Om paleobegrepet

Lagt ut av

Jeg anbefaler alle å spise et paleokosthold. Det gjør jeg fordi jeg har kommet frem til at dette er et optimalt kosthold. På norsk kalles ofte paleokosthold for steinalderkosthold. Legg forresten merke til at jeg skriver paleokosthold og ikke paleodiett. Enten jeg skriver om paleo eller lavkarbo bruker jeg ordet kosthold. Endrer man kostholdet for å få bedre helse så gjør man det oftest med mål om å finne en ny varig livsstil og et nytt varig kosthold og ikke en midlertidig endring i kostholdet, som er det jeg tolker en diett til å være. Snakker vi om kosthold så må vi si kosthold.

Uansett, når jeg snakker om paleokosthold så er det det jeg, og andre, kaller det vi er kommet frem til, som er et optimalt menneskekosthold. Grunnen til at det kalles paleo er ikke fordi det er nøyaktig sånn vi spiste i paleolitikum, perioden som har gitt navnet til kostholdet og som varte fra ca. 2 millioner år siden frem til ca. 10 000 år siden. Men kostholdet likner svært på slik man spiste i denne perioden og det er derfor et passende navn.

Det fantes selvfølgelig ikke ett spesifikt paleolittisk kosthold, og det er det også svært få som hevder (jeg har aldri hørt noen påstå dette), likevel er en av de vanligste kritikkene av paleokostholdet nettopp at det ikke fantes ett paleokosthold. Dette er ingen saklig innvending, men en tullete ekstraopplysning som sjelden passer inn der det tas opp. Under paleolitikum spiste mennesker svært forskjellig alt etter hvor man var bosatt og alt etter hvilken tid det var snakk om. Men de paleolittiske kostholdene hadde mye til felles og det er det de har felles som er interessant og som gjør et jeg kaller kostholdet jeg anbefaler et paleokosthold.

Honningsanking med livet som innsats
Siden paleolitikum var før jordbruksrevolusjonen inntok man da ikke korn i særlige mengder. Kun få steder i verden ble det inntatt i små mengder (husk at selv om enkelte folkegrupper inntok små mengder korn innimellom, så betyr det på ingen måte at det var lurt). Belgfrukter ble også kun inntatt i små mengder. Raffinert sukker fantes ikke. Det søteste man fikk tak i var honning der det fantes og det ble ofte sanket med livet som innsats (honningen ble heller ikke inntatt som ren honning slik vi gjør i dag, men som en del av vokskaker med bielarver og voks). Frukten som fantes da var først og fremst vill frukt som var langt surere, inneholdt mindre sukker og mer fiber, enn dagens frukt. Man hadde ikke planteoljer eller margariner. Fettet kom fra animalsk mat eller fettrike planter. Kun få folkegrupper inntok melk og melk er slik sett i en særstilling. Animalsk mat var viktig for alle mennesker og den generelle regelen var at man forsøkte å spise så mye animalsk som mulig og at man foretrakk dette fremfor planteføde.
Det er fraværet av disse overnevnte matvarene som kjennetegner menneskets kosthold som jegere og sankere, sammen med forståelsen av at den mest næringsrike maten er animalsk. Det er også fraværet av disse matvarene som kjennetegner det kostholdet jeg skulle ønske alle spiste og som om vi gjøre det mest sannsynlig ville gjort alt fra livsstilssykdommer til kviser svært sjelden (litt avhengig av at vi også beveger oss innimellom, sover nok og ikke stresser for mye).

Under paleolitikum spiste som sagt mennesker vidt forskjellig, men det er ikke forskjellene som er interessante, fordi data tyder på at jegere og sankere stort sett var sunne og friske og fri for livsstilssykdommer uansett hvor de bodde. Og dette er ett av punktene som taler for et paleolittisk kosthold uansett hvordan man setter det sammen. For et paleokosthold kan være så mangt; noen spiser mye grønnsaker, andre mer kjøtt, noen spiser mye fisk og sjømat, mens andre mer nøtter og bær. Alt går likevel under det jeg kaller paleokosthold så lenge man i stor grad unngår korn, belgfrukter, frøbaserte planteoljer og margariner og sukker.

Skal man gjøre et kosthold så optimalt som mulig må man selvsagt ha evolusjonsbiologien som grunnlag, men ikke all mat man spiste under paleolitikum var optimal mat. Derfor må alle matvarer selvfølgelig også vurderes ut ifra moderne kunnskap om deres effekt på vår biokjemi. Jeg spiser ofte fete melkeprodukter, selv om dette ikke fantes i paleolitikum. Jeg spiser innimellom moderne frukt som heller ikke fantes da. Jeg spiser moderne kjøtt som har en annen sammensetning enn kjøttet til ville dyr og jeg spiser mye annet steinaldermennesket ikke hadde tilgang på. Men likevel sier jeg at jeg spiser et paleokosthold, fordi det er det kostholdet mitt ligner mest på og fordi jeg trenger å kategoriserer det og gi det et navn så folk forstår hva jeg snakker om.

Jeg ville aldri påstått at man kun burde spise matvarer som ble spist av jegere og sankere for over 10 000 år siden, at man burde leve som en steinaldermann eller at man burde unngå alt som er moderne (hadde jeg sagt det hadde jeg jo vært komplett idiot). Men jeg står fast ved at om man ønsker å komme frem til et optimalt menneskekosthold, så vil det mer enn noe annet ligne på de kostholdene som fantes under paleolitikum Se også her for mer info).

23 kommentarer

 1. Så flott gjennomgang av et viktig tema. Jeg spiser tilnærmet steinalderkost i dag, og har det bedre i kroppen min nå enn jeg har hatt på lenge (selv på vegetarmat og supermat) så jeg er veldig fornøyd og forsetter med steinalderkost jeg. Jeg tilpasser kosten mitt behov og mine omgivelser og prøver å få i meg litt lokale råvarer og mat fra naturen også.

  Liker

 2. Hei Krabben. Jeg mener frøbaserte planteoljer uansett hvordan de er fremstilt. Skal man ta tilskudd av omega 3 bør de komme fra dyr og ikke planter. Det er forskjell å disse typene fettsyrer.

  Liker

 3. Jeg husker vi var uenig om kosthold, fordi jeg var veggis, men det er lenge siden og jeg har endret oppfatning av kosthold. Men jeg lurer på, burde man spise etter hva kroppen har lyst på? Jeg trener 2-3 ganger i uken, spiser normalt, eneste er at jeg burde gå opp i vekt, men det jeg mener, gitt at man har et normalt forhold til kosthold, burde man spise det en «har lyst på». Sier kroppen ifra når den mangler noe?
  Jeg lurte mye på dette da jeg gikk gravid, for jeg var veggis på den tiden og alt jeg hadde lyst på var wienerpølser og appelsiner. Og sånn bare så det er sagt, selv om jeg var veggis i 08/09, så hatet jeg lett-produkter. Meierismør er noe av det beste som finnes.

  Også hvordan er det med øl? Jeg leste en artikkel, hvis du marinerer grillmat i øl før du griller det, så kan det bli mindre av kreftfremkallende stoffer etter grilling. Og hvis du vasker håret i øl så blir det fint.

  Liker

 4. Det er nok ikke alltid så lurt å basere seg på at kroppen sier ifra om hva den vil ha. Tenk bare å søtsug som kommer når man får en dårlig fettforbrenning. Siser man søtt da, som man tross alt har lyst på, så får man bare dårligere fettforbrenning. Det er også mange mangler man ikke vil merke før det går galt så kroppen kan man ikke stole på. Anbefaler å lese denne: http://paljabekk.blogspot.no/2012/05/kan-man-stole-pa-sin-egen-kropp.html

  Jeg anbefaler forøvrig ikke øl generelt, men det er fint å marinere i og om det fungerer som balsam er det bare å bruke det til det også.

  Liker

 5. Det ligger i menneskets natur å ha lyst på søtt, så jeg ser poenget ditt. Men jeg får av og til skikkelig lyst på fisk, og kan spise det flere dager på rad, så plutselig så har jeg ikke lyst på fisk. (Ja, det har skjedd). Det er det jeg tenker med at kroppen kan ordne opp selv. Jeg får også lyst på søte matvarer, men jeg kan ikke spise 200 gram sjokolade, jeg kan spise to biter så har jeg fått nok, men når det er sagt så spiser jeg mye frukt, og bruker mye sitrusfrukter i maten jeg lager. Jeg er også heldig som har avsmak på poteter, blir dårlig av ris og hvis jeg spiser for mye brød eller knekkebrød så går jeg ned i vekt og føler meg slapp. Jeg er heldig som har en kropp som sier stopp. Jeg er egentlig interessert i «steinalderkosthold», fordi jeg tror at det er bedre for kroppen. Men hva er ja-mat og hva er nei-mat? Kan jeg fortsette med søtpoteter, som jeg ikke blir dårlig av? Hva med frukt, siden jeg sliter med å gå opp i vekt? Eller min største synd: Majones?

  Jeg skjønner man må spise «moderne kjøtt», det er lite tilgang på villgris i norge (som det var før).

  Liker

 6. Kristin: Det er helt klart at kroppen har noen måter å si ifra på. Både fett og proteiner er næringsgrupper som inneholder essensielle nærinsstoffer og det kan godt tenkes at kroppen kan si ifra om den har behov for disse. Når det gjelder resten av sprøsmålene vil jeg anbefale deg å lese deg opp på hva paleokostholdet er og hvordan man kan bruke det i praksis. Jeg har skrevet en hel bok om det som tar opp flere av spørsmålene dine.

  Liker

 7. Som lavkarbo-freak har jeg byttet ut brødet mitt med knekkebrød bestående av linfrø, gresskarkjerner, solsikkekjerner og sesamfrø. Mener du at dette er dårlig mat?

  Liker

 8. Takk for respons, men hva konkret er det som evt. ikke er bra med dette? Etter 13 kg vektnedgang på lavkarbo uten mosjon har det stoppet opp i over et halvt år. Tror du det kan ha noen sammenheng med disse frøene? Og når du sier kjøtt, fisk og grønnsaker så er jo det meste man får kjøpt i dag fullt av sprøytemidler, antibiotika, pcb og annen jævelskap. Med mindre man kjøper økologisk da. Hva sier paleo-filosofien om dette?

  Liker

 9. Karsten: Frø inneholder ofte litt store mengder av antibeitestoffer og fytinsyre som ikke gjør dem så ideelle. I tillegg har de litt uoptimal fettsyreprofil. Dette kan å sikt både føre til noe mer inflammasjon og evt noe dårligere mage og tarmhelse i tillegg til lavt inntak/opptak av ulike mineraler. Det er riktig at det er mye dårlig matvarer på markedet, men det er mye bra også og ting er ikke så ille generelt i Norge. Gjør man smarte valg så ofte som mulig (økologisk osv) så ville jeg anbefalt slike matvarer fremfor lavkarboknekkebrød. Jeg vil ikke spekulere i vektplatået, men det er nok andre ting enn knekkebrødene som har skylden.

  Liker

 10. Hei kan du gi noen kostråd du ville gitt til en undervektig som ønsker å følge en paleo/lavkarbo kosthold? jeg personlig syntes at det er lettere når jeg får i meg en del energi fra flytende føde som smoothies som jeg kan berike med mye fløte er 4 dl kremfløte i smoothien sammen med annen næringsrik mat oppi greit i min situasjon eller blir det usunt syntes du? kan du komme med flere tips så ville jeg satt stor pris på det.

  Liker

 11. Hmmm… Tester for tiden ut et kosthold uten gluten, hvetemel, sukker og melkeprodukter, men skjønner nå at jeg bør hive min melkefrie margarin og kjøpe inn igjen meierismør? Hvorfor er dette OK tross melkeinnhold? Har vært plaget med akne, rosacea og svært høy talgproduksjon fra jeg var ung, er nå 33 og passe lei…. MEN, har fortsatt troa på at hva vi spiser er viktigere enn ytre faktorer som dyr hudpleie osv.

  Liker

 12. Skjønner at kommentaren kom feil. Det gjør ikke noe. Smør ser ikke ut til å påvirke kroppen på samme måte som andre meieriprodukter. Det inneholder jo mest fett, lite proteiner og ikke noe karbohydrater og det ser ut til å være proteinene og karbohydratene i melkeproduktene som er problemet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s