Litt av hvert fra november

Det er travle tider og hodet mitt er konstant fullt. Jeg har så mye jeg gjerne skulle skrevet langt og lengre enn langt om her og mye av det vil komme etter hvert, men nå om dagen er det bare så mye annet som tar opp tiden min. Derfor tenkte jeg at jeg kunne tømme…

Det er travle tider og hodet mitt er konstant fullt. Jeg har så mye jeg gjerne skulle skrevet langt og lengre enn langt om her og mye av det vil komme etter hvert, men nå om dagen er det bare så mye annet som tar opp tiden min. Derfor tenkte jeg at jeg kunne tømme ut noe av småtteriet fra hodet her enn så lenge. Kanskje det er interessant for andre også.

Bøker
Jeg kan røpe at jeg jobber med et nytt bokprosjekt. Det er enda lenge til det kommer i butikken, men jeg er veldig optimistisk og tror det blir både bra og annerledes. Husk i den sammenheng at det finnes to bøker der ute (Helt naturlig mat og trening + Helt naturlig mat) som er fine julegaver for dem som er opptatt av mat eller helse.

For tiden leser jeg flere bøker selv, men den som jeg oftest må legge fra meg fordi jeg må bruke tid på å tenke over det jeg har lest, er Jared Diamond sin siste bok: The world until yesterday. Om man er interessert i menneskers levemåte før vi flyttet inn i store byer med store systemer, så anbefales den på det varmeste.

Næringsinnhold
Jeg slår innimellom opp på næringsinnholdet i ulike matvarer og jeg tror det er mange av oss som liker vite litt om innholdet i det vi spiser. For de som liker dette anbefaler jeg å bruke matvaretabellen på nett.  Her kan man både se på matvarer direkte eller laste ned Excel-ark man kan leke med. Det er dog viktig å merke seg at denne tabellen ikke er helt nøyaktig og målemetodene man bruker er ikke feilfrie. Derfor er det som står i tabellen å regne som gode retningslinjer, men den er ikke helt nøyaktig, spesielt ikke siden det finnes et utall variasjoner av ulike matvarer,som er kommet frem fra ulike produsenter med ulike metoder.

Matvaretabellen er ikke det eneste stedet man kan bruke om man vil vite hva man får i seg. Også Lavkarboklubben har mulighet for å slå opp på matvarer og deres tall er muligens også mer riktige enn matvaretabellen. Her kan man blant annet føre egen kostdagbok og raskt se hva man egentlig får i seg i løpet av for eksempel en dag eller en uke. Man må være medlem for å bruke lavkarboklubben sine sider, men om man spiser lavkarbo og spesielt om man er ny innen emnet er det et bra sted å være medlem fordi man i tillegg til å kunne se hva man får i seg får tilgang på en mengde artikler, oppskrifter, online dagbok, råd fra eksperter og mye annet.

Aktuelt
I paleosfæren på twitter har det denne uken vært gitt mye oppmerksomhet til denne artikkelen, hvor det teoretiseres om hvorvidt lavkarbo på sikt kan påvirke magebakteriene negativt. Selv om teorien er spennende og sannsynlig, er juryen fortsatt ute, men det er viktig med nye teorier og spesielt når man, som i dette tilfellet, faktisk jobber med å teste teoriene.

Har du lurt på hva xantangummi er eller hvordan det påvirker helsen? Dette tilsetningsstoffet som vi ofte ser når vi leser innholdsfortegnelser på matvarer har Chris Kresser tatt for seg i en nylig blogpost og konklusjonen er grovt sett at om man ikke har mageproblemer til vanlig er det ikke noe å bekymre seg for.

Her er også en liten og interessant artikkel om forventet levealder hos jegere og sankere. Spennende og verdt å lese.

Treningstips
Om du lett blir kvalm når du trener hardt kan det hjelpe med litt natriumbikarbonat (natron/bakepulver) i drikkevannet. Dette kan også øke prestasjonen noe og er verdt et forsøk. Forsøk deg frem med mengde, men en halv teskje i en halv liter vann hjelper lenge.

Hvis du trener stående skulderpress, og spesielt om du gjør det med litt vekt, lønner det seg å knipe igjen setemusklene mens du jobber. Dette hindrer stor svai i korsryggen og skaper en stødig base å jobbe ut ifra.

Mattips
Jeg er travel, men mat må jeg fortsatt ha og jeg foretrekker å lage det fra bunnen, selv om jeg på ingen måte er noen gourmet. Så her er noen mattips på tampen.

Sjokolade/ganache
Jeg synes det er synd at kakaosmaken kun skal være forbeholdt desserter og har i den siste tiden flere ganger hatt med meg sjokolade som lunsj på jobb (det beste med å bli voksen er å kunne gjøre som man vil og spise sjokolade når man vil). Sjokoladen jeg har med meg er hjemmelaget vel og merke og vel streng tatt en type ganache. Den lager jeg ved å smelte mørk sjokolade (70% i dette tilfellet) i fløte (ca. 1 dl fløte per 100 gram sjokolade). Så blander jeg inn en god porsjon kokosfett og smør og smaksetter gjerne med kanel. Heller over i former, glass, et ellet anna, og setter i kjøleskapet. En fin måte å få i seg fett på og også en type «godis» man fint kan ha stående og spise av når behovet melder seg.

Hash browns (hashed brown potatoes)
Jeg liker også å lage hash browns (muligens det egentlig bør regnes som potetpannekake siden jeg bruker egg, man kaller det hash browns så lenge). De er kjempesmarte som niste, funker veldig godt med bacon (alt funker jo godt med bacon, men du skjønner hva jeg mener) og smaker nydelig. Riv noen poteter på rivjern (grove strimler) klem ut så mye av vannet av potetmassen som du klarer med nevene (dette er trening for underarmene). Visp inn noen egg slik at det blir en fin masse som ikke er for flytende. Smak til med salt og pepper. Jeg pleier å ha hvitløk i. Stek som små kaker i steikepanne.

Stek bacon i ovn
Om du er glad i bacon, men lei av fettsprut, dårlig plass i steikepanna og har dårlig tid, anbefaler jeg å steke bacon i ovnen. Legg strimler på et bakepapir på et steikebrett og sett ovnen på ca. 150-200 grader. Da få man nydelig bacon, kan gjøre noen annet mens den steiker og man slipper å få baconfett over hele kjøkkenet.

Vel, det var det for denne gang. Er snart tilbake med mer og avslutter med et visdomsord:

Tags:

Kommentarer til «Litt av hvert fra november»

  1. Mykstart

    Fin bloggpost med litt av hvert! Bikarbonat i drikkevannet når man trener.. den var ny! Skal prøves. Men om man bruker bakepulver må man nok guffe på med litt mer. To teskjeer bakepulver tilsvarer en teskje natron, siden bakepulveret inneholder stivelse og syre. 🙂 Takk for all god og skalin infomasjon dessuten.

    Liker

  2. Anonym

    Hei Pål! Vet ikke om du har skrevet noe om dette tidligere, men tror du det har noe for seg å innta aminosyrer, feks BCAA når man trener fastende? Jeg liker å trene styrke tidlig på morningen, og føler sjelden sult til og med etter treningen, men er redd at en mulig proteinnedbrytning forhindrer ytterligere fremgang i styrken min.. Noen vise råd?

    Liker

  3. Nicolai

    Jeg har lest dette om bikarbo(!) før… har du lyst til å legge et argument til grunn for påstanden?

    Anonym: å innta BCAA når man trener fastende er i hovedsak for å ikke bli katabol under treningen. Sørge for at proteinsyntesen er på «topp» til enhver tid. Hvis du alltid trener fastende, så ville jeg brukt BCAA. Det er nok allikevel ikke der hovedfokus bør ligge hvis det er styrkeøkning du vil ha.

    Dersom du alltid trener fastende så har kroppen normalisert denne tilstanden i stor grad. Hvis du tar BCAA så vil du forsikre deg om at katabol-tilstand ikke oppnås. For å forhindre stagnering / muskelsvinn så er det viktigste at du spiser nok iløpet av en dag / uke. Det er den totale mengden proteiner og kalorier som er det viktigste. Ikke hvorvidt du får i deg noen grammer (!) BCAA.

    Men for all del, ta gjerne BCAA, det vil være prikken over i'en, mer enn hele bokstaven i seg selv.

    Liker

  4. Pål Jåbekk

    Hei Anon. Jeg har ikke noen artikler liggende om dette akkurat nå, men jeg vil anbefale et tilskudd av aminosyrer eller proteiner i forbindelse med fastende trening og spesielt om det skjer ofte. Det er en del som tyder på at dette kan hindre muskelnedbrytning. Det har med andre ord sannsynligvis noe for seg.

    Liker

  5. Pål Jåbekk

    Hei Nicolai

    Bikarbonat er det faktisk gjort litt studier på. Om du går på pubmed å søker på «sodium bicarbonate exercise» får du mye spennende treff. ACSM skriver også i sin position stand at det kan være prestasjonsfremmende.

    Liker

  6. Pål Jåbekk

    Det er et godt poeng med bakepulveret May. Det er best med natron så slipper du det andre innholdet i bakepulveret. Hyggelig at du liker bloggen.

    Liker

  7. Anonym

    Hei Pål! jeg lurer på om det stemmer slik som jeg har lest flere steder at man bør spise mye grønnsaker pluss en del styrketrening og mindre animalsk vis man vil unngå benskjørhet? noen skriver også at rødt kjøtt ikke er så gunstig med tanke på det hva er dine meninger om det? å hva er dine råd for å unngå å få benskjørhet?

    Liker

  8. Elisabeth

    Hei Pål
    Takk for nok en fin bloggpost. Leser alt, flere ganger! Saklig og alltid med god dokumentasjon!
    Ønsker deg en riktig god jul!

    Klem fra meg

    Liker

  9. Pål Jåbekk

    Takk takk Elisabeth!

    Liker

  10. Pål Jåbekk

    Hei anon. Nei det stemmer ikke. Det er nok basert på den gamele myten om proteininntak og beinskjørhet. Det er ingen grunn til å unngå animalsk mat med tanke på beinskjørhet. Tvert imot. Animalsk mat er kilde til D-vitamin som er viktig for beinbygningen. I tillegg er vitamin K2 viktig. Et godt kosthold uten kornprodukter og med animalsk mat og regelmessig tung styrketrening er den beste måten å unngå beinskjørhet på.

    Liker

  11. Anonym

    Hallo Pål fin bloggpost jeg lurer på om det stemmer at høyt vitamin a inntak kan føre til benskjørhet? jeg har lest flere steder at jeg ikke skal kombinere mutlivitamin med tran fordi det kan gi for høyt inntak av vitamin a er det en myte eller sannhet? hva tenker du?

    Liker

  12. Pål Jåbekk

    Slik jeg tolker vitenskapen er det ingen grunn til å tro av vitamin A fra mat fører til beinskjørhet. Når det er sagt er jeg ikke sikker på om det lurt å få mye vitamin A fra tilskudd. Spørsmåler er som altid hvilke doser man kommer opp i. Det er uansett ikke nok at en enkelt faktor i kostholdet som ikke er optimalt for å få beinskjørhet. Jeg ville bekymret meg langt mer over mangel på styrketrening enn høyt inntak av A-vitamin.

    Liker

  13. NES

    Hei Pål!! Takk for flott blogg og interessante innlegg:-D Et spm: hvor mye bacon og bearbeidet kjøtt mener du er ok å spise? (eller spiser du kanskje naturlig ubearbeidet bacon?)

    http://www.oikos.no/newsread/page.aspx?docid=12930

    Trur du denne studien viser relevant årsakssammenheng? 🙂

    Liker

  14. Pål Jåbekk

    Hei NES og takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg har ikke egentlig noen formening om hvor mye bearbeidet kjøtt man kan eller bør spise. Det kommer ann på hva slags kjøtt det er snakk om og hva det innehodler. Med tanke på nitritt vet jeg ikke. Jeg har ikke sett studier som tyder på at det er en sterk årssakssammenheng mellom nitrittholdige matvarer og kreft. Selv spiser jeg ofte bearbeidet kjøtt og bacon.

    Liker

  15. Anonym

    Litt moro at Albert Einstein var veggis 😉

    Liker

  16. Anonym

    Hei,

    Jeg vet at dette er et gammelt innlegg, og jeg er usikker på om du fortsatt får varsler for dette, men jeg forsøker meg likevel.

    Jeg går på ketogen diett av helsegrunner, og opplevde at jeg ble kastet ut av ketose av å innta en porsjon BCAA (tror det var 7-8 gram på det merket jeg tok) før jeg skulle trene. Jeg kom meg riktignok raskt tilbake i ketose, da «feiltrinnet» ikke var særlig grovt.

    I ettertid har jeg lest at til tross for at BCAA er aminosyrer, påvirker de insulinet i svært høy grad – altså uheldig for oss som avhenger av tilgang på ketoner, da insulin ødelegger fettforbrenningen.

    Selv ønsker jeg å bruke BCAA for å forhindre muskelnedbrytning under utholdenhetstrening, for å på den måten forhåpentligvis få bedre resultater på sikt. Men da er jeg samtidig avhengig av fettforbrenningen, og det er i utgangspunktet den jeg ønsker å forbedre ved lange langturer.

    Spørsmålet mitt: vil man kunne unngå den, for ketonenes del, negative effekten av insulinrespons fra BCAA ved å heller ta det litt og litt? Altså å heller blande ut de grammene man skal ta på drikkeflaskene man bruker for å hydrere seg under hele økten?

    Liker

  17. Pål Jåbekk

    Hei igjen anon.

    Det er flere spørsmål her som er litt vanskelige å svare på. Hvor mye aminosyrer trenger du egentlig for å unngå evt katbolisme? Hvor mye gjør egentlig den insulinresponsen? Om man kan fordele inntak av proteiner og aminosyrer utover så bør man det. Det ideelle ville nok vært en jevn strøm intravenøst, men å fordele utover i drikke er et godt alternativ. Det er ikke sikkert det gjør så mye med en liten insulinutskillelse og det er ikke sikkert at du trenger så mye aminosyrer, Men om du tror du trenger det bør du fordele det utover om du kan det ja.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Website Powered by WordPress.com.