Litt av hvert fra april

Lagt ut av

Denne posten kommer egentlig litt seint, nå som vi er godt ute i mai, men bedre seint enn aldri og alt det der. Det skjedde spennende ting i april også. En av grunnene til at denne posten kommer seint er at jeg har fått erfare hvordan det er å sy en sprukket menisk. Det å se på og erfare helingsprosesser og å se tydelig muskelsvinn i beinet jeg har operert, er rett og slett en spennende og viktig erfaring. Om sansene våre er rengjorte og klare kan man bruke rekonvalesenstid på å erfare hvordan muskler tilpasser seg ny oppgaver og nye skjevheter i kroppen som følger av at man må stå på ett bein. Hadde det ikke vært så fordømt upraktisk så burde man skade seg oftere bare for hvor mye man kan lære av det.

Jeg er også flere erfaringer rikere etter å ha skrevet en post her på bloggen om hvordan man bør spise kjøtt både for helsens og naturens skyld. Posten fikk utrolig mange visninger og vekket tydelig sinne hos mange. Den førte til at jeg blant annet ble beskyldt få å bare være ute etter å tjene penger og å stå i ledtog med gilde. Ingen av disse tingene stemmer forresten, jeg tjener ingenting på å skrive her og om jeg var ute etter flest mulige tilhengere hadde jeg i hvert fall ikke oppfordret til økt kjøttkonsum. Jeg er opptatt av fakta og det derfor jeg skriver her. Jeg står heller ikke i ledtog med gilde.

Et av hovedpoengene med denne posten om kjøtt er det faktum at det å spise dyr som spiser gress kan være langt mer bærekraftig enn å spise planter og i hvert fall enn å spise dyr som spiser korn og soya. Dyr vi skal spise skal selvfølgelig ha det godt mens de lever. Ser man på det store bildet er det flere ting vi burde gjøre for å sørge for økt bærekraftighet. Disse innebærer blant annet å slutte med dyrke miljøfiendtlige monokulturer som korn og soya, slutte å bruke jordarealer på sukker, bomull og andre tullete ting, slutte å kaste mat, og å spise kjøtt som ved å beite gjødsler jorda og sørger for at den viktige overjorden holder seg sunn. Faktisk tyder tallene på at vi fint kunne brødfødd hele verdens befolkning med mer kjøtt enn de spiser i dag om vi bare hadde fordelt resursene annerledes og sluttet å kaste mat.

Reaksjonene på forrige post illustrerer tydelig hvorfor jeg ønsket å skrive den. Mange har blitt så hjernevasket av stadige påstander om at kjøtt både er usunt å skadelig for jorda at de ikke er villige til engang vurdere muligheten for at det å spise kjøtt faktisk kan være en del av løsningen. Men for den villfarne ser den rette veien ut til å peke i feil retning, det er derfor man må skaffe seg et kart å studere det nøye.

Men over til noe helt annet, har du fått med deg at Sara Lossius fra bloggen Paleoliv kommer med bok i september. Det er verdt å glede seg til.

I april kom Vitenskapskomiteen for mattrygghet ut en ny rapport om økologisk mat som i medier ble slått opp fordi den visst nok sa at økologisk mat ikke var sunnere enn konvensjonell mat. Konklusjonen er selvfølgelig feil. Faktum er at man ikke vet hvor mye sunnere økologisk mat er. Konvensjonell mat inneholder for eksempel langt flere giftrester, men så lenge verdiene ikke overstiger de fastsatt grenseverdiene for hvert enkelt stoff så betegnes den som «lik» den økologiske. I VKMs egne ord: «Overvåkingsdata fra EU-land og Norge viser at økologisk mat inneholder mye mindre plantevernmiddelrester enn konvensjonell mat […]»

Professor i toksikologi ved Universitetet i Oslo, Ketil Hylland snakket på den spennende fagdagen i regi av Kostreform for bedre helse i april. Han snakket blant annet om hvor lite vi egentlig vet om skadeeffekter av giftstoffer i mat og at vi egentlig ikke vet noe om eventuelle cocktaileffekter (effekter som oppstår når man blir utsatt for flere forskjellige giftstoffer). Vil man være føre var, bør man fortsatt spise økologisk mat.

Også på fagdagen til Kostreform var Siv Hauge fra Sunt hjem, Emil Mohr fra Debio og Øystein Narjord fra Renskaug Vertsgård, som alle holdt spennende foredrag.

Vi mennesker er ikke mye å skryte av lenger, i hvert fall ikke når det gjelder fysisk form. Vi beveger oss lite, men kanskje verst er at det at det er de med lavest utdannelse og dårligst økonomi som beveger seg minst og samtidig har flest usunne vaner. Dette fører til stadig større sosiale forskjeller i helse.

I april ble det satt fokus på dårlig mat på idrettsarrangementer. Jeg er hjertens enig i at idretten bør gå foran som et godt eksempel, så lenge vi er klare på hva som faktisk er søppelmat. Brus, kaker og vafler hører i hvert fall ikke hjemme på idrettsarrangementer i en tid der mange av oss holder på å kose seg i hjel.

En ny studie som sammenlignet amerikansk kosthold med ketogent kosthold kom ut. Den bekreftet i grunnen tidligere studier som tydelig viser at for overvektige og diabetikere, så er ketogene kosthold svært effektive. Bill gir en god oppsummering her.

Erik Hexeberg skrev et godt debattinnlegg i Dagens Medisin om feilbehandlingen som har skjedd innen diabetes. Les det her.

Ha en fortsatt god mai måned alle sammen!

12 kommentarer

 1. Hei Pål! Vil først bare si at jeg oppdaget bloggen din tilfeldig for en tid tilbake. Siden da har jeg lest praktisk talt hele bloggen din og har kjøpt boken din. Har faktisk hamstret boken din for å kunne gi den videre i gave til folk 🙂
  Iallefullefall.
  Jeg er en overvektig kvinne i slutten av 20 årene. Har vært igjennom et virrvarr av dietter gjennom tidene, bare for å gå opp tilsvarende pluss rente.
  Har lenge vært interessert i lavkarbo, men har ikke helt klart å «begynne» med det. Nå derimot har jeg snart levd paleo en måned. Har kuttet alt soya, ris, potet, korn, belgfrukter, tilsetningsstoffer og sukker. Spiser kun rent kjøtt, fisk, fulg, grønnsaker, nøtter, litt frø og litt frukt. Har også beholdt fete meieriprodukter som fløte, meierismør, rømme og fete oster.
  Jeg har også begynt med «naturlig trening». Både sykling, gange, tung styrketrening med PT og yoga.

  Jeg har IBS, og merker at jeg er generelt bedre i magen og føler meg også bedre.

  Jeg sjekker regelmessig med ketosestix at jeg er i ketose, og det har jeg vært i noen uker nå.

  Det jeg vil fram til her er i all hovedsak er at jeg går ikke merkverdig ned i vekt? Jeg trener en hel del, spiser ikke karbohydrater og er i ketose, men har ila en måned kun gått ned 2 kg? Jeg synes det er så merkelig at jeg mister litt håpet?
  Har du noen innspill??

  Liker

 2. Kan kanskje også legge til at jeg drakk noen glass tørr hvitvin en lørdag, men var i ketose neste kveld allerede igjen, og har spist litt sushi 2 ganger.

  Liker

 3. Hei anon. Så hyggelig at du liker bloggen og boka. Min erfaring er at de som har slitt mye mad magen og hatt problemer som IBS kan bruke lang tid på å gå ned i vekt. Det ser ut til å henge sammen med magen. Det viktigste er å være tolmodig og å fortsette å spise sunn mat slik at magen gradvis vil stabilisere seg. Vekttapet vil mest sannsynlig komme med tid. Husk også at treningen kan gjøre at du bygger litt muskler samtidig som du mister fett og da vil resultatet på vekta bli mindre og man merker det gjerne mer på klesstørrelser. 1 måned er ikke mye tid for å fikse et mage- og tarmsystem, så du må nok rett og slett være litt tolmodig og fortsette med alt det bra du gjør. Det er ingen grunn til å miste håpet. Lykke til!

  Liker

 4. Hei. Takk for svar! 🙂 Har delt bloggen din med alle jeg kjenner. Du er fantastisk!

  Skal fortsette i samme stil, så får man håpe at jeg krymper etterhvert – hehe 🙂

  Et lite tilleggspørsmål. Har begynt på en del kosttilskudd etter anbefaling fra deg. Bla magnesium, tran, D – vitamin og B – vitamin (Har tidligere fått påvist relativt stor mangel på B-12). Har også begynt med probiotika. Har du noen meninger vedrørende dette? Probiotika altså.

  Ser også at flere paleo – matblogger formaner ganske sterkt imot melkeprodukter. Jeg er egentlig litt sensitiv mot laktose, men reagerer ikke på smør, yogurt eller ost. Jeg bruker stortsett laktosefri matfløte når jeg lager mat. Er det noe spesielt man bør være obs på her?

  Hva er dine tanker om vanlig svart kaffe? Ser mange paleo blogger er sterkt imot dette også, og kun mener at grønn te/urte te er tillatt.

  Liker

 5. Ja fortsett på samme måten. Jeg er usikker på hvor mye probiotiak har for seg, men jeg tror ikke det er negativt. Spiser selv yoghurt, men mistenker at det vi egentlig hadde hatt godt av er å spise litt jord innimellom. Med tanke på laktoseintoleranse er ikke fete melkeprodukter noe problem og jeg har ikke noe imot slike produkter. Reagerer man ikke på produktene er de bare å spise, de er veldig næringsrike. Jeg har heller ikke noe imot svart kaffe. Kaffe i seg selv virker helt ufarlig, men å venne seg til å drikke det når man er stresset kan være en uvane og inntaket kan bli for høyt.

  Liker

 6. Hei Pål og anonym. Hvorfor bruker man navnet paleo når man tydelig spiser/drikker melkeprodukter, Er det fordi ordet lavkarbo er så belastet? Jeg synes LCHF er en bra benevnelse som også anbefaler gressfødd kjøtt og økologiske produkter. Jens hos tunsberg medisinske bruker ordet karbohydrat redusert kost. Når det gjelder melkesyrebakterier sies det at kun gjennom harde produkter som agurker og kål, når ned dit det skal uten å bli ødelagt av magesyren. Hva mener du om dette? Å melkesyregjære pickles agurk og kål er lett å gjøre selv.
  Jeg bor stort sett alene og har oppdaget at ved å spise mye kjøtt, fisk,smør, fløte og egg med litt grønnsaker, spiser jeg færre kalorier, holder meg mett og fornøyd med 2 måltider om dagen og matbugettet ligger på 1500-2000 kroner i mnd. har startet med kompost inne (ibokshi) og restsøpla blir ca en pose ukentlig. Kaster ingen mat og holder meg frisk. Elsker innleggene dine Pål:)

  Liker

 7. Hei Bjørn. Jeg kan ikke svare for hvorfor eller hvordan andre bruker begrepet paleo. Jeg bruker det for å illustrere at man baserer kostholdet på paleolittiske matvarer og bruker et evolusjonsbiologisk perspektiv. Dette blir ikke alltid det samme som lavkarbo eller lchf. Paleo handler om hvilke matvarer fremfor mengde av de ulike næringsstoffene. Jeg ser ikke noe problem med å bruke orde paleo selv om man spiser matvarer som er relativt nye historisk sett. Prinsippene er de samme. Når det gjelder probiotika så er jeg usikker. Så vidt jeg kan se så er de positive effektene av melkesyrebakterier ganske akutte så man må få det i seg gjevnlig for å høste fordelene. Jeg vet faktisk ikke om dette med kål og agurker.

  Liker

 8. Hei Pål 🙂

  Jeg opplever å få få svært vondt i magen/kvalm av kokosfett. Har du noen formening om hva dette kan skyldes? Jeg har ikke hørt noen andre reagere slik. Spiser forresten paleo-mat 🙂

  Liker

 9. Hei anon. Kvalme etter inntak av mye fett er ikke helt ukjent. Det kan ha med med galleproduksjon å gjøre. Spørsmålet er om du forsøker å spise mye fett eller bare litt. Ved overgang til lavkarbokost er det mange som kan oppleve kvalme ved høyt fettinntak, men det går ofte over om man bare øker inntaket gradvis. Det er mulig du bør fordele inntaket utover.

  Liker

 10. Hei Pål tror du at et kosthold med kun animalsk mat + c vitamin tilskudd vil virke negativt på helsen? altså et lchf/Paleo kost uten frukt,grønnsaker,bær nøtter? men med mye kjøtt,kylling,fisk, egg, fete melkeprodukter og proteintilskudd av myse?

  Liker

 11. Hei Anon. Jeg tror ikke det på noen måte blir et optimalt kosthold. Om man spiser det meste rått blir det bedre. Det er ikke sikkert de negative helseeffektene vil bli særlig store og sannsynligvis vil de ta tid før de dukker opp, men det er næringsstoffer fra plantekost som sannsynligvis er lurt å få i seg i tillegg til fermenterte matvarer. Men med nok innmat og rå mat bør man klare seg fint på animalsk mat.

  Liker

 12. Når du sier «om man spiser det meste rått blir det bedre» mener du animalsk mat da eller plantekost? jeg har lært at det beste er å varmebehandle animalia for å gjøre dem lettere fordøyelig og at det er sunnere.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s