Den mest effektive treningen

Lagt ut av

Vi som jobber med trening får ofte spørsmål formulert omtrent som dette: «Er (sett inn treningsform) effektiv trening?» I møte med slike spørsmål blir mange av oss ofte vage og gir ikke det svaret som er ønsket, for svaret som ønskes er ja eller nei.

Også blader som KK vil ha oss til å tro at det finnes noe sånt
 som «den mest effektive treningen».
Årsaken til vagheten ligger i spørsmålsformuleringen, for ingen trening er god eller dårlig i seg selv. Trening, det ligger i ordets betydning, har som mål å forbedre en egenskap eller et sett med egenskaper, og hvor effektiv en treningsform er kommer derfor an på hva som er målet med treningen.

Er Zumba god trening? Ja, hvis målet er å utvikle rytme, trene lett utholdenhet og ha det gøy, så er det det. Er trening i Redcord eller TRX effektiv trening? Ja, hvis målet er å utvikle styrke under ustabile kondisjoner så er det det. Hvis målet derimot er å bli flinkere til å løpe, ta salto, eller svømme så er det ikke det.

Ingen trening eller treningsform er god eller dårlig i seg selv. Jeg er veldig glad i nye treningstrender enten det er slynger, bosu, Kaatsu, medisinballer, vibrasjonstrening eller liknende. Jeg er ikke glad i treningsapparater som selges på TV-shop eller gjennom liknende kanaler og med liknende markedsføring. Ikke kjøp disse produktene! 
Jeg er glad i nye treningsmetoder, teknikker og apparater. Ikke fordi de er mer effektive treningsformer enn gamle, men fordi de gir meg ideer til hvordan jeg kan variere treningen min om jeg ønsker litt variasjon. Og variasjon kan være god treningsmotivasjon. Vi skal være forsiktige med å legge for mye vekt på effekt når vi trener, for vi trenger også øvelser som innimellom kan gi oss andre bevegelseserfaringer, og da blir variasjon viktig. 
Hvis du vil ha store muskler, så bør mesteparten av treningen bestå av god gammeldags vekttrening med de samme gamle standardøvelsene som markløft, benkpress, skulderpress, knebøy osv. osv. Men det betyr ikke at man ikke har nytte av innimellom å få nye utfordringer som for eksempel gjøre noen øvelser ustabile med baller, slynger eller liknende. Variasjon, innenfor rimelighetens grenser selvsagt, kan bidra til både større fysisk fremgang og også gjøre trening mer spennende. Nøyaktig hvor mye av treningen som kan byttes ut med alternative øvelser og hvor ofte man bør gjøre det, vil avhenge både av hvilke treningsmål man har og hvilket treningsgrunnlag man har. 
Innen idretten snakker man ofte om at mye av treningen må være idrettsspesifikk. Dette kalles spesifisitetsprinsippet. Det betyr ganske enkelt at om man skal bli flink til å løpe så bør mesteparten av treningen være løping og skal man bli flink til å løfte så bør mesteparten av treningen være løfting. Du skjønner hva jeg mener. Men spesifisitetsprinsippet blir gradvis mindre viktig jo lavere eller mindre spesifikke mål man har. For en toppidrettsutøver er det veldig viktig, for en mosjonist, ikke så mye. 
Det er når spesifisitet blir mindre viktig at variasjon blir mer aktuelt. 
Ifølge KK er ikke saltrening effektivt. Det kan det godt være, men det kommer an på målet med treningen
Effekten til en treningsform bestemmes utelukkende ut ifra hva som er målet med treningen. Jeg har tidligere kalt dette apparatet det mest unyttige du finner på treningssenteret.
Treningsapparatet hvor man klemmer lårene sammen er nok bortkastet trening for de fleste.
Det er fordi det er de færreste som har behov for å utvikle stor styrke i innoverførerne i låret. Min oppfatning er at de fleste som bruker dette apparatet gjør et med et håp om å forme lårene sine, først of fremst for å få mindre fett på lårene, noe denne øvelsen ikke bidrar til. Det finnes likevel sikkert noen som har behov for den, kanskje ryttere eller poledancers. Men dette er et eksempel på en øvelse som selv om den ikke er god eller dårlig i seg selv, generelt sett er unyttig og som derfor av de fleste ikke burde brukes som noe annet enn en variasjon innimellom. Slike øvelser finnes det mange av.

Det å huske at en treningsform ikke er bedre enn en annen i seg selv, bør kunne kjøre oss mer fornuftige i møte med reklamer for treningsapparater eller treningsformer. Ofte er salgsargumenter basert nettopp på at akkurat denne treningen er mer effektiv enn annen trening, men det er den altså ikke. Og en siste ting: ikke kjøp treningsapparater fra TV-shop og ikke tro på noe av det som blir sagt i slike reklamer.

5 kommentarer

 1. Et spm, det står ofte i treningsartikkler:
  Øke styrke – 4-6 repetisjoner
  Øke muskelmasse – 8-12 repetisjoner

  Hvordan vil de forskjellige se ut visuelt?

  Liker

 2. Hei Anon. Når det står 4-6 repetisjoner så betyr det 4-6RM. RM betyr repetisjoner maksimum. 4RM betyr så tung motstand at du kun klarer 4 repetisjoner. Når man trener med få repetisjoner har man ofte flere serier, f.eks. 3-6 og lengre pause mellom seriene (ca 2-4 min). Når man trener med 8-12RM pleier man vanligvis å ta rundt 3 serier per øvelse og ca 30-90 sek pause mellom serier. Det er ikke stor forskjell på å trene for maksimal kraftutvikling og maksimal masse, men det er mulig å være veldig sterk uten å ha så store muskler og det er mulig å ha store muskler uten å være så veldig sterk.

  Liker

 3. Nok eit bra innlegg!
  Eg syns det går fram av det kk-bildet at målet med treninga dreier seg om feittforbrenning og oppstramming, og då kan fyren ha eit poeng med store muskler og energiforbruk. Men det kom veeldig diffust fram. Og «effektiv» er vel også eit ord som er i ferd med å bli øydelagt litt, nett som «ekspert».

  Fantastisk maskin! Trur eg må ha ei sånn… Nei det er vel som med alle andre stabiliserande muskler; funksjonell trening ellers har det lite overføringsverdi til daglegdagssituasjoner, og isolert trening av adduktorgruppe tilkommer oftast til folk som har skader/plager i hofte/lår.

  Liker

 4. Hvordan stiller du deg til crossfit? Sett bort i fra den enorme kommersialiseringen så er jo konseptet bakom veldig gjennomtenkt. Formålet er jo å trene arbeidskapasitet over et bredt spekter.

  Liker

 5. Crossfit er helt grei trening det. Det er jo bare tradisjonell styrketrening som gjørs lett med mange repetisjoner. Man trener en slags utholdene styrketrening og samtidig noe utholdenhet. Om man ikke har som mål å bli sterkest mulig eller mest mulig utholdende og heller ha litt av begge deler så er crossfit fin trening.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s