Veien til god helse – Kjøtt

Lagt ut av

Gress og gressetere har utviklet seg sammen. En drøvtygger kan bryte ned cellulosen i planter fordi den har en mage som har utviklet seg for nettopp dette formålet. Den tåler også de antibeitestoffene som skader mennesker når vi spiser gress (les korn). Men også drøvtyggere blir syke om de får mye kornfrø, så kjøp kjøtt som er fostret opp på gress. Det fine med ei ku (eller en hvilken som helse annen planteeter) er at den kan gjøre om planter, som er ubrukelig for oss mennesker, til næringsrikt dyrekjøtt. Gresset brytes ned og byggesteinene brukes til å lage ei ku. Kua, er i motsetning til gresset, mat vi er tilpasset å spise.

Isotopstudier har vist at flere av våre forfedre og slektninger, blant annet Australopithecus og neandertalere spiste kjøtt. Arkeologiske funn støtter dette. Dyr var ikke bare en kilde til mat, men også til redskaper, verktøy, klær og mye annet. Homo sapiens er en kjøtteter i en lang rekke av kjøttetere og mye vitenskap må gjemmes bort om man vil tro at vi ikke er tilpasset et animalsk kosthold. Det er en grunn til at vi ikke finner tradisjonelle menneskegrupper som lever som vegetarianere; vi får ikke god helse av planter alene. Til og med T. Collin Campbells store ”The China study”, som ofte brukes for å forsvare et vegetarkosthold, viste at kjøtt beskytter oss mot skadeeffektene av korn.

I følge ”The Expensive Tissue” hypotesen, kunne vi ikke fått våre store hjerner, om ikke vi hadde byttet ut plantekost til fordel for kjøtt. Nedbrytning av animalsk føde krever et mindre mage- og tarmsystem og frigjør dermed energi for andre vev. Gorillaer, som er rene planteetere, har den minste hjernen og det største tarmsystemet av primatene. Selv om mennesker er altetere, er vi på alle måter mer lik en kjøtteter enn en planteeter. Barry Groves har lagt ut en tabell her som viser likheter og forskjeller i fordøyelsessystemet mellom menneske, hund og sau.

Derfor er det merkelig at matpyramiden, denne finurlige offentlige illustrasjonen av idealkostholdet, har korn som største og viktigste del av kosten vår. Aniamalsk mat vies gjerne mindre plass, nærmere toppen av pyramiden og da kun som fettfattig kjøtt. Organer og innmat, som er det mest næringsrike vi kan spise, er utelatt. Matpyramden ble skapt for å hjelpe oss med å innta den maten som gir best helse. Men, som nevnt i forrige post, vet vi hva som skjer når vi gir dyr mat de ikke er tilpasset.

Generelt sett er mennesket et sykt dyr. Som et feilforet dyr i en dyrehage, utefor vårt naturlige miljø og uten vår naturlige mat. Vitenskapen har vist at vi ikke trenger å være så syke som vi er. Hodepine, dårlig fordøyelse, infeksjoner og inflammasjon, utslett, allergi og autoimunsykdommer; alt det vi tar for å være en naturlig del av vår helse er med all sannsynlighet et tegn på at vi ikke får den maten vi er best tilpasset.

Det finnes få ting som er så næringsrikt som kjøtt og animalsk mat er utvilsomt det mest næringsrike, både når det gjelder vitaminer, mineraler, sporstoffer, aminosyrer og fettsyrer. Kjøtt fra både landdyr og havdyr, fra fisk og pattedyr, inneholder proteiner av høy kvalitet. Når vi snakker om proteinkvalitet snakker vi egentlig om aminosyrene som utgjør proteinene. Aminosyrer er først og fremst byggesteiner for kroppen og noen av dem er essensielle. Det vil si at vi må få dem fra mat. Animalsk mat har et høyt innhold av essensielle aminosyrer og også andre essensielle næringsstoffer.

Sammenlignet med 100g kotelett med fettrand eller oksesteik, gir 100g brød mye energi, høyt blodsukker og lite næringsstoffer.
Antropologiske studier viser at mennesker som lever i naturen forstår viktigheten av næringsrik animalsk mat. Innvoller og organer er en mat det moderne mennesket gjerne unngår. At vi foretrekker å spise rene muskler er et kulturelt fenomen og ikke en fornuftig ernæringsstrategi eller god utnyttelse av ressurser.

Hele temaet omkring det å spise andre dyr er tilsølt av syk moralisering, manglende logikk og en god del overtro. Det finnes til og med mennesker, som i andre sammenhenger regnes som oppegående, som vil påstå at kjøtt råtner i magen vår og at mennesker ikke er tilpasset det å spise eller fordøye kjøtt. Dette er selvfølgelig en ren løgn. Karbohydratrik vegetarmat kan bli liggende å fermentere i tarmen, men ikke kjøtt. Det er gjerne de samme menneskene som også får det for seg at tarmskylling er en god ide og som er mer opptatt av gruppetilhørighet enn sannhet.

Hvis vi vil ha en optimal helse må vi forkaste tullete gamle myter om at rødt kjøtt kan gi tykktarmskreft eller at mettet fett gir aterosklerose. Man kan ganske enkelt ikke være vegetarianer, og garantert ikke veganer, av helsegrunner.

Det moderne mennesket er en jeger og samler som har gjort seg avhengig av korn. Ikke nok med det, vi har blitt lurt til å tro at det er sunt. 

Skulle du være interessert i å få en dypere forståelse av menneske, mat og evolusjon finner du mye interessant her:
The Vegetarian Myth: Lierre Keith
The Paleo Solution: Robb Wolf
The Primal Blueprint: Mark Sisson
The Paleo Diet: Loren Cordain
The Paleo Diet for athletes: Loren Cordain og Joe Friel
Mat, menneske og evolusjon: Iver Mysterud
Neste gang: korn.

5 kommentarer

 1. Det var ett godt innlegg å lese, takk for det.

  Om det skyldes at hjernen min endelig får de riktige næringstoffene etter 2 år med urkost, eller om alderen begynner å gjøre seg gjeldene (34 år forøvrig)har iallefall min søken etter viten gjort seg utslag i at jeg de siste 2 årene har lest mer bøker enn de 32 forrige til sammen.
  Sitter for tiden med Barry Sears «Omega-sonen» (etter ett raid på bruktbutikken, 10 bøker for 500 kr :)) som jeg leser parallelt med «nutrition and physical degeneration» av W. Price.

  Barry Sears har en litt annen vinkling enn mange andre, og jeg føler at han har veldig varierende kunnskap om kosthold og må til tider tas med en klype salt, mens andre ganger glimter han til med noen gode kapitler. (feks det han skriver om triglyserider og LDL-kolesterol er kunnskap jeg trodde var relativt fersk, selv om boken er skrevet for 10 år siden).

  Price synes jeg er fantastisk! Herlig politisk ukorrekt der han stikker nevene sine inn i kjeften på hundrevis av urinnvånere og forklarer med ett rikt språk hvordan vesten er blitt en samling degenererte skapninger i forhold til hva vi en gang var og hva de uberørte gruppene i verden er.

  Men for å komme til poenget.

  Begge bøkene snakker varmt om fiskeolje eller tran om du vil, og hvor ekstremt viktig den er og har vært i menneskets evolusjons historie. Det er nesten utrolig at ikke hvalene hersker over jorda, så bra og viktig skal det være! (At hvalen ikke har tommel skal visstnok være grunnen til at de aldri nådde opp)

  Fettsyrer er iallefall ett veldig spennende tema som jeg skal sette meg godt inn i fremover. Har du skrevet eller tenkt å skrive noe om det temaet?

  Har forøvrig lagt ut en link til siden din:)

  mvh

  Liker

 2. Takk for ros Øystein.
  Tror vi tenker likt som Sears. Noe av det må tas med en klype salt.
  Fettsyrer er ikke min sterke side, men jeg kommer sikkert til å skrive noe om det også. Omega 3 har nok vært viktig, men viktigheten av havdyr er mer usikkert. Så en artikkel i dag som viste at Masaier har svært høye nivåer av omega-3 i blodet til tross for lavt inntak.

  Angående hvaler; hvis jeg husker min zoologi rett så stammer hvaler fra landpattedyr, så jeg ser ikke grunnen til at de skal prøve å komme seg tilbake opp på land.

  Takk for linken!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s