Det vil kanskje være naturlig å tro at jeg, siden jeg både har gitt ut en bok om, og skriver på disse bloggene om hvordan man kan få optimal helse, er spesielt opptatt av å være sunn. Men det er jeg ikke. Det vil si, slik mange definerer helse er jeg ikke det, men sannheten er at min tilsynelatende uhelsemessige atferd i aller høyeste grad er et resultat av at jeg ønsker god helse.
Helse er et begrep som brukes på så mange forskjellige måter at jeg nå følte et behov for å si noe om hvordan jeg bruker begrepet. Selv om språket vårt er en befriende standardisert måte å kommunisere på, der ordene kommer med ferdige betydninger, kan mange (kanskje de fleste) ord også ilegges en mengde forskjellige betydninger etter ønske og dette åpner for både en rik kommunikasjon, men også forvirring, misforståelser og utvetydigheter.
Jeg har alltid gledet meg over dårlig helse.
Jeg liker ikke denne dikotomien og synes begrepet slik blir fattigere og ikke på en tilfredsstillende måte utfyller behovet vi har for nettopp dette begrepet i språket.
Noen vil ha oss så friske at vi blir syke av det.
Hvis du lurer, så er WHOs definisjon av helse: «En tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære og ikke bare fraværet av sykdom.» Med denne definisjonen vet jeg bare om gale og sterkt dopede personer som kan sies å ha helse.
Helse er altså i mine ord noe vi alle har mer eller mindre av, men som vi alltid har noe av. I min bruk av ordet helse inngår både det fysiske og mentale (og også sosiale som tross alt påvirker oss både mentalt og fysisk). Helse er slik sett hvordan vi har det, og alt som kan tenkes å påvirke oss fysisk eller psykisk vil også påvirke vår helse.
Her er jeg tilbake med min tilsynelatende uhelsemessige oppførsel jeg nevnte i begynnelsen. For i skrivende stund er jeg småkvalm og ikke spesielt energisk, etter flere dager med høyt sjokoladeinntak, lite fysisk aktivitet og ikke nok søvn. Dette slår nok mange som usunn atferd og noe som gir meg dårligere helse, men jeg vil si tvert imot.
Et stort perspektiv kan være godt å ha innimellom, men å se seg selv i den kosmiske skala for lenge oppfordrer ikke akkurat til helseatferd. Det er viktig med en motvekt.
Akkurat nå gleder jeg meg til en hverdag (som nok en gang vil ta et litt for godt grep om meg ) med rutiner, god og sunn mat, regelmessig trening, hvile, søvn, sol, venner og familie. Denne hverdagen gleder jeg meg mer til nå, enn om jeg ikke vært på en sjokoladespisende påskebonanza.
Det kan være lurt (tror jeg) å gjøre seg opp en mening om hva god helse er for hver av oss (hvordan skal vi ellers kunne være fornøyd når vi oppnår det?), om enn med bevisstheten om at denne meningen må revurderes mange ganger.
Hei.
Sikkert en god trøst for mange nå i påsken. Selv må jeg skryte av å ikke ha rørt påskegodtet, men spist deilig mat hver dag som jeg alltid gjør på lavkarbo. Og jeg føler meg i en tilstand av fullstendig fysisk,mentalt og sosialt velvære. God påske, en annen gang er det min tur.
LikerLiker
God påske!
Har sjøl skeia ut med godis og chips og vin (og påfølgande søvnmangel) i påska, men også traska rundt i snaufjellet på ski. Merka at eg måtte ta det litt roleg med godis-etinga i starten, men har gått heilt fint. Ikkje merka noko på kroppen eller humøret, men så har også grunnleggande mat bestått av standsmessig engelsk frukost, eit tungt, men ok utgangspunkt for lange økter med moderat fysisk aktivitet.
Viktig poeng du tar opp i innlegget, men sjølv om vi er fundamentalt ueinig i eksistensielle spørsmål, er eg heilt einig i at vi må nyta livet til fulle når vi først er så heldige at vi er her. Sjokolade kan vera godt!
Og dess meir eg studerer kropp og helse, dess meir fasinert blir eg av denne fantastiske konstruksjonen og kva den faktisk tåler av belastninger og forureininger den blir utsatt for i denne «moderne», skitne verden.
Kjell Erik
LikerLiker
Mange kloke ord her.
Hva tenker du om det som blir sagt i denne videoen: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BMOjVYgYaG8 ?
LikerLiker
Hei Tina.
Christina Warinner kommer med noen forferdelige uttalelser og viser stor mangel på kunnskap, samtidig som hun argumenterer på en veldig dårlig måte. Samtidig har hun noen gode og interessante poenger lenger ut i videoen. Det er verdt å merke seg at mange moderne plantearter er svært avlet på, men det er liksom det. Hovedproblemet er at hun definerer «paleo» på en måte som ikke stemmer med det bøkene hun viser til sier. Så hun argumenterer mot seg selv og sine egne påstander. Det finnes en kritisk kommentar om foredraget fra en annen arkeolog her: http://www.paleostyle.com/?p=2143
LikerLiker
Høres ut som om du har hatt en god og helsefremmende påske Kjell Erik!
LikerLiker
Å være litt trassig imot det til enhver tids gjeldende regime (også mitt eget) har mange ganger gitt gitt livet ekstra dimensjoner. Gode rutiner er strålende, brudd på disse kan være ekstra nytelsesfulle!
LikerLiker
Jeg stiller meg i rekken av de som har skeia ut med litt ekstra snacks i påsken. Men jeg har det samme synet som du, at det noen ganger er greit å unne seg litt snop. Jeg klarer alltid å komme på sporet igjen, og de fleste måltidene er stort sett lavkarbo. Unngår brød, pasta og ris, men inkluderer noen rotgrønnsaker.
Problemet er vel ikke de store høytidene, men at det i mange sammenhenger ellers i året serveres kaker og brødmat, og at det da kan være vanskelig å følge sin egen opptrukne vei.
LikerLiker
Da er vi på samme bølgelengde Hanne. Hvis hverdagskostholdet er bra, vil sjeldne utskeielser ha liten negativ effekt på helsen.
LikerLiker
Helt enig!
LikerLiker