Helse

Lagt ut av

Det vil kanskje være naturlig å tro at jeg, siden jeg både har gitt ut en bok om, og skriver på disse bloggene om hvordan man kan få optimal helse, er spesielt opptatt av å være sunn. Men det er jeg ikke. Det vil si, slik mange definerer helse er jeg ikke det, men sannheten er at min tilsynelatende uhelsemessige atferd i aller høyeste grad er et resultat av at jeg ønsker god helse.

Helse er et begrep som brukes på så mange forskjellige måter at jeg nå følte et behov for å si noe om hvordan jeg bruker begrepet. Selv om språket vårt er en befriende standardisert måte å kommunisere på, der ordene kommer med ferdige betydninger, kan mange (kanskje de fleste) ord også ilegges en mengde forskjellige betydninger etter ønske og dette åpner for både en rik kommunikasjon, men også forvirring, misforståelser og utvetydigheter.

Jeg har alltid gledet meg over dårlig helse.

Taylor Caldwell
Jeg bruker begrepet helse som et gradsbegrep. Med det mener jeg at helse er noe vi kan ha mer eller mindre av og at vi til enhver tid befinner oss på skalaen en plass mellom maksimal og minimal helse. Enkelte bruker ordet helse som et dikotomt begrep, d.v.s. at helse er noe man enten har eller ikke har.

Jeg liker ikke denne dikotomien og synes begrepet slik blir fattigere og ikke på en tilfredsstillende måte utfyller behovet vi har for nettopp dette begrepet i språket. 

Noen vil ha oss så friske at vi blir syke av det.

Nils-Fredrik Nielsen

Hvis du lurer, så er WHOs definisjon av helse: «En tilstand av fullstendig fysisk, mental og sosial velvære og ikke bare fraværet av sykdom.» Med denne definisjonen vet jeg bare om gale og sterkt dopede personer som kan sies å ha helse.

Helse er altså i mine ord noe vi alle har mer eller mindre av, men som vi alltid har noe av. I min bruk av ordet helse inngår både det fysiske og mentale (og også sosiale som tross alt påvirker oss både mentalt og fysisk). Helse er slik sett hvordan vi har det, og alt som kan tenkes å påvirke oss fysisk eller psykisk vil også påvirke vår helse.

Her er jeg tilbake med min tilsynelatende uhelsemessige oppførsel jeg nevnte i begynnelsen. For i skrivende stund er jeg småkvalm og ikke spesielt energisk, etter flere dager med høyt sjokoladeinntak, lite fysisk aktivitet og ikke nok søvn. Dette slår nok mange som usunn atferd og noe som gir meg dårligere helse, men jeg vil si tvert imot.

Å være opptatt av helsen er den største hindring for et godt liv.
Platon
For den mentale helsegevinsten i å gi f… innimellom og i å ta del i atferd som på kort sikt er fysisk eller mentalt belønnende selv om det på lang sikt kanskje går ørlite grann ut over helsen (først og fremst den fysiske) er så stor at jeg totalt sett anser den som helsebringende.

Dette henger muligens sammen med mitt verdenssyn. For jeg synes verden er et så utrolig spennende sted å eksistere og livet er et så fantastisk verktøy for å utforske virkeligheten at en bredspektret utforskning er påkrevd. Dessuten er jeg overbevist om at dette ene korte, og i den kosmiske skala, utenkelig flyktige og skjøre eksistensen er den eneste eksistens jeg kommer til å få. Derfor er jeg lite villig til å bruke for mye tid på å stresse med å være i bedre form enn strengt tatt nødvendig for min til en hver tid akutte velvære.

Et stort perspektiv kan være godt å ha innimellom, men å se seg selv i den kosmiske skala for lenge oppfordrer ikke akkurat til helseatferd. Det er viktig med en motvekt. 

Vi kan bare bevare en god helse ved å spise det vi ikke har lyst på, drikke det vi ikke liker og gjøre det vi helst vil slippe.
Mark Twain
For det er tross alt her og nå, og bare her og nå (selv om jeg er smertelig klar over den store sannsynligheten for at det også vil bli mye fremtidig her og nå, som vil påvirkes av hva jeg gjør her og nå) jeg lever og det er her og nå jeg ønsker å ha det godt, å ha god helse. 
Valg av helseatferd er derfor en evig balansering mellom øyeblikkelig tilfredstillelse og bevisstheten om at mine valg her og nå vil påvirke mitt fremtidige selv.

Akkurat nå gleder jeg meg til en hverdag (som nok en gang vil ta et litt for godt grep om meg ) med rutiner, god og sunn mat, regelmessig trening, hvile, søvn, sol, venner og familie. Denne hverdagen gleder jeg meg mer til nå, enn om jeg ikke vært på en sjokoladespisende påskebonanza.

Det kan være lurt (tror jeg) å gjøre seg opp en mening om hva god helse er for hver av oss (hvordan skal vi ellers kunne være fornøyd når vi oppnår det?), om enn med bevisstheten om at denne meningen må revurderes mange ganger. 

Jeg hilser alle fra solveggen og ønsker dere alle en helsebringende tid fremover. 
Mer helseskriverier kommer.

9 kommentarer

 1. Hei.

  Sikkert en god trøst for mange nå i påsken. Selv må jeg skryte av å ikke ha rørt påskegodtet, men spist deilig mat hver dag som jeg alltid gjør på lavkarbo. Og jeg føler meg i en tilstand av fullstendig fysisk,mentalt og sosialt velvære. God påske, en annen gang er det min tur.

  Liker

 2. God påske!

  Har sjøl skeia ut med godis og chips og vin (og påfølgande søvnmangel) i påska, men også traska rundt i snaufjellet på ski. Merka at eg måtte ta det litt roleg med godis-etinga i starten, men har gått heilt fint. Ikkje merka noko på kroppen eller humøret, men så har også grunnleggande mat bestått av standsmessig engelsk frukost, eit tungt, men ok utgangspunkt for lange økter med moderat fysisk aktivitet.

  Viktig poeng du tar opp i innlegget, men sjølv om vi er fundamentalt ueinig i eksistensielle spørsmål, er eg heilt einig i at vi må nyta livet til fulle når vi først er så heldige at vi er her. Sjokolade kan vera godt!
  Og dess meir eg studerer kropp og helse, dess meir fasinert blir eg av denne fantastiske konstruksjonen og kva den faktisk tåler av belastninger og forureininger den blir utsatt for i denne «moderne», skitne verden.

  Kjell Erik

  Liker

 3. Hei Tina.

  Christina Warinner kommer med noen forferdelige uttalelser og viser stor mangel på kunnskap, samtidig som hun argumenterer på en veldig dårlig måte. Samtidig har hun noen gode og interessante poenger lenger ut i videoen. Det er verdt å merke seg at mange moderne plantearter er svært avlet på, men det er liksom det. Hovedproblemet er at hun definerer «paleo» på en måte som ikke stemmer med det bøkene hun viser til sier. Så hun argumenterer mot seg selv og sine egne påstander. Det finnes en kritisk kommentar om foredraget fra en annen arkeolog her: http://www.paleostyle.com/?p=2143

  Liker

 4. Å være litt trassig imot det til enhver tids gjeldende regime (også mitt eget) har mange ganger gitt gitt livet ekstra dimensjoner. Gode rutiner er strålende, brudd på disse kan være ekstra nytelsesfulle!

  Liker

 5. Jeg stiller meg i rekken av de som har skeia ut med litt ekstra snacks i påsken. Men jeg har det samme synet som du, at det noen ganger er greit å unne seg litt snop. Jeg klarer alltid å komme på sporet igjen, og de fleste måltidene er stort sett lavkarbo. Unngår brød, pasta og ris, men inkluderer noen rotgrønnsaker.

  Problemet er vel ikke de store høytidene, men at det i mange sammenhenger ellers i året serveres kaker og brødmat, og at det da kan være vanskelig å følge sin egen opptrukne vei.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s