Da de nye norske kostholdsanbefalingene kom ut i tidligere i år, var det med en advarsel mot å innta for mye rødt kjøtt:
1. september avholdes kostholdskonferansen ”Meeteat” på DogA i Oslo (hjemmeside her).
Fra hjemmesiden til Meeteat:
Professor og leder for Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Rune Blomhoff, vil på vegne av Nasjonalt rår for ernæring, forsvare deres anbefaling mot rødt kjøtt. Det må han. Hvis ikke innrømmer han at de har gjort en dårlig jobb med anbefalingene. Og her ligger kjernen til all konflikt som oppstår når vitenskap møter politikk. I motsetning til i vitenskapen, er det i politikken ikke viktig hvem som har de beste eller mest riktige argumentene. Det viktigste er heller ikke hvem som har rett. Vitenskapen har som mål å beskrive verden slik den er, mens politikkens mål er konsensus. Konsensus er kanskje den største trusselen mot vitenskaplig fremgang.
Nasjonal råd for ernæring har selvfølgelig langt flere interesser enn å beskrive verden akkurat slik den er. Landbrukspolitikk er en overraskende stor del av landets kostholdsanbefalinger, selv om dette ikke har noe å gjøre med vår helse. Faktisk kan flere av påstandene i anbefalingene deres motbevises vitenskapelig. Dette er likevel ikke nok for at påstandene endres. Feil konklusjoner oppstår når man ikke har nok kunnskap, om man ikke har undersøkt alle data godt nok, om man tolker data på bakgrunn av feil eller mangelfull informasjon eller om man har andre interesser enn å finne sannheten.
Dominik D. Alexander, som også snakker på konferansen vil, forhåpentligvis, vise hvorfor Blomhoff tar feil og vil antakelig komme til samme konklusjon som i dette foredraget, eller denne meta-analysen, selv om konklusjonene der også er for politisk korrekte.
Anbefalingen om lavt inntak av rødt kjøtt stammer utelukkende fra epidemiologiske data som ikke kan vise til kausalitet. Den mangler plausible biologiske forklaringsmodeller og det mangler en plausibel evolusjonær begrunnelse. De epidemiologiske dataene som benyttes er ikke gode nok til å argumenter verken for eller imot økt kjøttinntak, noe som betyr at vi har en hypotese som ikke hviler på noe.
Rune Blomhoff uteble fra konferansen.. Merkelig nok ;). Hvorfor, ble det ikke sagt noe om… hmmm
LikerLiker
Hei Pål!
Flott nettside. Jeg tror at rødt kjøtt i større mengder er uheldig, men er enig i at noe synes rart med forskningen.
I en stor rapport fra USA kommer eksertene frem til to forskjellige resultater. De journalister som leser sammendraget finner at konklusjonen er at rødt og behandlet kjøtt fører til økt dødlighet.
Det er veldig misvisende for en amerikanske rapporten så noe helt annet – nemlig at raffinert mat med høy stivelsesinnhold er hva som fører til kreft. Dette skrev også Financial Times den gangen rapporten ble publisert.
1.november 2007 dukker der opp en artikkel i VG, med en overskrift som indikerte at rødt kjøtt = kreft. Samme morgen hadde Financial Times en artikkel, som henviste til samme rapporten, men med en annen konklusjon. FT hadde tydeligvis tatt seg bryderiet med å lese rapporten (500+ sider) og skrev derfor at dette var dårlige nyheter for matprosesserings industrien og restaurant-kjedene (junkfood-kjedene).
Siden det er myndighetenes politikk – og matindustriens mål – at folk anbefales å spise mest mulig prosessert mat, så ble informasjonen omskrevet til det ugjenkjennelige (via pressebyråer), og dukker stadig opp i ny innpakning, senest i dag.
http://www.nrk.no/debatt/index.php?showtopic=85474
LikerLiker