Veien til god helse går gjennom magen

Lagt ut av
Et tema som har opptatt meg mye for tiden er fordøyelse. Spesielt siden stadig flere mennesker rundt meg blir syke og går med mageproblemer, uten å få den hjelpen de trenger fra leger. 

Vi setter visst ikke nok pris på magen og tarmene våre. Vi glemmer at magen er den viktigste delen av vårt immunforsvar. Det er tarmene som skal ta opp næringsstoffene vi trenger og skille ut det som kan skade oss, og det er magen som skal ta knekken på skadelige bakterier og parasitter som kommer via munnen. Man kan ganske enkelt ikke få god helse om ikke magen fungerer ordentlig.

I tillegg til at vi glemmer viktigheten av magen vår, blir vi gjerne lurt til å tro at alt annet en mat er årsaken til problemene våre. Stress er en vanlig synder, det skyldes på gener, feil i magesyreproduksjon og en rekke andre mer eller mindre sannsynlige årsaker. Men hvis vi har problemer med magen så er det mat vi må se på. Det er maten som påvirker og former vårt mage- og tarmsystem, og mat er alltid det første vi må se på. Det er ikke stress, uansett hva legen din vil ha deg til å tro.

En av årsakene til at vi ikke skylder på mat, er selvfølgelig at vi ofte tror vi spiser sunt – fullkorn og frukt – og likevel virker ikke magen. Men premissene for å bli kvitt mageproblemer og sykdom for godt, er at vi må godta at sunn mat kanskje ikke er det vi tror det er.

En urovekkende stor del av oss har mageproblemer, men kanskje like mange har dårlig helse knyttet til fordøyelsessystemet, selv om de ikke føler at de har problemer med magen.

Da jeg skrev litt om korn tidligere her, skrev jeg om hvordan antibeitestoffer i cerealer (kornsorter) er laget for å ødelegge fordøyelsen til dyrene som spiser disse plantene. Dette gjelder også belgfrukter som bønner, linser, soya og peanøtter. Og dette med belgfrukter er et viktig poeng. For mange får høre at de bør prøve glutenfritt eller mindre karbohydrater, og mange blir også bedre av dette. Men kornvarer blir da ofte byttet ut med bønner, linser, erter og liknende som, selv om det kanskje ikke gjør fullt så mye skade som korn, heller ikke er god menneskemat og som tar fra oss muligheten til å bli skikkelig friske.

Beregninger tyder på at vi har rundt 10 ganger så mange bakterier i magen som vi har celler i kroppen. Uten disse bakteriene ville vi ikke kunne leve. Mennesker og andre dyr lever derfor i symbiose med disse bakteriene. Det er også viktig at bakteriene er der de skal være, for eksempel at bakteriene i tykktarmen ikke kommer opp i tynntarmen eller ut i blodet. Som Robb Wolf sier det, «Keep your poop where it belongs.»

Næringsstoffene i maten blir i hovedsak tatt opp gjennom små ”kanaler” i veggen på tynntarmen. Men kanalene kan skades av blant annet lektiner, slik at tarmen tar opp stoffer den ikke burde ta opp. Disse stoffene kan da komme inn i blodet og kan påvirke alle deler av kroppen og dermed forårsake en nesten uendelig mengde ugagn. På fagspråket kalles dette lekk tarm (leaky gut eller increased intestinal permeability), og det er akkurat så ille som det høres ut. Ettersom en rekke ulike stoffer kan komme gjennom tarmveggen og disse stoffene kan påvirke en rekke ulike kroppsvev er det sannsynlig at en stor mengde sykdom og uhelse kan stamme fra magen. Det er derfor også vanskelig å identifisere årsaken. 
Jeg vet det høres ekstremt ut, det at den maten vi har basert våre liv på og som vi alltid har fått vite er sunn, ikke engang bør komme inn under merkelappen mat. Men husk at mye av den maten vi spiser i dag har blitt en del av kostholdet vårt uten at et vitenskapelig fagmiljø satte seg ned og kritisk vurderte all informasjon om disse matvarene. Det vil si, matvarene ble en del av kulturen vår helt uavhengig av hvor sunne eller usunne de er. Det er først de siste 50-100 årene vi virkelig har begynt å forstå hvordan mat påvirker kroppen. Når noen av oss nå tar jobben med å vurdere matvarer, lenge etter at de har blitt en vanlig del av kostholdet, kan det fort virke ekstremt om vi konkluderer med at noen av dem ikke egentlig er egnet som menneskemat. Men uansett hvor ekstremt eller alternativt det skulle virke, så må vi ta hensyn til konklusjonene. Spørsmålet er alltid om de er sannsynlige nok til at vi kan og bør basere behandling og forebygging på dem.

Og som vanlig når man hører ting som kan virke «far fetched,» er ikke spørsmålet du må stille deg om dette virkelig kan stemme, men hva du har å vinne om det stemmer og hva du har å tape på å endre kostholdet for å sjekke. Du trenger ikke stoler på meg, stol på din egen kropp.


Glutenfella 
Gluten har fått alt for mye skyld for mageproblemer og uhelse. Misforstå meg rett, gluten er virkelig et forferdelig sett proteiner og vi bør nok alle unngå det, uansett helse. Men det er så mange andre stoffer i maten som er ute etter å ta oss, og disse stoffene finnes i alle kornsorter, ikke bare hvete. Ved cøliaki er det for eksempel lektiner, blant annet Wheat Germ Agglutinin (WGA), som er den egentlige årsaken til sykdommen gjennom at de skader tarmene og gjør at man reagerer på gluten. WGA finnes i nesten alle kornsorter, ikke bare hvete.

Det er med andre ord mer enn gluten vi må tenke på. Bytt aldri hvete ut med andre kornsorter. Bytt ut kornsorter med kjøtt og grønnsaker.

Matvareallergier
Når vi så har mage- og tarmproblemer eller dårlig helse på en eller annen måte, er det vanlig å skylde på matvareallergi, som for eksempel allergi mot egg og nøtter. Men vi må huske at selv om vi reagerer på en matvare, betyr ikke det at det er denne matvaren i seg selv som er problemet. Denne typen reduksjonistisk tenkning har skapt problemer for oss før. For eksempel når vi forsøker å senke kolesterolnivåer fremfor å gjøre noe med årsaken til at de er høye. Kasein er en gruppe proteiner i melk som enkelte ser ut til å tåle dårlig, spesielt som man har cøliaki. Men også når det gjelder kasein, må vi spørre oss om det er sannsynlig at kasein er et problem i seg selv eller om det er noe som gjør at kasein blir et problem.

Hvis man har en lekk tam kan man reagere på nesten hva som helst og bli «allergisk» mot nesten hva som helst. Men det er årsaken til den ødelagte tarmen som er problemet, og det er matvarene som ødelegger tarmen vi må ta bort. Dette kan gjøre at «allergiene» forsvinner.

Næringsstoffmangler
Hvis du har mageproblemer, har du nesten helt garantert næringsstoffmangler. Du har sikkert for lavt D-vitamin-nivå og du har kanskje høyt kolesterol. Kolesterolet går opp når kroppen slåss mot infeksjoner og når man har dårlig tarmhelse får man infeksjoner oftere enn andre. Næringsstoffmangler vil igjen kunne bidra til enda dårligere immunforsvar og økt uhelse.

Tegn på at man har dårlig tarmhelse

Hvis du sliter med stadige betennelser, for eksempel øre, nese eller halsbetennelser så spiser du noe du ikke burde spise. Det er ikke genetisk og det er ikke nødvendig å ha slike problemer. Kroppen din forteller deg at du gjør noe galt, lytt til den. I tillegg til vanlige betennelser er også artroser, svak motstandsdyktighet mot infeksjoner, astma/allergi, Chron´s og IBS, muskel og leddsmerter (fibromyalgi), lavt stoffskifte (hypotyreose), hudproblemer som psoriasis og kviser, sure oppstøt, blindtarmbetennelse, oppblåsthet, demens, autisme, ADHD, cøliaki, og andre autoimmunsykdommer sannsynligvis sterkt knyttet til en dårlig mage- og tarmhelse. 
Fiber er et mye misforstått tema. Ved forstoppelse er for eksempel problemet ofte mangel på bakterier i avføringen, fordi det er bakterier som gjør avføringen flytende. Om vi har en redusert bakterieflora i tykktarmen, vil avføringen kunne bli hard og kompakt. Det er derfor antibiotika, som dreper bakterier, kan gi oss forstoppelse. Fordøyelig fiber er mat for bakteriene i tykktarmen og blir gjort om til korte mettede fettsyrer som er hovedenergikilden til cellene som dekker tykktarmen. Denne fibertypen får man fra blant annet fra grønnsaker. Fiber bør komme fra grønnsaker, og fiber kan hjelpe til å bygge opp en sunn bakterieflora, men å innta fiber fra korn for å få bedre mage- og tarmfunksjon kan være som å forsøke å slukke en brann med bensin. Unngå derfor fullkorn.

Hvis man virkelig vil teste om maten er årsaken til sykdom, bør man sette av en tid (helst minst en hel måned) der man tar ut korn, belgfrukter, melk og også frukt (forsøk å gjeninnføre frukt når magen har bedret seg). Spis alle typer kjøtt, fisk, egg, skalldyr, eventuelt også fete melkeprodukter og alle typer grønnsaker, sopp og bær. Spis mettet fett fra fete melkeprodukter, spis smør, kokosfett eller olivenolje. Dette fettet kan bidra til å bedre magefunksjonen. Kutt ut alle frøbaserte planteoljer. Kutt ned på sukkerinntaket, og les innholdsfortegnelser nøye og luk ut alt med produkter fra korn og belgfrukter (spesielt soya). Spis litt yoghurt eller drikk litt biola innimellom. Ikke spis sukkerfrie produkter, da disse inneholder flere typer karbohydrater og sukkeralkoholer som magen vår ikke tåler. Da er det oftest bedre med rent sukker. Unngå pastillmage.

Ta et multivitamintilskudd. Ta ekstra D-vitamin og ta omega-3. Suppler gjerne med magnesium.

Om man forsøker dette og blir friskere, så har man i det minste et reelt valg: fortsette med naturlig mat og ha god helse, eller gå tilbake til det unaturlige og ønske helseplagene velkommen tilbake.

I tillegg til å optimalisere kostholdet er det alltid lurt å unngå stress, sove nok og trene innimellom, men ikke for mye.

Hvordan matpyramiden egentlig bør se ut.
Det er mange vitenskapelige funn som har gjort at jeg konkluderer som jeg gjør og selv om det ikke er plass til å nevne alt her kan jeg vise til noen få av dem:

Magen vår er bosted for mange forskjellige typer bakterier. Celleveggen til en type magebakterier inneholder et stoff kalt lipopolysakkarid (LPS). LPS er et skadelig stoff som blant annet skaper betennelser. LPS skader både tarmveggen og en rekke organer og vev i kroppen når det kommer ut i blodet. LPS kommer fra det som kalles Gram-negativ bakterier. Salmonella, legionella og helicobakter er kjente typer Gram-negativ bakterier. Det er det spesielle laget i celleveggen med LPS som gjør at disse bakteriene er vanskeligere å ta knekken på og blant annet gjør at de er immune mot penicillin. Gram-negative bakterier holder til i tykktarmen der de lever av ufordøyde karbohydrater. De fleste karbohydratene vi spiser skal tas opp av kroppen før de kommer til tykktarmen. Men om vi har en dårlig fordøyelse eller inntar svært mye karbohydrater vil mer ufordøyde karbohydrater bli mat for Gram-negative bakterier og dermed får vi økte nivåer av LPS [1]. Bakteriene kan da også spre seg til tynntarmen.

Når Gram-negativ bakterier spiser karbohydrater i tykktarmen, produserer de hydrogen. Hvis vi måler mengden hydrogen i utåndingsluften kan vi se om man har en oppblomstring av disse bakteriene i magen. Mennesker med mageproblemer har mer hydrogen i ånden og blir friske når man tar vekk karbohydratene som skaper problemene [2]. Alle som har problemer med magen bør absolutt fjerne korn fra kosten. Men det er også viktig å holde seg unna sukkerfrie produkter som inneholder andre typer karbohydrater og sukkeralkoholer, for disse kan føre til samme type problemer.

Lipoproteiner («kolesterol») har som oppgave å binde seg til LPS og uskadeliggjøre dem [3]. Derfor er forhøyede kolesterolverdier ofte et tegn på inflammasjon og infeksjon. Barn som blir født med manglende kolesterolproduksjon dør tidlig av infeksjoner. Kolesterol er ikke skadelig og man bør unngå å senke kolesterolnivåer med kolesterolsenkende medisiner. Rotter som får injisert LPS i blodet kan for eksempel reddes av at man sprøyter inn LDL-kolesterol fra mennesker [4]. LDL-kolesterol er det som kalles det dårlige kolesterolet, men om det høyt, er det en grunn til det og det er grunnen vi må behandle, ikke LDL-kolesterolet i seg selv.

Man mistenker også at LPS kan forårsake insulinresistens og dermed overvekt. I dyreforsøk skaper LPS faktisk både insulinresistens, overvekt og inflammasjon [5]. Melkekyr som får korn blir også syke når LPS tar seg gjennom tarmene, som har blitt ødelagt av kornet, og over i blodet [6]. LPS-nivået i blod har vist seg å henge sammen med både energiinntak og insulinresistens [7]. Tilskudd av probiotika (bakterier i mat, som for eksempel yoghurt) ser ut til å kunne bedre en rekke sykdommer og også virke positivt ved overvekt [7] og insulinresistens [8]. Fiber er mat for magebakterier og fiberinntak kan gjøre at vi får mer av de gode magebakteriene og dermed bedre tarmhelse. Hos forsøksdyr kan fiber bedre tarmfunksjon og redusere LPS-nivå [5]. Både fiber og inntak av melkesyrebakterier bidrar til å redusere skadeeffektene av gram negativ bakterier [9]. Mennesker med alvorlig depresjon har økte nivåer av LPS i blodet og har lekk tarm [10]. Normalisering av lekk tarm kan også bedre kronisk utmattelsessyndrom (ME) [11]. Det er sannsynlig at ME er sterkt knyttet til dårlig mage- og tarmfunksjon og at ME-pasienter bør spise steinalderkost.

En gruppe mennesker som bør være ekstra restriktiv med korninntak er mennesker med autisme eller ADHD/konsentrasjonsvansker. Barn med autisme sliter med å bryte ned karbohydrater i tarmen og er svært utsatt for mageproblemer [12]. De har langt mer mageproblemer enn andre barn og jo mer autistiske symptomer et barn har jo større er risikoen for at barnet har mageproblemer [13]. Mennesker med autisme har oftere lekk tarm (36,7%) enn ikke-autister (4,8%), mens autister som ikke spiser gluten og kasein har mindre lekk tarm enn dem som gjør det [14]. En studie fra 2006 der man tok ut gluten og kasein fra kosten til autistiske barn, fant ingen forbedrede resultater i tester, men foreldrene til flere av barna rapporterte om forbedringer [15]. I et annet tilfelle viste det seg at en pasient med alvorlig autisme kun hadde cøliaki med kraftig næringsstoffmangler [16]. Da pasienten ble satt på glutenfritt kosthold, mistet han autismediagnosen. Selv om det mangler store studier på dette emnet viser flere slike tilfeller at det er en nær sammenheng mellom mat og autisme [17]. Det er all grunn til å forsøke naturlig mat.

Når gluten brytes ned, dannes det opiumsstoffer. Disse opiumsstoffene ser ut til å kunne gi schizofreni og hos befolkninger med lavt inntak av korn er forekomsten av schizofreni lavt. I en metaanalyse av mer en 50 artikler kom det fram at det hos befolkninger som spiste mindre hvete, rug, og bygg var forekomsten av schizofreni lav uansett kulturelle forskjeller. Hos pasienter med cøliaki er forekomsten av schizofreni omkring 30 ganger høyere enn hos resten av befolkningen [18].

Mennesker med leversykdommen NAFLD (Non Alkoholic Fatty Liver Disease), en sykdom som inngår blant de vanlige livsstilsykdommene, har økt permeabilitet i tarmen og for stor bakterievekst i tynntarmen [19].

Magebakteriene våre produserer en rekke viktige vitaminer og næringsstoffer, blant annet vitamin B12 og vitamin-K [20]. En redusert bakteriekultur gir oss mindre næringsstoffer.

Hudsykdommen dermatitt herpetiformis er i likhet med cøliaki forårsaket av korn og korninntak er forbundet med en rekke autoimmunsykdommer [18].

Dårlig mage- og tarmfunksjon fører til økt inflammasjon eller betennelse i kroppen. Alle de store livsstilssykdommen har inflammasjons som en fellesnevner. Det påvirker oss også psykisk. Depresjon er for eksempel forbundet med inflammasjon [21] og det kan faktisk være så enkelt at man er deprimert fordi noe ved livsstilen vår skaper for mye betennelse. Visste du for eksempel at det er en sammenheng mellom allergi og selvmord? Årsaken ser ikke ut til å være at man blir deprimert av å være allergisk, men at både allergi og depresjon begge er resultater av inflammasjon [22]. Også demens ser ut til å være delvis forårsaket av inflammasjon og autisme er overraskende likt demens når det gjelder inflammasjon og celledød [21,23].

Overvekt er også en inflammasjonstilstand og tarmhelse spiller en viktig rolle [5,9,20,24]. Flere typer kreft, multippel sklerose, og allergier er knyttet til lekk tarm [25].

Referanser

1. Scheppach W, Fabian C, Ahrens F, Spengler M, Kasper H: Effect of starch malabsorption on colonic function and metabolism in humans. Gastroenterology 1988, 95: 1549-1555.

2. Goldstein R, Braverman D, Stankiewicz H: Carbohydrate malabsorption and the effect of dietary restriction on symptoms of irritable bowel syndrome and functional bowel complaints. Isr Med Assoc J 2000, 2: 583-587.

3. German JB, Gibson RA, Krauss RM, Nestel P, Lamarche B, van Staveren WA, Steijns JM, de Groot LC, Lock AL, Destaillats F: A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Eur J Nutr 2009, 48: 191-203.

4. Ravnskov U, McCully KS: Review and Hypothesis: Vulnerable plaque formation from obstruction of Vasa vasorum by homocysteinylated and oxidized lipoprotein aggregates complexed with microbial remnants and LDL autoantibodies. Ann Clin Lab Sci 2009, 39: 3-16.

5. Greiner T, Backhed F: Effects of the gut microbiota on obesity and glucose homeostasis. Trends Endocrinol Metab 2011, 22: 117-123.

6. Dong G, Liu S, Wu Y, Lei C, Zhou J, Zhang S: Diet-induced bacterial immunogens in the gastrointestinal tract of dairy cows: impacts on immunity and metabolism. Acta Vet Scand 2011, 53: 48.

7. Musso G, Gambino R, Cassader M: Obesity, diabetes, and gut microbiota: the hygiene hypothesis expanded? Diabetes Care 2010, 33: 2277-2284.

8. Andreasen AS, Larsen N, Pedersen-Skovsgaard T, Berg RM, Moller K, Svendsen KD, Jakobsen M, Pedersen BK: Effects of Lactobacillus acidophilus NCFM on insulin sensitivity and the systemic inflammatory response in human subjects. Br J Nutr 2010, 104: 1831-1838.

9. Cani PD, Delzenne NM: Gut microflora as a target for energy and metabolic homeostasis. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2007, 10: 729-734.

10. Maes M, Kubera M, Leunis JC: The gut-brain barrier in major depression: intestinal mucosal dysfunction with an increased translocation of LPS from gram negative enterobacteria (leaky gut) plays a role in the inflammatory pathophysiology of depression. Neuro Endocrinol Lett 2008, 29: 117-124.

11. Maes M, Coucke F, Leunis JC: Normalization of the increased translocation of endotoxin from gram negative enterobacteria (leaky gut) is accompanied by a remission of chronic fatigue syndrome. Neuro Endocrinol Lett 2007, 28: 739-744.

12. Williams BL, Hornig M, Buie T, Bauman ML, Cho PM, Wick I, Bennett A, Jabado O, Hirschberg DL, Lipkin WI: Impaired carbohydrate digestion and transport and mucosal dysbiosis in the intestines of children with autism and gastrointestinal disturbances. PLoS One 2011, 6: e24585.

13. Wang LW, Tancredi DJ, Thomas DW: The prevalence of gastrointestinal problems in children across the United States with autism spectrum disorders from families with multiple affected members. J Dev Behav Pediatr 2011, 32: 351-360.

14. de Magistris L, Familiari V, Pascotto A, Sapone A, Frolli A, Iardino P, Carteni M, De Rosa M, Francavilla R, Riegler G, Militerni R, Bravaccio C: Alterations of the intestinal barrier in patients with autism spectrum disorders and in their first-degree relatives. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2010, 51: 418-424.

15. Elder JH, Shankar M, Shuster J, Theriaque D, Burns S, Sherrill L: The gluten-free, casein-free diet in autism: results of a preliminary double blind clinical trial. J Autism Dev Disord 2006, 36: 413-420.

16. Genuis SJ, Bouchard TP: Celiac disease presenting as autism. J Child Neurol 2010, 25: 114-119.

17. Hsu CL, Lin CY, Chen CL, Wang CM, Wong MK: The effects of a gluten and casein-free diet in children with autism: a case report. Chang Gung Med J 2009, 32: 459-465.

18. Cordain L: Cereal grains: humanity’s double-edged sword. World Rev Nutr Diet 1999, 84: 19-73.

19. Miele L, Valenza V, La Torre G, Montalto M, Cammarota G, Ricci R, Masciana R, Forgione A, Gabrieli ML, Perotti G, Vecchio FM, Rapaccini G, Gasbarrini G, Day CP, Grieco A: Increased intestinal permeability and tight junction alterations in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology 2009, 49: 1877-1887.

20. Kau AL, Ahern PP, Griffin NW, Goodman AL, Gordon JI: Human nutrition, the gut microbiome and the immune system. Nature 2011, 474: 327-336.

21. Gardner A, Boles RG: Beyond the serotonin hypothesis: mitochondria, inflammation and neurodegeneration in major depression and affective spectrum disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2011, 35: 730-743.

22. Qin P, Mortensen PB, Waltoft BL, Postolache TT: Allergy is associated with suicide completion with a possible mediating role of mood disorder – a population-based study. Allergy 2011, 66: 658-664.

23. Becker KG, Schultz ST: Similarities in features of autism and asthma and a possible link to acetaminophen use. Med Hypotheses 2010, 74: 7-11.

24. de Kort S, Keszthelyi D, Masclee AA: Leaky gut and diabetes mellitus: what is the link? Obes Rev 2011, 12: 449-458.

25. Fasano A: Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rev 2011, 91: 151-175.

69 kommentarer

 1. Kjempefint innlegg! Kaseinet i melk har tradisjonelt sett blitt brutt ned ved syrning(kefir, ost osv…), fermentering osv. Derfor har ikke kaseinet vært et problem før etter pasteuriseringens tidsalder…. Det samme gjelder for korn, siden vi ikke lenger har tid til å bake surdeigsbakst og bryte ned alle antinæringsstoffene i korn. Gjærets effektive inntog i industriell framstilling av brød kan vel «ta æren» for den biten….

  Liker

 2. Fantastisk bra og viktig innlegg! Med diagnosen chrons selv, symptomfri fra uke 5 på lavkarbokosthold, er det ikke vanskelig og være enig i det du skriver her.

  På vei til å bli frisk har jeg etter mye varierte nivåer i vitamin- og mineralinnhold i blodprøver som har vært «umulig» å få balansert vha ensidige tilskudd – vært nødt til å velge en litt annen approach. 6 mnd totalt på jerntilskudd ga lavere verdier etter endt behandling enn FØR…

  Vha en hårmineralanalyse – ble det klart at bla kobberverdiene var ekstremt lave – og kobber virker sammen med jern… (det forklarer kanskje også hvorfor et år med hovne slimhinner i hodet ble veldig mye bedre av store kobbertilskudd…)

  Poenget mitt er at etter at man HAR spis feil over lengre tid, opplevd symptomer som gjør hverdagen litt tøffere enn for friske, så er det litt av en jobb å rydde opp igjen! For min del er ikke BARE det å spise lavkarbo nok til å balansere ubalansen i kroppen, det må litt mer «vitenskap» til.

  Dermed har jeg nå – endelig – etter å ha mistenkt store ubalanser som ikke vises i vanlige blodprøver – fått et bilde av kroppens tilstand som i større grad viser store næringsmangler. Med et tilpasset kosttilskuddsregime har jeg endelig håp om å få opp de siste prosentene mot «toppform».

  Ps – generell skeptisme er viktige i alle situasjoner, en hårmineralanalyse er ikke noe diagnostisk fasit, men i MITT tilfelle forklarte det ganske mye når alle andre prøver og tester var tatt og analysert 🙂

  Liker

 3. Hei!
  Du skriver veldig godt, det er alltid lettlest og interessant! Anbefaler ofte bloggen din til folk som trenger å få ting forklart enkelt og greit.
  Stå på vidre, du gjør en utrolig viktig og god jobb!!

  Mvh
  Stine Sørbøe

  Liker

 4. Tusen takk Stine.

  Jeg har et mål om å gjøre vanskelig men viktig kunnskap mest mulig tilgjengelig for folk flest. Godt å høre at jeg kan få det til. Skal jobbe med å bli enda flinkere.

  Liker

 5. Takk takk Christer. Hyggelig at du deler.

  Jeg har ikke klart å finne noe som tyder på at hvit ris i seg selv kan skape problemer. Det måtte i så fall være gjennom å skape et for stort karbohydratinntak og da først og fremst om man allerede har dårlig fordøyelse. Brun, eller upolert ris inneholder litt av de samme antibeitestoffene man finner i andre kornsorter. De har jo i oppgave å beskytte frøet, så det er naturlig at nivået er høyest i det som omgir frøet. Det er vanskelig å si akkurat hvor skadelige disse er, men jeg velger å holde meg til hvit om jeg spiser ris.

  Liker

 6. Veldig bra innlegg! Du sier at man skal unngå kornprodukter, men hva med glutenfri kost? Kan man lage glutenfritt brød f.eks? Og hva med ris?

  Liker

 7. Takk Anon!

  Hvorvidt glutenfritt er sunt eller ikke kommer an på hva produktet inneholder. Generelt sett er alle typer korn og belgfrukter verdt å styre unna.

  Se svaret til Christer for ris.

  Liker

 8. Hei

  Har ved egen prøving og feiling i løpet av de siste årene kommet frem til noe lignende! Mye starter i magen. Stress spiller nok en rolle, i og med at tarmene blir svakere når man stresser, men er nok ikke det eneste man skal fokusere på å eliminere. Også viktig å nevne en sannsynlig årsak til at maten ikke fordøyes godt nok og skaper problemer lengre nede i tarmene: ENZYMMANGEL. Uten nok enzymer brytes ikke maten tilstrekkelig ned. All den prosesserte, kokte og stekte maten vi spiser i dag mangler enzymer og er en stor belastning for fordøyelsen vår. Jeg har, etter å ha kuttet ut glutenholdige korn, hatt god effekt av også å spise mer enzymrik mat som rå grønnsaker, og frukt med protease: ananas, papaya, og kiwi (skal etterhvert også innføre hjemmespirte spirer). Det eneste mine leger kunne tilby meg var NSAIDS. Har nå så godt som ingen symptomer igjen på psoriasis artritt etter å ha forandret kosten. Kan ellers anbefale folk med autoimmune sykdommer å lese om Seignalet sin diett.

  Liker

 9. I min søken etter et svar på mine mageproblemer har jeg lurt på en ting. NÅR kan man forvente symptomer fra tarmene basert på det man har spist som man tydeligvis reagerer på? Jeg opplever ofte økt gassproduksjon i magen 15-30 minutter etter jeg har inntatt et måltid, men da er jo dette måltidet i magesekken, så jeg ser ikke noe grunn til at det skal gi symptomer fra tarmen. Og da tenker jeg at det kan være maten jeg spiste dagen før som kommer i bevegelse som følge av at systemet settes i gang når vi begynner å spise for å gjøre plass til ny mat. Og hvis jeg da spiste f.eks hvetemel eller en frukt kvelden før, vil den være årsaken til mine plager? Har du noen tanker om dette?

  Stine

  Liker

 10. Hei! supert innlegg! skjønner tegninga..men lurer på om når man en gang i blandt skal ta seg ei pannekake eller noe lignende- tenker du at kokosmel eller mandelmel går inn i denn kategorien som «kornprodukter»?
  Takk for svar 🙂

  Liker

 11. Kjempebra artikkel! Lever paleo sjølv og har kurert mine tidligere mageproblem med det! Du skriver godt , du forklarer dietten på en hensynsfull måte som ikke fremstår som » besserwisser». Den fella er alltid lett å gå i, men du har klart¨å unngå det 🙂

  Liker

 12. Veldig bra dette, Pål! Jeg har omtalt din artikkel på min blogg: http://blogg.lavkarbokosthold.no/?p=1646. Jeg håper du har anledning til å holde foredrag hos oss i foreningen Kostreform for bedre helse (fylkeslag Agder) en gang i løpet av året. Jeg kontakter deg senere vedrørende dette. Kom gjerne på Kostreform sitt årsmøte i Oslo, med åpne foredrag for alle! Se mer om dette her: http://www.facebook.com/events/270524523026763/. Kanskje vi ses? 🙂

  Liker

 13. Fin lesning, er 100% enig med det du skriver! mens stusser på en ting. du skrev litt om redukjsonistisk tenkning og dets problem: For eksempel når vi forsøker å senke kolesterolnivåer fremfor å gjøre noe med årsaken til at de er høye.
  Og så avslutter du med å anbefale å ta multivitamintilskudd, vil ikke de endringene i kostholde du nevner være mer en nok dekkende for kroppens vitamin behov. Å ta vitamintilskudd blir jo som å dekke over en mangel uten å gjøre noe med hvorfor mangelen er der… En tanke.

  Liker

 14. Hei! Liker artikkelen din veldig godt og har selv opplevd å ikke få den hjelpen jeg trenger hos det offentlige apparatet. Fikk påvist lekk tarm for en stund siden og har gått på en diett for å ordne dette og jeg fikk luket uten noen ting som jeg da reagerte på og andre ting jeg ikek reagerte på. Problemet var et at jeg aldri ble helt frisk i løpet av denne diett perioden og jeg er fremdeles ikke 100% bra selv om det er mye bedre enn det var før. Jeg vurderer derfor å prøve den dietten du nevner, men jeg er bekymret for at jeg uten de karbohydratene som er i korn og andre varer kommer til å gå for mye ned i vekt. Er alle karbohydrater dårlig for magen eller kan man spise poteter? Finnes det e spesifik diett man kan følge som sørger for at ma opprettholder vekten?=)

  Liker

 15. Hei Stine.

  Jeg vet ikke hva årsaken til så kjapp oppblåsthet kommer av. Kan jo tenkes at det rett og slett kommer fra et tidligere måltid. Er desverre det eneste jeg kan tilby.

  Liker

 16. Tusen takk Anon.

  Godt å høre at du er blitt friskere. Jeg vet mange synes jeg fremstår som en besserwisser til vanlig. Det er nok mest fordi jeg ikke alltid forstår hvordan formuleringene mine høres ut for andre og fordi jeg noen ganger blir litt kort når det blir for mye tull og tøys. Men godt å høre at jeg kan fremstå som hensynsfull.

  Liker

 17. Takk Anon.

  Det er bare fint at du stusser litt. Må gjerne stusse mye også. Når man tar kolesterolsenkende medisiner er hypotesen at det høye kolesterolet er årsaksfaktoren bak sykdom. Når jeg anbefaler multivitamin så er ikke det fordi jeg tror at sykdommen er skapt av vitaminmangel, men fordi det kan være vanskelig å få opp lave nivåer av vitaminer og mineraler fra mat alene. Det er rett og slett ikke alltid nok å kun endre kostholdet. I tillegg vil tilskudd sannsynligvis kunne gjøre at man blir raskere frisk enn om man ikke tar tilskudd.

  Liker

 18. Her Anon.

  Hvis man spiser når man er sulten og ikke gjør bevisste forsøk på å begrense matinntaket vil man ikke kunne gå «for mye» ned i vekt av å spise mindre karbohydrater. Noen opplever også å gå opp litt i vekt med en slik endring. Karbohydrater i seg selv er ikke dårlig for magen, men det kan bli for mye spesiellt om mageproblemer gjør at ikke alt blir brutt ned godt nok.

  Jeg ville ikke kuttet ut karbohydrater. Men kuttet korn og belgfruker og ikke drikke melk. Så ville jeg spist poteter om man vil og kanskje litt hvit ris, og ellers alle typer animalsk mat og grønnsaker, frukt, nøtter og bær.

  Liker

 19. Tømmingen av magesekken går ikke alltid like sakte, det avhenger litt av hvor mye du spiser og drikker på en gang. Magesekken har en viss kapasitet, og når du nærmer deg denne så vil innholdet presses raskere ut i tarmen enn normalt. Det hjelper selvfølgelig ikke om det ligger mat der fra før i tillegg!

  Liker

 20. Det kan være en god ide å søke opp litt informasjon om low-FODMAP-diet. Den er basert på hvilke karbohydrater som kan være problematiske.

  Jeg kan f.eks. nevne at laktose bare er et problem om man mangle laktaseenzymet, og folk tåler ulike mengder. Fruktose er stort sett bare et problem for tarmen om det er mer fruktose enn glukose.

  Glukose er normalt sett ikke et problem for noen med tanke på tarmen, så stivelsesrike matvarer som potet og hvit ris er trygt.

  Liker

 21. Hei Pål, jeg lurer på hva du mener om å ta algen Chlorella som kosttilskudd? Goojiberries, Acai osv blir jo også anbefalt for å bedre immunforsvaret og kroppens avgiftning, og jeg lurer på om det kan være farlig å ta så mye antioksidanter, vit A, E og Betakaroten?
  Kristine:-)

  Liker

 22. Hei Kristine.

  Jeg kan ikke nok om hvordan Chlorella påvirker helsen. Det er gjort noen studier i Japan og Korea som tyder på positive helseeffekter. Men studiene er få og vi vet ikke hvilke stoffer som er ansvarlige for de påståtte helseeffektene. Jeg har hørt at noen blir dårlig i magen av Chlorella på grunn av typen karbohydrater det inneholder.

  Antioksidanttilskudd er så vidt jeg vet basert på en teori som ikke har blitt bekreftet tilstrekkelig i forskning. Vi vet ganske enkelt ikke om høyere inntak av antioksidanter i seg selv er positivt. Det finnes en lang rekke forskjellige antioksidanter og de påvirker kroppen på forskjellige måter. Jeg er skeptisk til høyt inntak av enkelte antioksidanter, selv om de studiene som tyder på skadeeffekter heller ikke er særlig gode. Alle stoffer har skadeeffekter i høye nok doser, men dosen avhenger som regel av alle andre stoffer man inntar. Skal man få et godt nok svar må man nok ta for seg hver enkelt type antioksidant og se på hva forskningen sier om akkurat den. Men dette kan jeg ikke nok om.

  Liker

 23. Hei:) Mye godt og lærerikt lesestoff her! Ser du er skeptisk til slike sukkerfrie produkter i butikkene, da de inneholder sukkeralkoholer som ikke nødvendigvis er bedre for oss en sukker. Lurte på om du også mener vi skal unngå produkter som Erythritol (Sukrin)? Ser det er mange som bruker dette i dag. Selv får jeg veldig vondt i magen av det, og unngår det av den grunn.. Derfor har jeg lurt litt på om jeg skal teste ut Stevia, og lurer derfor på om du har noe formening om denne urten? Er det et greit alternativ til sukker, eller vil du heller anbefale at en holder seg borte ifra slike sukkererstatninger, og heller nyter sukker en sjelden gang i blant?

  Og så lurer jeg også på hvorfor du mener at hvit ris ikke nødvendigvis er en uheldig kilde til karbohydrater? Eller om jeg har misforstått? Hvit ris er liksom noe en «skal» gi opp på et lavkarbo kosthold slik jeg har forstått det..

  Ellers vil jeg si at det er interessant å følge med på bloggen din, stå på 🙂 Bra at flere stiller seg kritiske til det tradisjonelle kostholdet, slik at det faktisk blir stilt spørsmål og krav til dokumentasjon om hva vi faktisk putter i oss:)

  Liker

 24. Hei Mari

  Erytritol er en av de kunstige søtningsmidlene som skaper minst mageproblemer, fordi mesteparten tas opp fremfor å bli til mat for magebakterier. Men om man inntar mye kan dette også føre til oppblåsthet og dårlig mage. Hvis du vet at det er sukrinen som gir deg dårlig mage er det bare å unngå det. Så vidt jeg vet er det lite som tyder på skadeeffekter av stevia. Er noen funn som til og med tyder på helsefordeler ved å innta stevia.

  Men jeg tror det kan være et problem at mange bruker kunstige søtningsmidler for å kunne lage mat som ligner den de spiste før og oftest bakevarer. Det beste ville nok vært om vi kunne vendt oss av med denne typen mat helt. Om man bare spiser søte varer innimellom kan man like gjerne bruke sukker (ikke for de som sliter med stor overvekt, diabetes el.l.)

  For hvit ris, se svaret til Christer. Hvis ris er en ren kilde til karbohydrater, men jeg skriver ikke om lavkarbo her. Hvis man vil være i ketose er ikke hvit ris noe særlig.

  Liker

 25. Hei!

  Jeg har både cøliaki og laktoseintoleranse, og har slitt mye med magen i mange år. For ca et år siden begynte jeg med et LCHF kosthold fordi jeg hadde hørt om flere med gode erfaringer m.t.p magen. Jeg har blitt mye bedre, men plages fortsatt mye i perioder og mistenker at jeg har såkalt lekk tarm eller bare dårlig tarmsystem på et vis. Men fortsatt spiser jeg altså laktosefri usukrede melkeprodukter. Jeg har prøvd å kutte dette før, men synes kostholdet kan bli veldig snevert (selv om det sikkert er en vanesak). Ville du kuttet ut også kasein for en periode, er det mulig at det kan det som skaper problemer? Melkeallergi har jeg ikke, men jeg har forstått at kasein kan være problematisk likevel? Jeg har også store problemer med mye nøtter og frø, så det blir det lite av (spiser m.a.o ikke knekkebrød-lavkarbo).

  Mvh
  Sunniva

  Liker

 26. Hei Sunniva. Det er godt å høre at du har blitt bedre, men likevel synd at du fortsatt har så store problemer. Det er vanskelig å si om kasein eller melkeprodukter kan bidra til dine problemer. Jeg ville helt garantert kuttet melkeprodukter i en periode for å se om ting blir bedre. I tillegg ville jeg kuttet eventuelle belgfrukter som erter, bønner, linser og peanøtter. Ville nok ikke fokusert spesielt på å holde karbohydratinntaket lavt, men satset på å spise mye grønnsaker men tatt ut de mest stivelsesrike som poteter. Vet at kostholdet kan føles snevert, men det er en vanesak. Hvis man tenker seg at man kan spise alle typer kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr og andre animalske matvarer sammen med alle typer grønnsaker og i tillegg litt frukt og bær, så har man ganske mye å velge mellom. Ellers gjelder det å legge merke til når man får mageproblemer, hva man har spist og gjort før problemene kommer.

  Liker

 27. Jeg har samme erfaring som du beskriver. Mine 18-20årige problemer med tette bihuler/væskedannelse i mellomøret forsvant samtidig som jeg bannlyste korn fra kosten… På meg så fungerer det sånn at alt vev «sveller» når jeg får i meg for mye mel. Kjennes på ringer, på nerver i albuen som kommer i klem over natta (cubital syndrom) og på mellomøret. Men jeg så ikke sammenhengen før en runde med eliminasjonsdiett.
  Må vel også innse at som så mange andre med autoimmune sykdommer (hashimoto's her) så er heller ikke melk min beste venn. Litt går bra – som f.eks i litt ost, men måltider som i hovedsak er melkebasert (blomkålsuppe f.eks) skaper krøll i magen. Virker ikke som det er laktosen for min del siden surmelksprodukter også gir utslag. Velvel… jeg synes heldigvis ikke det er så vanskelig å gi slipp på de store melkekildene.

  Uansett – viktig at du skriver om dette siden det er en meget oversett problemstilling som dessverre er uhyggelig vanlig.
  Har lyst til å legge ved en link om tarmhelse som jeg synes er veldig bra.
  http://chriskresser.com/9-steps-to-perfect-health-5-heal-your-gut

  Liker

 28. Hei!

  Kom over artikkelen din for noen uker siden og ser at du anbefaler dette for MEpasienter. Jeg har ME og har nå prøvd ut «dietten» i en drøy uke. Det er tidlig ennå, men jeg synes å merke noen små endringer. Det gleder jeg meg over!
  Jeg har noen spørsmål da… Hva av melkeprodukter kan jeg spise? Hvor går grensen når du sier fete melkeprodukter? Er cottage cheese ok f.eks.?
  Jeg bruker Herbalifeprodukter (tar opphold nå da de inneholder soya) og har stående noen Herbalife 24 produkter som inneholder melkeprotein, men hvor det står at de KAN inneholde soya. Er det ok tror du?
  Ser i svarene dine over at du skriver at man kan spise frukt. Jeg har kuttet ut frukt da du skriver i artikkelen at man kun kan spise bær og ikke frukt. Hva bør jeg forholde meg til?
  Og hva med Jyttemel hvis jeg skulle finne på å lage en aldri så liten kake ;-)?
  Er brunsukker bedre enn hvitt sukker? Demerara f.eks?
  Har så mange spørsmål og vil så gjerne bli frisk!!!
  Veldig takknemlig for svar 😀

  Liker

 29. Hei Anon

  Her var det mange spørsmål. Først: kjempebra at du prøver ut dette kostholdet. Jeg ville kalt det kosthold fremfor diett, for det bør være en varig endring. Håper i hvert fall du fortsetter å prøve flere uker, for det kan ta tid før man merker de største forskjellene.

  Når jeg sier fete melkeprodukter så mener jeg først og fremst at man unngår melkeprodukter med mye sukker og også at det det er viktig å få i seg nok fett. Det er ikke i seg selv noe galt med Cottage Cheese (ikke som jeg vet i hvert fall).

  Produkter som er merket med «kan inneholde spor av» inneholder vanligvis veldig lite av disse stoffene og med mindre man er tydelig allergisk er det sjelden noe man trenger å bry seg om.

  Frukt er i seg selv en helt nøytral mat. Hvis man har som mål å gå ned i vekt, bør inntaket være lavt fordi det inneholder mye karbohydrater. Hvis man sliter med mageproblemer kan det også lønne seg å ha et lavt inntak i en periode der man forsøker å bedre problemene. Dette er først og fremst fordi noen av karbohydratene i frukt kan skape problemer om man har en bakterieoppblomstring i tynntarmen eller av en eller annen grunn har et dårlig karbohydratopptak i tarmen.

  Jyttemel er en blanding av ulike typer sitvelse og karbohydrater fra forskjellige planter, men ikke fra korn. Det inneholder nok mindre skadelige proteiner enn vanlige meltyper fra korn, men det er på ingen måte naturlig menneskemat og ikke noe man bør ha et høyt inntak av. Til vanlig og for friske mennesker vil det nok ha lite å si om man får i seg litt jyttemel innimellom, men for deg med ME ville jeg ventet med all kakebaking til du har forøkt det nye kostholdet lengre (helst en måned). Hvis du virkelig vil vite hvor stor effekt kostholdet kan ha, bør du gjøre ditt beste for å holde deg 100% unna alle slike typer potensielt skadelige «matvarer.»

  Der er ingen forskjell på brunt og hvitt sukker. Om man har et så høyt inntak av sukker at raffineringsgrad har noe å si så spiser man alt for mye sukker. Jeg vil selvfølgelig anbefale et så lavt inntak av sukker som mulig.

  Liker

 30. Hei igjen Pål!

  Tusen takk for at du tar deg tid til et såpass utfyllende svar! Det gjør det lettere for meg å «navigere» 😀 Moro at du kaller meg Anton da jeg faktisk er kvinne 😉

  Tror også det er lurt at jeg kutter ut alkohol. Selv ett glass vin ser ut til å kunne ha dårlig innvirkning på formen min!

  Da er det bare å holde stø kurs fremover! Og igjen tusen takk og riktig god helg!!!

  Liker

 31. Hei!

  Jeg har et spørsmål om nøtter da jeg ser at noen nøtter hører til belgfrukter (peanøtten), noen regnes botanisk også som frø eller frukt! Så hvilke kan jeg spise hvis jeg skal pøve ut kostholdet du skriver om i artikkelen over? Er veldig glad i cashewnøtter f.eks.. Se : http://www.frukt.no/leksikon/notter/cashewnotter/

  Tusen takk for alle dine råd og for at du deler din kunnskap!

  Liker

 32. Hei Anon

  Jeg vil anbefale alle å ikke spise peanøtter, spesielt om man har helseproblemer knyttet til magen. Peanøtten er en belgfrukt og den er også en veldig vanlig allergen. Cashewnøtter er som du sier et frø. De har et veldig høyt innhold av fytat noe som gjør man man får i seg lite mineraler fra dem og som kan hindre opptak av mineraler fra andre matvarer man spiser sammen med cashews. Jeg vet at skallet til cashewnøttene er giftig, men kan ikke så mye om innohldet i frøene. Tror det er helt greit å spise litt innimellom.

  Liker

 33. Hei igjen Pål!

  Jeg skrev til deg 8.juni (har ME). Jeg har greid det nye kostholdet mitt ganske bra siden 31. mai nå. Jeg hadde en særdeles dårlig dag på onsdag og skeiet ut med en sjokolade. Det var ikke bra! Men det gjorde godt der og da 😉 For å komme til poenget: Jeg savner litt ideer til hva jeg kan lage meg av mat og da spesiellt til frokost. Det går mye i egg med tilbehør av grønnsaker, av og til ost, skinke eller reker. Og så savner jeg å kunne spise noe søtt. Bær er ok, men ikke veldig søtt. Hva spiser du? Trener du? Og hvordan spiser du i såfall ifh til trening? De øvrige måltidene går ganske greit. Det hadde vært moro om du hadde tid til en «mat»lenke på bloggen din.

  Tusen takk for at du tar deg tid til å svare 😀 !

  Liker

 34. Hei igjen

  Jeg driver å jobber med å lage en nettside der det blir plass til litt oppskrifter og spørsmål og svar om mat. Men det beste du kan gjøre forløpig er å lete i lavkarbobøker og nettsider etter oppskrifter. Det finnes mye godt man kan spise selv om man ikke spiser korn og alt dette kan også spises til frokost.

  Liker

 35. Da ser jeg frem til nettsida di 😀 Lykke til med arbeidet! Jeg har lavkarbooppskriftsbok («Lavkarbo raskt og enkelt hele året» av Nicola Graimes), skal ta en titt til der. Egentlig er jeg veldig glad i proteinshakene (Herbalife) mine til frokost og mellommåltider, men de fleste er basert på soya! Har også en tendens til å bli hard i magen av det nye kostholdet mitt til tross for at jeg spiser mye grønnsaker og bær!

  Takk igjen 😀

  Liker

 36. Hei!

  Hvor kan jeg følge med for å se om du er «ute» med den nye nettsida di? Venter i spenning på dine matoppskrifter 😀

  Fortsatt god Sommer!

  Liker

 37. Hei Pål,
  og takk for en meget informativ blogg! Det var veldig hyggelig å snuble over bloggen din. Du forklarer jo HVORFOR en skal holde seg unna korn, belgfrukter o.l.
  Det er 15+ år siden jeg første gang fikk høre at jeg skulle holde meg unna bl.a. Belgfrukter, men ingen forklarte meg hvorfor. Og jeg er av dem som må vite alt om hvorfor det er slik, før jeg kan gå for det 100% -og det er jo lite poeng å gå halvveis for noe.

  Men, har du noen gode forslag til hva man skal bytte ut brødskiva med? Jeg har to barn på 1 og 3 år, og en noe sta mann, og må finne noe som funker for alle.

  Det skal nevnes at barna har arvet min intoleranse for melkeprotein og soya – men det er noe mer der og, uten at det synes noen lyst til å hjelpe til med dette i det tradisjonelle helsevesenet. På samme tid er vi fullstendig fan av de gode gamle meieriproduktene (ikke lettproduktene!), og disse inntas til tross, men bare når de er vidreforedlet. Videre er vi motstandere av halvfabrikata og hermetikk. Vi bruker nesten uten unntak fersk mat og fisk.

  Tanken er at hvis vi sletter korn fra matlista, kanskje vi hadde tålt melk bedre? Tatt i betraktning av at det er en intoleranse og ikke allergi. Eldstemann er også veldig glad i meieriprodukter, spesielt youghurt. Dette fordi vi ved jevne mellomrom skal utsette han for melk da det er prognose for at han skal vokse det av seg. (siden jeg reagerer likt i voksen alder vet jeg ikke helt, men gjør som de sier) Og han syns jo denne youghurten er sååå mye bedre enn neocate spoon, som er «hans» youghurt. Hvis han får velge hva han vil på butikken er han klar på «god morgen youghurt». Rød eller grønn.

  Hva er videre tanken om eggnudler, poteter og pasta (dvs. er durumhvete en hvetesort?)

  Jeg er spesielt klar for å endre kostholdet vårt, og magene, og har brukt laang tid på å forkaste forskjellige «dietter». Enten for at de inneholder bønner, linser og belgfrukter generelt, andre for at ikke kan tenke meg bli vegetarianer. Jeg kan heller ikke se for meg å servere ungene karbonade med egg til frokost… I tillegg fikk mannen hjerteklapp flere ganger daglig etter kort tid på lavkarbo – ketolyse'n. Så jeg må som sagt få dette til å passe for alle parter. Selvfølgelig må jeg også sikre at ungene får i seg det de skal av næring som fullkorn har stått for.

  Det hadde jo også vært snasent å slippe forkjølelse-ekspressen som går jevnlig hele vinteren.

  Tar du konsultasjoner? Det hadde vært finfint å fått hjelp til et helt opplegg om du skjønner.
  Ikke alt som passer seg på nettet..
  Det du skriver klinger i ørene, mange brikker faller på plass. Og jeg tror på at faktabasert viten kan få min mann med på laget!

  På forhånd takk for din tid!

  Vennlig hilsen
  Veronica

  Liker

 38. Hei Veronica

  Hyggelig at du like bloggen. Jeg er også en av dem som må vite hvorfor. Du hadde mange spørsmål og jeg skal forsøke svare så godt jeg kan.

  For det første føler jeg at det hjelper å ikke tenke at man må spise noe annet til frokost og kveldsmat enn resten av dagen. Man kan faktisk spise alle typer kjøtt, fisk og andre animalske matvarer og grønnsaker, frukt og bær til alle måltider. «Middagsmat bør ikke være forbeholdt middagstid. Alt man ellers spiser eller liker kan man spise når man vanligvis ville spist brødskive. Ellers kan du jo sjekke ut lavkarbo.no. Mange som har tips og erfaringer der, også med barn.

  Det kan godt være man ville tålt melk bedre om man ikke spiste korn. Evnen til å bryte ned melkesukker kan forbedres gjennom å spise yoghurt, Biola e.l. Det er fordi bakteriene som du da får i deg kan overføre sitt DNA til andre bakterier du har i magen og slik sett gjøre dem flinkere til å metabolisere laktose.

  Eggnudler og poteter har sannsynligvis liten effekt på helsen og er fine kilder til karbohydrater. Durumhvete er også hvete og er noe jeg prøver å unngå mest mulig.

  Ikke vær redd for at dere får i dere mindre næring uten korn. Korn er utrolig næringsfattig og mye av næringen i korn er ikke opptagbar for mennesker. Nesten uansett hva man erstatter korn med vil det bli mer næringsrikt (så lenge det er animalske matvarer eller grønnsaker).

  Hjerteklappen på ketose kan ha vært helt tilfeldig og det er lite sannsynlig at ketosen forårsaket det. Men det er ikke sikkert han trenger å spise så lite karbohydrater.

  Uansett er det beste du kan gjøre å spise naturlige matvarer. En god huskeregel kan være å spise mest mulig som kommer uten en innholdsfortegnelse. Hvis man unngår korn, belgfrukter (spesielt soya), melk, frøbaserte planteoljer og margarin så har man tatt et stort steg nærmere god helse.

  Jeg har skrevet en bok som kommer ut om noen måneder. Tror du vil kunne få svar på en del der hvis du har mye du lurer på. Jeg tar vanligvis ikke konsultasjoner, men send bare mail med spørsmål til jabekk@gmail.com om du lurer på noe annet.

  Pål

  Liker

 39. Hei, du skriver «Ta et multivitamintilskudd. Ta ekstra D-vitamin og ta omega-3. Suppler gjerne med magnesium.»

  Jeg er veldig usikker på forholdet mellom magnesium og kalsium. Jeg tok tilskudd av ionisert magnesium en liten periode og fikk da vite at jeg ikke under noen omstendighet måtte fortsette med det om jeg ikke tok et like effektivt tilskudd av kalsium i tillegg. Vet du noe om dette, og hvordan løse floken? 🙂

  Liker

 40. Hei Anon. Stor sett får vi i oss nok kalsium og for lite magnesium. Det er derfor det kan være fint med tilskudd av magnesium. Dette kommer selvfølgelig også an på hvilken mat man spiser. Det er ikke noe problem å ta magnesium uten å ta kalsium.

  Liker

 41. Hei og takk for god artikkel! Har du noen flere referanser til forskning på sammenheng mellom kolesterolnivå og kosthold? Jeg trenger noe å fore legen min med når hun ved neste besøk kommer til å kjefte på meg for at jeg IKKE har kuttet ut ditten og datten fra kostholdet mitt 🙂 hun kommer vel også til å forsøke å tvinge meg til å ta statiner, men det vil jeg ikke.
  Tror nemlig som deg, at kolesterolet har en funksjon i kroppen og at man skal la det gjøre jobben sin; ikke redusere det med medisiner.
  I tillegg kan jeg vel hjelpe til med kostholdet for å få ned betennelsesreaksjon i kroppen.

  K

  Liker

 42. Hei K

  Jeg håper virkelig ikke at du begynner på statiner. Legen din kan desverre ikke noe om dette og det kan være en ide å bytte lege. Det er blant annet funnet et økt risiko for død hos kvinner med lavt kolesterol og høyt kolesterol er ikke og har aldri vært en risikofaktor for kvinner.

  Du kan blant annet vise legen disse artiklene: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943062/
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824150/
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/

  Alle artiklene kan lastes ned som pdf på de respektive sidene. Denne siden er det også mye god info på: http://www.cholesterol-and-health.com/Does-Cholesterol-Cause-Heart-Disease-Myth.html

  Men om du har kolesterolmålinger som viser at noe kanskje er galt vil jeg anbefale et optimalt paleolittisk kosthold med lite kabohydrater. Dette vil være nok til at du får normalisert verdiene dine og til at legen slutter å mase.

  Liker

 43. Takk for svar, jeg skal virkelig sjekke ut linkene.
  Nei jeg skal IKKE begynne på statiner! og ja jeg skulle gjerne byttet lege, men det er vanskelig å vite hvem man skal bytte TIL!
  Tar gjerne i mot tips, dersom du kjenner til noen vettuge leger i Sandefjord!

  Kolesterolverdiene er som følger
  s-hdl-kolesterol 1,9
  s-kolesterol 7,1
  s-ldl-kolesterol 4,7

  Jeg er også usikker på om verdiene kan være riktige, siden jeg ikke hadde fastet

  mvh
  K

  Liker

 44. Veldig bra og informativ blog. Kan anbefale kosttilskudet l-glutamin som skal hjelpe til mot leaky-gut problemet.(fås kjøpt hos helsekost/appotek)

  Liker

 45. Veldig bra artikkel. Den er veldig lett å lese og forstå. Jeg skal prøve denne dieten i en måneds tid for å se om det hjelper. Du skrev at det kan hjelpe for skizofreni så kanskje det hjelper for meg. Jeg tror ikke jeg kommer til å slutte på tablettene fordet. Det er en ting jeg lurer på. Det er ikke sikker du at det, men hvorfor sier leger, TV reklamer og mange folk som liksom skal kunne dette at man skal spise mer grovt korn (f.eks. grovbrød) og alt dette. Prøve dem og lure folk til å bli i dårligere form?

  Liker

 46. Takk Anon. Håper det hjelper deg å endre kostholdet. Det er mange grunner til at kostholdet som blir anbefalt av majoriteten ikke er et optimalt kosthold. Det som er sikkert er at det ikke er fordi noen prøver å lure oss. Det er i hovedsak mangel på kunnskap og overdreven tro på enkelte teorier som er årsaken.

  Liker

 47. Veldig bra innlegg, og stemmer veldig godt med mine egne erfaringer! Tror også man skal være veldig obs på leverens bidrag i det her. Og ikke minst sammenhengen med for stort veskeinntak. Har tenkt å legge meg til som følger, om jeg finner ut hvordan… 😛

  Liker

 48. Hei Pål, kan du se litt på dette?Burde jeg unngå tomat, egg, smør, paprika og nøtter.? Hentet fra paleomom. The first dietary recommendation for those with autoimmune disease is to adhere to a strict paleo diet with no cheating. To be clear, this means: no grains, no legumes, no dairy, no refined sugars, no modern vegetable oils, no processed food chemicals. While other people may be able to enjoy the occasional bowl of rice or corn chips or even ice cream, if you suffer from an autoimmune condition you are not one of these people. Gluten should be banned for life. Grains and legumes should never be consumed. Dairy of any kind (even grass-fed ghee which can still have trace lactose and dairy proteins!) should be avoided initially. This may be true for the rest of your life but some people may be able to reintroduce many foods after their diseases are in remission.In addition, if you have an autoimmune condition, you should completely avoid:Eggs (especially the whites)NutsSeeds (including cocoa, coffee and seed-based spices)Nightshades (potatoes, tomatoes, eggplants, sweet and hot peppers, cayenne, red pepper, tomatillos, goji berries etc. and spices derived from peppers, including paprika)Potential Gluten Cross-Reactive FoodsFructose consumption in excess of 20g per dayAlcoholNSAIDS (like aspirin or ibuprofen)Non-nutritive sweeteners (yes, all of them, even stevia)Emulsifiers, thickeners, and other food additivesThere are a variety of reasons these are omitted, including: causing gut irritation, causing gut dysbiosis (overgrowths are most common), acting as carrier molecules across the gut barrier, acting as adjuvants (stimulating the immune system), increasing gut permeability, causing inflammation
  Jeg følger dine anbefalinger med tanke på en mulig autoimmun tilstand. Til nå virker det supert. Ca 3 mnd nå.Jeg føler meg veldig bra, og har ingen tegn til sykdom.
  Vet du om hun kan ha rett i dette?

  Liker

 49. Hei Anon

  Så bra at du føler deg bra med paleokosthold. Jeg er enig i at korn og belgfrukter bør kuttes ut. Også mye sukker, laktose og sukkeralkoholer som kan skape en ubalanse i magen. Melkeprodukter er et vanskelig spørsmål, men det er nok ingen dum ide å kutte dem ut i en overgangsfase og heller reintrodusere fete melkeprodukter etter hvert. Jeg kjenner til advarsler mot nattlysfamilien, egg og andre matvarer, men jeg har aldri sett nok data på dette til at jeg kan advare mot dem. Jeg kan med andre ord ikke stå bak andre anbefalinger fra paleomom enn de nevnt over.

  Liker

 50. Takk for svar, jeg steker hver dag i smør, men spiser stort sett ikke andre melkeprodukter. Egg, nøtter og nattlysfamilien er ikke en stor del av mitt kosthold uansett. Korn og belgfrukter helt ute fra dag en. Ligger vel på ca 100 gram karbohydrater grønnsaker per dag, og er strålende fornøyd med det. Litt mørk sjokolade kan jeg også ha på kvelden. Kunstige søtninger og annen frankenmat som du så treffende kaller det, holder jeg meg langt unna. To siste spørsmål. Har du lest noe om hvor lang tid det kan ta for en eventuell leak gut å bli bra igjen? Forutsatt at man spiser det man skal selvsagt. Er kokosnøtt en nøtt, og vil da spising av kokosfett si at jeg spiser nøtter?
  Hipp hurra for ekte mat:)

  Liker

 51. Hvor lang tid det tar å fikse tarmfunksjon kommer veldig an på hvor ødelagt den var og også andre faktorer. Har sett studier som har vært ett år hvor man har sett stor forbedring i ulike blodparametre. Men det er mange som opplever forbedringer langt raskere enn det. Kokosnøtt er botanisk sett en steinfrukt, ikke at denne klassifiseringen har særlig å si med tanke på helse. Kokosfett er bra.

  Liker

 52. Hei – og takk for en veldig godt begrunnet artikkel! Tillitsvekkende!

  Noen spørsmål… Hvorfor er fete melkeprodukter som fløte, meierismør, tyrkisk yoghurt bedre enn lavfett-melkeproduktene (skummet melk, lett-yoghurt etc)??

  Du snakker om et kosthold med grønnsaker og kjøtt/(fisk?), noe kroppen min sier er helt riktig (jeg har lekk tarm). Men får man i seg de samme fibrene man trenger til å reparere tarmveggen av å spise f eks kokte gulrøtter eller broccoli med høy GI? Takknemlig for svar.

  Liker

 53. Hei Mathilde

  Det kan godt være at du lever godt nå, men det vil du med all sannsynlighet ikke gjøre over særlig lang tid. Mitt eneste tips er å ikke leve på veganerkosthold og i hvert fall ikke et med mye korn, soya, belgfrukter, og plantefett. Hvis du vil ha et lengre og mer utfyllende svar kan jeg anbefale boken jeg har skrevet som heter «Helt naturlig mat og trening»

  Liker

 54. Men jeg mener.. Hvordan vet du at du har rett? Fordi det er jo tips i alle bøker, nettsider osvosv og spise mye grovt korn, osv. Jeg lurer på hvordan du har fått lest deg opp til dette her.. Jeg kommer nok aldri til å røre melk eller kjøttmat igjen, nettopp fordi jeg er lei av hvordan mennesker bruker dyr for sin egen del, de har et liv de også.. Og dyrene vi spiser i dag er manipulert til å vokse fort.. Kyllinger som vasser i sin egen dritt, får svisår, hakker på hverandre og lever 12 i kvaldraten uten å få se sollys, jeg vil ikke akkurat si det er en sunn kylling. Og hva med kolesterol? Det er mye større kjanse til å få hjerte og karsykdommer om man spiser kjøtt, og se på tennene våre? De er jo flate, vi har jo verken klør eller noe å «jakte» med uten om intelligensen. (jeg er ikke ute etter og krangle, bare lurer på hva du har å si til alle motsigelsene mine, haha)

  Liker

 55. Hvorfor tror du at du har rett? Jeg vet at jeg har rett fordi jeg har oppsøkt den rette kunnskapen og lest og vurdert ut ifra vitenskapelige kriterier og ikke stolt på personer men på metoder. Jeg vet jeg har rett fordi jeg kan motbevise påstander ved å vise til forskning. Du derimot har helt uten kriterier og forkunnskap godtatt propaganda og usannheter. Det du sier om tenner, hjerte- og karsykdom og kolesterol er helt feil og jeg kan bevise at det er feil. Din tro (det er tro og ikke kunnskap) er en blind tro som kan sammenlignes med religiøsitet og er en skummel holdning, spesielt om den spres til andre.

  Liker

 56. Men hva med dyrehold da? Bryr du deg ikke om hvordan dyrene har det? Og hvorfor er du ikke mer kjent, jeg mener. Om du har rett og det er kun du som har rett og alt annet er propoganda, så hadde du vel vært mer forfremmet i verden?
  (er fortsatt mathilde, bare er ikke logget inn med googlekontoen på mammas data)

  Liker

 57. Hei Pål,
  tusen takk for en fantastisk blogg og ikke minst en inspirerende bok! Du gjør en heidundranes bra jobb:)
  Jeg funderer på dette med at gluten, fytinsyre og enzymsperrer uskadeliggjøres når dem legges i bløt i et syrlig miljø i mer enn 7 timer. Har du skrevet et blogginnlegg om temaet (som jeg har gått glipp av)? Har du forslag til kilder for å lese meg opp på temaet? Er super-nysgjerrig og vil innhente mer kunnskap om temaet!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s