest

Lagt ut av

Noen burde fortelle inuittene at de mishandler ungene sine ved å la dem spise lavkarbo. Inuittene som tidligere var kjent for sin gode helse (godt ut på 1900-tallet trodde man at de var immune mot kreft og deres lave forekomst av hjerte- og karsykdom var anerkjent) har nå heldigvis i stor grad tatt til fornuften og byttet ut alt det fæle fettet og røde kjøttet med mer korn og moderne sunn mat. Og hva med samene, hvor er de oppi lavkarbodebatten? Blir de ikke fornærmet når deres levemåte, der man i lange perioder har levd på et svært lavt inntak av karbohydrater, blir kritisert på det groveste? Stakkars barna deres.

At mange inuitter har for vane å fange hval i kajakk og at én teori for hvorfor mammuter døde ut er fordi de ble jaktet ned og spist av mennesker som spiste lavkarbo, bør vi egentlig overse. For man kan ikke prestere uten karbohydrater. Vi bør overse masaiene også som tross alt må være ganske slappe når de i perioder bare lever på blod og melk. Egentlig bør vi nok overse alle folkeslag som spiser lavkarbo til vanlig, for de er dårlige forbilder og selv om de virker sprekere og raskere enn oss i vesten, er de sikkert så åreforkalket og har så høyt blodtrykk at de holder på å sprenge.

Da jeg i 2009 gjennomførte en studie der deltakerne spiste under 5% karbohydrater og trente tung styrketrening 2 ganger i uken i 10 uker var det selvfølgelig bare for underholdningen det ville gi å se deltakerne mislykkes, for alle vet at man ikke kan prestere uten karbohydrater. Bjørn Ferry juger. Kenn Hallstensen juger. Strømsgodset og Odd Grenland juger, for man kan ikke prestere uten karbohydrater. Da Olympiatoppen i et av sine faktaark skrev om Atkins-kostholdet at «Problemet med denne dietten er at det nærmest vil være umulig å gjennomføre treningsøkter med så lite karbohydrat tilgjengelig» så var det selvfølgelig helt riktig, for Olympiatoppen tar ikke feil. Stephen Phinney, [1] som i sin studie fant at en måned med 85% av energien fra fett ikke gikk ut over prestasjonene til syklister som syklet til utmattelse på 80% av maksimalt oksygenopptak, er sikkert full av jug. Faktisk så juger alle der ute som sier de spiser lavkarbo og trener uten problem. 
Resultatene fra studier bør vi nok overse, for alle vet at vi ikke kan presterer uten karbohydrater. At kroppen vår ikke har et fysiologisk behov for karbohydrater kan vi bare glemme, for vi må ha karbohydrater. Lavkarbo er usunt. Tenk på alt det fettet. Og tenk så mye næringsstoffer du mister om du ikke spiser korn. At menneskeheten overlevde uten korn inntil for noen tusen år siden var sikkert bare flaks. 
Jeg er tilbake etter et øyeblikks stillhet. Før jul raste kostholdsdebatter i media igjen og en liten stund der mistet jeg troen på menneskeheten og lysten på å drive med formidling. Akkurat nå føler jeg meg som en pragmatisk gammel fjert som i kordflyelsbukse og helskjegg hytter med neven og mumler noe om at ting var bedre før og et eller anna om ungdommen nå til dags. Nå har jeg tenkt meg om og kommet fram til at jeg i det minste har lyst til å lære mer, og det tror jeg mange andre har også. De som ikke vil lære, kan seile sin egen sjø.

Det hender jeg møter mennesker som sier at de er uenige i det jeg sier (skjer nok egentlig ganske ofte). Når det skjer blir jeg litt trist, ikke fordi jeg ikke tåler at noen er uenige med meg, men fordi de da viser at de har misforstått noe helt grunnleggende ved vitenskap og kunnskap. For det er svært lite av det jeg fremmer som er mine meninger og det er jo bare meninger man kan være uenige med. Resten handler om fakta, og da er ting enten riktig eller feil. Påstander, hypoteser eller teorier kan man ikke være uenige med. Enten stemmer de og er sanne eller så må man motbevise dem. Innen temaer som kosthold og trening, som faller inn under naturvitenskapen, er det ikke rom for meninger og man kan ikke være enig eller uenig. Det er ikke et alternativ. Dette handler om fakta og fakta kan motbevises eller bekreftes, ingenting annet. Forskere og vitenskapsfolk er selvfølgelig ofte innforstått med at vitenskapen ikke åpner for meninger. Vi blir lært at hypoteser kun kan motbevises og dermed forkastes. Ingenting kan egentlig bevises. At en hypotese ikke er motbevist betyr likevel ikke at den er riktig, men jo flere forsøk man gjør på å motbevise en hypotese uten at vi klarer det, jo større sannsynlighet er det for at den er sann.

Uansett, de som sitter og er uenig er ikke med for å lære eller finne sannheten så de lar vi være. Jeg kvier meg for å ta debatter eller diskutere, selv om jeg egentlig liker det. Grunnen er at de jeg diskuterer med vanligvis ikke er interessert i å lære. Jeg foreslår for eksempel ofte litteratur man bør lese før diskusjonen kan fortsette, for et felles kunnskapsgrunnlag er viktig. Men sjelden blir denne litteraturen lest. Og det er sjelden man klarer å omvende de som sier de er uenig. Men i en debatt med tilhørere (som for eksempel på nettet) sitter gjerne mange tilhørere som ikke sier noe og noen av disse er fortsatt åpne for påvirkning i positiv retning. Derfor tror jeg det det nytter å formidle og også diskutere så lenge det finnes tilhørere. Da Denise Minger holdt foredraget «How to win an argument with a vegetarian,» på AHS, kom Robb Wolf opp og lurte på hva som var vitsen med å diskutere med en vegetarianer i utgangspunktet. Wolf har et godt poeng, og desverre er sannheten at det  sannsynligvis ikke er hensiktsmessig å diskutere med mindre du har tilhørere som fortsatt kan være åpne for fornuft.

Da jeg studerte var jeg kjapp til å lese alt jeg kom over i media som handlet om lavkarbo. Det var selvsagt lengre mellom oppslagene da. Nå enser jeg ikke avisene uansett hvor stor font de bruker på å skrike LAVKARBO mot meg. Jeg vet det bare er tull, så det er deilig å la avisene stå i hylla og gå videre. Perioden før jul var ekstrem med tanke på lavkarbo i mediene. Men fortsatt svømmer media over av lavpanna uttalelser om kosthold og lavkarbo. Noen er bekymret for barna. Andre spør om vi ikke bare kan slappe av, spise sunt å trene litt? På TV-en smiler Yngve bredt og prater om buksestørrelser.

Jeg synes det er nok. Hva synes du? Skal vi ikke slutte med tullet, vende tilbake til fakta og konsentrere oss om å faktisk lære noe? Hadde ikke det vært fint? Slutt på meninger, synsing, mistolking og ukunnskap. Som jeg pleier å si: det er bare en ting som er bedre enn å vite og det er å ikke vite, for da kan vi lære. Og læring er det beste av alt.

Referanse

1. Phinney SD, Bistrian BR, Evans WJ, Gervino E, Blackburn GL: The human metabolic response to chronic ketosis without caloric restriction: preservation of submaximal exercise capability with reduced carbohydrate oxidation. Metabolism 1983, 32: 769-776.

33 kommentarer

 1. Comte og Popper hadde vært stolte! Jeg liker godt at du blogger, kunnskapen omkring kosthold er plent nødt til å komme fra andre medier enn fra aviser. Bloggen din er en god faktabasert informasjonskanal, uten medias salgsbehov! Stå på, det kan lett gå bra.

  Liker

 2. Glad for at du er tilbake! Takk for nok ett fundert og innholdsrikt innlegg! Ikke la deg stoppe av alt det tullet i media! Jeg tror det er mange ute der som vil lære (jeg er en av dem), så jeg håper at det snart er over med «ukeblad-lavkarbo» og man begynner å fokusere på vitenskap for å nå nettopp disse menneskene!

  Liker

 3. Nå har jeg gått å venta lenge på lyd fra deg Pål, altid godt å lese dine blogger.
  Jeg kan meddele at jeg har delt dine følelser om menneskeheten i året som gikk, tabloidene greide til slutt å vippe meg av pinnen og jeg merket at en del kommentarer på nyhetssaker og forum ble skrevet i sinne og forakt med påfølgende resignasjon. Om det er en bevist utmattelsesstrategi fra de ekstremkapitalistiske øglemennene som styrer vårt daglige brød kan man aldri vite, men jeg har tatt med meg nye krefter inn i det nye året så de kan bare prøve seg. 2012 kommer til å bli ett stort år for kostholdet! Amen.

  Liker

 4. Jeg leser alle blogginnleggene dine, og selv om jeg ikke kommenterer på de fleste har jeg likevel lært mye.

  Har endret kostholdet mitt en del og ser forandringer (ca 2-3 mnd siden).

  Liker

 5. Av en eller annen grunn har jeg ikke «oppdaget» bloggen din før i den senere tid. Tankene dine i dette innlegget svirrer i hodet mitt hele tida. Hva er vitsen med å argumentere/diskutere. De fleste er jo ikke interessert i søke etter sannheten. Den er jo «opplest og vedtatt». Vel jeg søker fortsatt og vil finne. Derfor leser jeg gjerne din blogg og bøker om emnet. Aviser har jeg også gitt opp. VG/Dagbladet boikottes. Aftenposten er sagt opp, og….. jeg savner dem ikke. De kan seile sin egen sjø med sine vrangforestillinger og splitt/hersk tabloid-overskrifter. Det er definitivt ikke der man finne kunnskap

  Liker

 6. Så bra skrevet at jeg nesten ble på gråten 😉

  Fortsett og skriv om kosthold, henvis til gode kilder, så skal jeg hjelpe til med og videreformidle til andre jeg treffer på min vei som er åpne for læring også 😉

  For to måneder siden ble en bekjents datter endelig anbefalt lavkarbo av en ekspert. Hun har chrons og har vært veldig veldig syk. Cellegift er gitt i flere omganger. Selv har jeg spist meg symptomfri fra chrons – og jeg var også veldig veldig dårlig… hadde vel egentlig ikke noe liv, alt skjedde på tross av smerter og ubehag.
  Nå er også denne datteren symptomfri fra chrons – det tok bare en liten måned!!!

  Jeg vil fortsette på min måte og fortelle om slike historier – og sammen kan vi alle, inkludert Vegard som også gir et flott bidrag – kanskje være med på å «lære opp» de som fremdeles er åpne for at ting kanskje ikke er som de har trodd… 🙂

  Jeg driter nemlig i hva media og kunnskapsløse sier om lavkarbo, jeg VET. Jeg har lest til øyet har blitt stort og vått. Jeg har lest dine innlegg fra langt tilbake, både i blogg og på lavkarbo.no, jeg har lest Vegards artikler jeg har lest espen rostrups artikler, jeg har skummet gjennom abstracts i et uttall av studier, jeg har kjøpt «alle» bøkene, og ikke minst jeg har egenhendig erfart hva et rent kosthold kan gjøre med en sliten kropp som ikke har fått den maten den BURDE ha fått fra barnsben av…

  Neida, så joda – lavkarbo ER kommet for å bli – stormen fra de som nekter og tro at det de har lært kan være feil må bare blåse over først… og etter mine observasjoner – er vi over det verste, det kommer jo bare små oppgulp av de samme argumentene vi har hørt i hele fjor nå, intet nytt under solen. Jeg har håp 🙂

  Liker

 7. Flott at slike som de finnes der ute, fortsett for all del å blogg! Du er en man kan vise til, når man diskuterer kosthold. Jeg er ufattelig lei av all skittkastingen mot kostholdet mitt/vårt. Får lyst å lime blodprøvesvarene mine etter et par år på lavkarbo i panna, så alle kan se dette ikke er livsfarlig…

  Liker

 8. Herlig innlegg. Jeg er innnom bloggen din stort sett hver dag og leser dine poster med stor interesse. Vi trenger bloggere som deg! Så får Dagbladet & co holde på med tullet sitt så lenge de orker. Ser frem til neste innlegg…

  Liker

 9. Du gjør en fantastisk jobb for oss som har levd med lavkarbo i årevis og som ønsker å fortsette. Skulle ønske jeg klarte å sette ord på ting slik som du gjør! Dette innlegget summerer opp alt jeg selv har tenkt i disse 4 årene lavkarbo har vært livet mitt! Tusen takk!!

  Liker

 10. Har levd lavkarbo siden 2004, men det er årevis siden jeg sluttet å diskutere med de som har bestemt seg for at lavkarbo er tull. De nytter det ikke å si et eneste ord til.

  Jeg har et sunt kosthold med masse grønnsaker, uten korn, sukker, stivelse og raske karbohydrater. Føler meg toppers, vekten er stabil, blodprøvesvarene er supre og jeg har ingen problemer med å trene harde økter.

  Fortsett å blogge for oss som har troen på dette, og drit i alle de andre som ikke er intr. i å lære.

  -AS

  Liker

 11. Som man spør får man svar:) For meg er kunnskap makt, først og fremst for egen del,trygghet på det jeg spiser og så er det gøy å tilegne meg kunnskap om lavkarbokostholdet. Og jeg tror det er mange som bruker din blogg og andres lignende blogger til lære seg mer. Mange er rett og slett kunnskapshungrige, og som du sier, de som har bestemt seg for å være negative, kommer ikke til å lese og prøve å være åpne for noe nytt, men det er jo deres «loss». Så jeg sier JA til mer faktabasert og kunnskapsbasert blogging! Stå på:)

  Liker

 12. Väldigt bra inlägg Pål, fortsätt blogga och sök efter sanningen :-). Du skriver oerhört bra! Jag läser alltid din blogg!
  Jag studerar till näringsfysiolog i Oslo, och (tyvärr) får vi hela tiden lära oss myndigheternas rekommendationer.

  Liker

 13. Hehehe, herlig herlig! Fikk du sluppet ut litt damp? Jeg fikk meg i hvert fall en god latter, selv om det du skriver om egentlig ikke er så mye å le av. Takk for et forfriskende innlegg. Stå på! Og grattis med ny facebookside 😉

  Liker

 14. Godt skrevet Pål. Selv om jeg ikke har noe greie på dette med kosthold er både dette og en tidligere lang sak du skrev tidligere om korn, vært både interessant og lærerrik.

  Jeg kjenner for øvrig godt igjen frustrasjonen din over å diskutere med de som allerede vet svaret så forbanna godt og kun diskuterer for å bevise at de har rett, ikke for å finne ut hva som er rett.

  Stå på, Pål.
  Hilsen Kristian J på jobben

  Liker

 15. Bra skrevet!
  Blir spennende og se om debatten og avisskriveriene ligger på samme nivå i Desember 2012 eller om vi har kommet videre.

  Liker

 16. Du er min blogghelt, Pål. Det er nettopp dette som er så sant: man synser ikke om vitenskap! Det er ikke religion. Enten så er det riktig, eller så er det feil. Det blir litt som å spørre naboen: tror du på gravitasjon? Tror du på atomer? Det hadde vært spennende å kunne se 10år frem i tid. Da ser vi antagelig tilbake på lavkarbodebatten fra 2011 og ler, når all forskning de siste 10 år viser at karbohydratredusert kosthold er det mest gunstige for menneskedyret å spise.
  Blogg mer, Pål. Jeg anbefaler denne bloggen til alle som vil høre:)

  Liker

 17. Helt uenig! Blir for dumt!
  «De som sitter og er uenig er ikke med for å lære eller finne sannheten» ? Dvs. du kan alt? Ditt synspunkt er riktig? du er læremesteren? Du har sannheten?
  Dette er en sak som tviles av de mest lærde, og det finnes motstridene studier! Arrogant er du!

  Liker

 18. Takk Pål for at du deler med oss din viten. Anonym over her har jo ingen argumenter. Hadde slike som han (hun)hatt noe å komme med slik at vi hadde noe å diskutere ville det vært moro. Avisene er jo også fulle av skitt og skriver kun for å selge. Altså ingen vettuge argumenter der heller.
  Stå på videre Pål!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s