Idioter i flokk

Lagt ut av

En venn av meg tok et fag ved universitetet som ble kalt eksperter i team. Han fortalte meg at de spøkefullt kalte faget idioter i flokk. Jeg synes denne betegnelsen var veldig beskrivende for hva som lett kan skje både i vitenskapelige miljøer og også i media. Grensen mellom eksperter i team og idioter i flokk kan være forsvinnende liten og lett og tråkke over.

Dagens mange oppslag (blant annet her, her og her) om den norske studien som viste økt kolesterol med lavkarbo, fikk hjernen min til igjen å hente frem begrepet idioter i flokk. Og (nerdealarm) jeg kom på Obi Wan Kenobis lille Zen-øyeblikk når han i Millennium Falcon (om bord på Dødsstjernen) sier: «Who is the more foolish, the fool or the fool who follows him?«

Det er ikke sånn at noe blir mer riktig bare fordi flere sier det. Man kan ha hele organisasjoner og samlinger av mennesker som sloss for en sak som er fullstendig feil og lett beviselig feil som sådan. Eksperter i team er dessverre ingen garanti for at korrekthet.

Hele vitenskapsmiljøer har gjort seg ferdig med hypotesen om at LDL-kolesterol fører til hjerte- og karsykdom. Dette er gammelt, feil, forenklet og forkastet.

Enkelte studier har vist økt LDL-kolesterol hos mennesker som spiser lavkarbo. LDL-kolesterol blir kalt «det dårlige kolesterolet» men dette er en barnslig tullebetegnelse, for LDL partikler er verken gode eller dårlige i seg selv, de oppfyller flere viktige funksjoner i kroppen. Vi kunne like gjerne funnet noen leverceller vi kalte «de dårlige levercellene», men dette vil til syvende og sist bare være mobbing av de stakkars levercellene, akkurat som at å kalle noen lipoproteiner «dårlige» bare er slemt mot disse lipoproteinene.

I noen studier (og legg merke til at det står «noen») har man sett en sammenheng mellom nivået av LDL-kolesterol og risiko for hjerte- og karsykdom [1]. Dette betyr ikke at LDL forårsaker hjerte- og karsykdom, bare at de LDL og sykdom opptrådte sammen i samme tidsrom. I og med at mange studier ikke finner denne sammenhengen er det sikkert at LDL ikke forårsaker sykdom i seg selv.

Vi vet også nå at det er avleggs å kun måle det man kaller LDL-kolesterol, man må også måle LDL partikkelstørrelse for å kunne si noe mer nøyaktig om risiko [2]. For det viser seg at små LDL molekyler lett blir endret av andre stoffer i kroppen og slik sett kan bli skadelige. Mennesker som har stor andel små LDL molekyler men lavt LDL-kolesterol har langt større risiko for sykdom enn personer som har et høyt LDL-kolesterol bestående av store LDL-molekyler.

Dette betyr at en økning i LDL-kolesterol godt kan bety en redusert risiko for hjerte- og karsykdom om det har skjedd en positiv endring i LDL partikkelstørrelse. Det er ingen grunn til å rope ulv.

Når vi så vet at det ikke er noen konsekvent tydelig sammenheng mellom LDL-kolesterol og hjerte- og karsykdom, at lavt nivå av LDL-kolesterol også kan øke risikoen for sykdom, at alle risikofaktorene for det metabolske syndrom (hjerte- og karsykdom og diabetes type 2) bedres av lavkarbo, til og med uten vekttap [3], og at lavkarbo generelt gjør at alle andre risikofaktorer for sykdom bedres [4,5] så gjør det at vi kan unngå bli idioter i flokk.

Lavkarbo er fortsatt så sunt som det alltid har vært vist å være. Hypotesen om LDL-kolesterol og hjerte- og karsykdom er gammel og på tide å begrave. Det er intet nytt under solen og dagens oppslag er å betrakte på linje med oppslag om at verden kommer til å gå under i 2012.

Referanser

1. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM: Saturated fatty acids and risk of coronary heart disease: modulation by replacement nutrients. Curr Atheroscler Rep 2010, 12: 384-390.

2. Krauss RM: Lipoprotein subfractions and cardiovascular disease risk. Curr Opin Lipidol 2010, 21: 305-311.

3. Volek JS, Phinney SD, Forsythe CE, Quann EE, Wood RJ, Puglisi MJ et al.: Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids 2009, 44: 297-309.

4. Wood RJ, Volek JS, Liu Y, Shachter NS, Contois JH, Fernandez ML: Carbohydrate restriction alters lipoprotein metabolism by modifying VLDL, LDL, and HDL subfraction distribution and size in overweight men. J Nutr 2006, 136: 384-389.

5. Nordmann AJ, Nordmann A, Briel M, Keller U, Yancy WS, Jr., Brehm BJ et al.: Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med 2006, 166: 285-293.

10 kommentarer

 1. Men hva med studien fra i fjor i British Medical Journal som viste at lavkarbodiett øker risikoen for både hjertesykdom og slag? 44.000 svenske kvinner ble undersøkt på starten av 90-tallet og fulgt opp 15 år senere, og de som spiste mest kjøtt hadde mellom 50 og 100 prosent større risiko for å bli rammet, sammenlignet med dem som spiste minst

  Liker

 2. Flott innlegg. Dette er en av mange negative konsekvenser av avisenes synkende salg: Det spiller ingen rolle om det er _helt_ riktig, bare noen forskere har sagt det, så de kan skrive «Alarm!». Trist.

  Liker

 3. Den studien var forferdelig dårlig og kunne ikke fortelle oss noen ting. Den var basert på spørreskjemaer og hadde et merkelig poengsystem for å gruppere matvarer. Den største svakheten ved studien er at man ikke vet hva kvinnen i studien spiste. For det andre var det flere store metodiske svakheter, for det tredje er det fortsatt en epidemiologisk studie så den kan ikke si oss noe om at kjøtt fører til sykdom. Det var flere forskere som utrykte bekymring da studien kom ut fordi en så dårlig studie hadde blitt publisert i et så anerkjent tidsskrift. Det tyder på at noen ikke har rent mel i posen.

  Liker

 4. Lurer på om det var noe confirm bias ute å gikk? Det står lite om hva de faktisk spiste og. Mange på lavkarbo spiser svært variert, noe jeg lurer litt på om studiedeltakerne gjorde når jeg ser hva som står ramset opp. Gode fettkilder som f.eks kaldpressa olivenolje og kokosolje står ikke nevnt. Spiste de f.eks nøtter? Konklusjonen fra 2004 om at nedgang i kolesterol er hovedårsaken til reduksjon i HKS fra 50-tallet er ønsketenkning fra visse all den tid vi vet at inntaket av industrielt transfett, røyking, høyt blodtrykkhar blitt redusert gradvis gjennom denne perioden. De siste årene har også sukkerinntaket sunket kraftig selv om det fremdeles er alt for høyt.

  Eivind

  Liker

 5. Hei Preben. Den artikkelen er ikke god. Den tar utgangspunkt i kolesterolhypotesen som sier at mettet fett gir hjerte- og karsykdom gjennom å øke kolesterol eller LDL-kolesterol. Dette er på det beste en dårlig hypotese. Dessuten brukes epidemiologiske studier og andre dårlig studier for å argumentere for hypotesen og det går ikke.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s