Naturlig trening – kroppshev

Denne posten handler om det som på engelsk kalles pull ups eller chins, det vil si øvelser der man heiser seg selv opp med armene. På engelsk skiller man mellom chins og pull ups, men forskjellen er bare om fingrene peker mot deg eller vekk fra deg når du heiser deg opp. Mye av dette handler om klatring, for klatring kun utført med armene er bare flere kroppshev etter hverandre selv om flere kroppshev etter hverandre ikke nødvendigvis er klatring. Spørsmålet er om man forflytter seg.

Jeg er nok muligens over snittet glad i å klatre i ting. Har gjort det hele livet og jeg trives fortsatt overraskende godt oppe i et tre. Men kroppshev og klatring er ikke bare for de som har vokst opp med det, og om man ikke har erfaring så er det bare en enda større grunn til å utforske disse spennende øvelsene.

Mennesker og de store apene har en felles stamfar som levde for ikke lenge siden. Vi skilte lag med det som skulle bli gorillaer for litt over 8 millioner år siden og de som skulle bli sjimpanser og bonoboer for litt over 6 millioner år siden. Mennesker (den nakne ape, som Desmond Morris kaller oss) skiller seg fra de andre store apene ved at vi har reist oss opp og går på to bein, en merkelig måte å bevege seg sammenlignet med andre dyr. Den tobeinte gangen har gjort oss til gode utholdenhetsutøvere, løping er naturlig for oss, men vi har blitt mindre flinke til å klatre. 
Skulder sjimpanse
Skulder menneske

Men mindre flink, betyr ikke at vi ikke er laget for å klatre, bare at vi sammenlignet med de beste, ikke er like gode. For restene av vårt felles opphav med de andre apene er tydelig hos oss ennå.

Flere forskere hevder at vi byttet en god evne til å klatre mot en god evne til å kaste. Et menneske kan kaste rundt 5 ganger raskere enn en sjimpanse. Flere mener også at man kan se en tydelig evolusjonær tilpasning i skulderleddene våre mot å bli flinkere kastere. Sammenlignet med sjimpanser har mennesker bredere skuldre og skulderblader som sitter mer på flaten på ryggen, mens en sjimpanse har skulderbladene mer over på siden. «Helt naturlig trening – Kasting» er en post for en annen gang. Denne handler altså om klatring, og det er fortsatt helt naturlig for oss.

Vi har store klatremuskler synlig på siden av kroppen. Den lange og brede muskelen kalt Latissimus Dorsi er en av hovedmusklene vi bruker når vi klatrer. Hos et firbeint dyr, som hos hesten bidrar denne musklene til å dra forbeina mot kroppen når dyret løper eller går. Men siden vi ikke går på fire og har hender med motstående tomler er vi perfekt laget for å klatre. Også andre store muskler som biceps, pectoralis, teres og trapezius hjelper oss når vi skal løfte kroppen opp og disse musklene vil også utvikles av klatring, i tillegg til flere mindre muskler rundt skulder og rygg. Skulderleddet er også et veldig bevegelig ledd og gir oss en mengde muligheter for klatring.

Når vi ser på hva vi er i stand til å gjøre ser vi hvor naturlig det er for oss å klatre:

Kroppshev er det som gjerne kalles en basisøvelse. Den trener mange muskler samtidig og er derfor en stor øvelse. Vi simulerer øvelsen i treningsapparatet som kalles nedtrekk, som trener de samme musklene, men på en mye kjedeligere måte. Vi blir ofte anbefalt å trene store øvelser som baseres på komplekse og naturlig bevegelser og som dermed gjør oss sterke i en stor og naturlig bevegelse. Alternativet er å trene færre muskler om gangen i mindre øvelser, men dette er en strategi som er best brukt for dem som er på et høyt nivå og trenger fokus på enkeltmuskler eller muskelgrupper for å få ytterligere progresjon.

Man kan jo lure på nytteverdien av å trene kroppshev. Vi har tross alt lite behov for å klatre lenger. Og skal man være helt pragmatisk, så er ikke dette en øvelse man trenger å trene for å takle den moderne hverdagen. Men det er en øvelse vi bør trene fordi det gir oss en helt ny bevegelsesarena. Det gir oss en økt frihet fordi det det å kunne klatre minsker begrensningene miljøet setter rundt oss. Det at omgivelsene våre stiller så lave krav til å kunne klatre er også et viktig argument for å klatre. Dagliglivet vårt er ekstremt preget av aktiviteter som skjer foran kroppen med armene utstrakt og brystmuskler, deltamuskler og tricepsmuskler er mye aktivert. Dette er motsatsene til «klatremusklene» og det er dem som mener at mye ryggvondt, stive skuldre og skulderproblemer kunne vært unngått om vi bare hadde passet på å også trene klatremusklene. Vi er vanligvis mye sterkere i øvelser hvor vi dytter enn øvelser hvor vi drar noe inn mot kroppen og denne ubalansen kan potensielt legge forholdene til rette for både skader og vondter.

Kroppshev er også utrolig morsomt. Den barnlige gleden ved å henge å slenge kommer fort tilbake når styrken er stor nok til at man kan slappe litt av selv om man faktisk henger etter armene. Barn henger i alt mulig hele tiden og jeg har inntrykk av at når det gjelder fysisk aktivitet er forskjellen mellom sjimpansebabyer og menneskebabyer langt mindre enn forskjellen mellom voksne individer (da jeg nylig var å trente i Tufteparken på St. Hanshaugen var det jeg og noen barnehagebarn som hang i stativene der).

Det er synd at vi har sluttet å dra oss opp i ting. Kroppen vår er tydelig laget for det, men det viktigste argumentet er fortsatt at vi, om vi ikke klatrer, går glipp av en fantastisk bevegelseserfaring. Du kan sammenligne det med å ikke kunne svømme og dermed gå glipp av all den fantastiske bevegelseserfaringen man kan få i vann.

Under er noen eksempler på kroppshev og andre relaterte klatreøvelser. Jeg vil også slå et slag for at kroppshev kan være så utrolig mye mer og så mye mer lekent enn å bare heise seg rett opp i en stang på et treningssenter (selv om det også kan være gøy). Kroppshev er også en perfekt øvelse å gjøre utendørs i mange forskjellige «apparater». Og om man er nybegynner kan man lett tilpasse øvelsen ved å få noen til å hjelpe en opp med et løft under leggene eller man kan henge et strikk i stanga som går under beina.

Lykke til!

7 kommentarer om “Naturlig trening – kroppshev”

  1. Kan du legge ut noen bilder av maten din på insta hvertfall en? er så nysgjerrig på åssen måltidene dine ser ut du som er så klok mann og har skrevet en så flott bok.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s