"Kostholdet som gjør deg smartere"

Lagt ut av

Jeg plukket opp en utgave av gratisstudentbladet Campus, på jobb her om dagen. Det var teksten på forsiden som sa, «Kostholdet som gjør deg smartere» som fanget blikket mitt. Artikkelen inni bladet er lærerik, men kanskje ikke helt slik tiltenkt.

Det viktigste den lærer oss er noe om utdannelse og kunnskap. I en vitenskapelig utdannelse, som for eksempel innen ernæringslære, er kanskje det viktigste for en student å lære å være kritisk og skeptisk til alt en lærer. Dette er selvsagt slitsomt og vanskelig, men det må til for å bli flink. Alternativet er å stole på sine forelesere og godta at lærebøkene stemmer. Risikoen er da større for at man vil spre tillært feilkunnskap.

Jeg håper ingen av mine studenter, ukritisk godtar det jeg lærer bort, selv om jeg vet det er mange som gjør det. Utdanningssystemet i Norge har fortsatt mye å hente når det gjelder å lære å tenke selv, være kritisk og reflektert. Studerer man ernæring i Norge vil man med stor sannsynlighet lære at planter er bra, kjøtt mindre bra, plantefett er bra, dyrefett mindre bra, korn er bra osv. Dette er kunnskap man må være svært skeptisk til, ettersom det passert dårlig inn i et evolusjonært perspektiv og fordi det utfordres av en stor mengde vitenskapelige studier.

Campus har fått eksperthjelp for å finne ut av hvilken mat som gjør en smart. For å bli smart, eller få en god kapasitet for å prestere mentalt bør man blant annet:

 • Spise frukt, grønnsaker og bær (du vet, fordi de er så rike på vitaminer og mineraler og antioksidanter. Og så inneholder de så lite energi. Energi vil man jo som kjent ikke ha for mye av. Dessuten inneholder de fiber som er bra for magen du vet).
 • Spise kornblandinger, for eksempel havregrøt med nøtter.
 • Spise planter, fordi man har lett for å glemme at de også kan være fine kilder til proteiner.
 • Spise vegetarmat innimellom.
 • Spise fisk.
 • Passe på å spise karbohydrater ofte nok (du vet, fordi hjernen din trenger glukose…).
 • Ikke ta tilskudd, det holder med mat.


Etter å ha lest ekspertens råd fikk jeg plutselig en merkelig trang til å fremsette mine egne råd (som jeg håper mine studenter vil følge). Rådene ble litt annerledes enn dem i Campus:

 • Spis fisk (fisk er fin mat, det er vi enige om).
 • Ta ekstra tilskudd av omega-3. Du trenger mer enn det du får i deg fra noen få fiskemiddager.
 • Også andre tilskudd er nødvendig. Blant annet vitamin D når det er lite sol.
 • Ikke spis så mye frukt, grønnsaker og bær. De inneholder lite energi og er ikke spesielt rike på vitaminer og mineraler som hjernen trenger.
 • Ikke spis korn. Det er å gamble med hjernen, som er utrolig delikat og skjør.
 • Ikke spis for mye plantemat. Proteinkvaliteten er generelt dårligere enn i animalsk mat og mange av proteinene er direkte skadelige.
 • Ikke spis for mye karbohydrater. Det vil gjøre av du lett kan få lavt blodsukker og at hjernen din ikke får nok energi. For å få et jevnt blodsukker er man avhengig av en god fettforbrenning. God fettforbrenning får man av et kosthold rikt på animalsk mat med mye protein og fett.
 • Spis mye animalsk mat. Den er rik på vitaminer og mineraler og næringsstoffene der er ofte langt mer tilgjengelig for kroppen vår enn de fra planter.
 • Spis råtten mat innimellom, som for eksempel, kimchi, rakfisk, natto, og yoghurt med lite sukker og mye fett. (Fordi hjernen er avhengig av god magefunksjon og fiber er ikke det viktigste i dette henseende).
 • Spis mye egg.
 • Ekte hjernemat er faktisk innmat og organer som f.eks. hjerne. Hjernen trenger fett fra dyr.

Så er det opp til dere hvilken liste som skal følges om man ønsker å ha kostholdet som gjør deg smart.

7 kommentarer

 1. Tror jeg følger din! Er ikke student, eller er vi ikke alle evige studenter av livet og diverse?
  Tusen takk for en super blogg med masse livsviktig info!
  hilsen Berit

  Liker

 2. Hvor lang tid tar du før de endrer rådene om å bruke mye maragriner og oljer som soya og solsikke? 1. klassene fikk bok om sunn mat og jeg gremmes. VI spiser brød det er ikke det og er ikke fanatiske på noen måte, selv om jeg mener steinalderkost er det mest opptimale, men plantemargariner??? Hvordan kan de fortsatt anbefale dette? Haar det ikke kommet mye nytt der med tanke på mettet fett, i tillegg til at hjerte og kar sykdommer også henger sammen med betennelser? Det vrenger seg i meg når hjerte oppererte blir anbefalt Vita hjertego.. det er jo slow murdering…

  Liker

 3. «Spise vegetarmat innimellom»? Hva skal det bety? Det må være det vageste rådet jeg har hørt. Vegetarmat er vel et veldig bredt begrep, og hva man legger i det kommer vel an på hvordan man definerer vegetarianisme. Dine råd passer meg bedre.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s