Litt av hvert fra mars

Lagt ut av
Nok en måned er forbi og for en måned det har vært. 
I mars var jeg så heldig at jeg fikk prate med Eyvind Teigen Stueland, aka Steinaldermann, og praten kan lastes ned som podcast her. Husk også å sjekke ut de to første episodene med Christer Idland og Sara Lossius. Jeg synes det er et utrolig bra tiltak av Eyvind å starte Norges første paleopodcast (selv om den helt sikkert ikke bare kommer til å handle om paleo) og gleder meg til fremtidige episoder.
Undertegnede ble intervjuet av NRK om nok en sak som er skapt av folks frykt for smør og mettet fett. Denne gangen var det barnehagebarn som ikke kunne få smør til fisken sin.

Jeg synes følgende setning fra Kari Anne Johansen i Fiskesprell illustrerer godt hvor langt det har gått med den irrasjonelle frykten for mettet fett, «Det er klart det går an å skeie ut med litt smør av og til.» Jeg ville sagt: «Det er klart at man kan skeie ut med litt margarin av og til.«

En ny og stor samlestudie, som har sett på fett i kostholdet, kom også nylig ut. Den konkluderte med: «Tilgjengelige bevis støtter ikke tydelig retningslinjene for hjertesykdom som oppfordrer til høyt inntak av flerumettet fett og lavt inntak av totalt mettet fett.» Dette er ikke en ny konklusjon og flere analyser tidligere har vist at sammenhenger mellom mettet fett og sykdom i beste fall er svake.

Det interessante er at i debatter vil man ofte kunne høre de som advarer mot mettet fett si at de vil endre synspunkt når det foreligger vitenskapelige data som viser at mettet fett ikke er skadelig. Det er to store problemer med denne uttalelsen. Det ene er at den er basert på at mettet fett er skyldig inntil det motsatte er bevist. Det andre er at det vitenskapelige grunnlaget som faktisk finnes, tyder på at mettet fett ikke er skadelig, så uttalelsen betyr enten at de ikke følger med og ikke vet hva de snakker om, eller at de bevisst forsøker å villede og har en annen agenda enn å spre fakta. Hva er verst?

En gutt klarte nesten å ta livet sitt med energidrikker. Jeg skulle ønske energidrikker ikke eksisterte og håper det kommer en tid der det er like mye tabu å drikke en energidrikk som det er å røyke.

En ny artikkel, med flere norske forskere, understreker at det verken finnes klare vitenskapelig data som tyder på en sammenheng mellom rødt kjøtt, eller gode mekanistiske forklaringer på hvordan det skulle være farlig. Altså, anbefalinger om å unngå rødt kjøtt fordi det kan gi kreft er basert på at det finnes noen få studier som har vist en svak sammenheng mellom kjøttinntak og kreft og det er alt. Studiene som ikke finner noen sammenheng bryr man seg mindre om, og det at ingen kan forklare hvordan rødt kjøtt skulle kunne gi kreft blir også feid under teppet. Men så er jo ikke kostholdsanbefalinger utelukkende vitenskapelig, de er også i stor grad politiske. 

Tidlig i mars rapporterte flere store nettsteder, blant annet Huffington Post om en studie som visst nok viste at for mye protein vil gi deg en tidlig død. Det var som å høre T. Colin Campbell, forfatteren av The China Study igjen (om du er interessert i temaet bør du lese Denise Mingers berømte omtale av Kinastudien her)

Proteiner er ikke farlige, heller ikke de fra dyr, det vil si, i hvert fall ikke de fra dyr (det er mange planteproteiner som er ute etter å ta deg) og heldigvis for meg, trenger jeg ikke si hva som var feil med medias tolkning av den nye studien. Det har andre tatt seg av. Du kan for eksempel lese Paul Jaminet sin vurdering her.

Science Daily rapportete tidlig i mars om hvordan nok proteiner i kostholdet henger sammen med bedre både fysisk og mental funksjonalitet hos eldre.

Stadig nye data gir oss enda mer innsikt i hva tidligere mennesker spiste og hvordan det påvirket helsen deres. Medicalnewstoday skriver om nye funn av 3000 år gamle skjeletter fra stillehavsøyer og om hvordan disse menneskene spiste et variert kosthold i hovedsak bestående av en mengde ulike dyr.

Å ta tilskudd av ketonlegemer ved sykdommer som epilepsi og demens blir foreslått som et spennende medisinsk alternativ. Man kan også spise et kosthold med lite karbohydrater, men flere forskere mener dette er for vanskelig og tungvint. Budskapet er uansett at ketonlegemer kan være riktig så nyttige for vår hjerne. 

Det var bare noe av alt det spennende som har sjedd i mars. April kommer også til å bli en spennende måned. 26. april arrangerer for eksempel Kostreform for bedre helse, årets fagdag i Oslo, og i år handler det om naturlig mat, økologisk mat, giftstoffer og jordbruk. Husk å melde deg på her. Vi sees der!

6 kommentarer

 1. Den fettstudien viste noe som desverre blir neglisjert alt for ofte: Det er forskjell på ulike fettsyrer innad i de ulike kategoriene! Noen mettede fettsyrer kom bra ut, andre ikke så bra ut, det samme gjalt både enumetta og flerumetta fett. I media snakkes det derimot stort sett om «sunt» umettet\flerumettet fett og «usunt» metta fett. Trist når nyansene og de egentlige konklusjonene fra studiene uteblir. Interessant at arakidonsyre faktisk ser ut til å virke beskyttende, samt at «margarinsyre» som ironisk nok forekommer i større mengder i melk også virker beskyttende…

  Eivind

  Liker

 2. Syntes du er veldig smart og kommer med mange gode anbefalinger det er lett å tro på deg og du er flink til å forklare men det er en ting jeg tror du ikke vet vis jeg ikke tar helt feil for svin kan vel ikke regnes som mennskemat det står jo både i bibelen og muslimene mener også det mange andre mener også de har problemer når de spiser svinekjøtt hva er din mening? lchf folk og paleo som bruker mye bacon og sånt derfor jeg lurer

  Liker

 3. Hei
  Denne kommentaren er ikke helt relatert til innlegget. Det jeg lurer på er om du vet om det finnes noen studier eller kanskje kjenner til noen som har erfaring med lavkarbo og muskeldystrofi?

  Liker

 4. På tiden da Bibelen og Koranen (lovverket rundt Koranen) ble forfattet slet man bl.a med trikiner i svinekjøtt (skikkelig ekkel parasitt) samt at grisen «rullet seg i søla» noe som gjorde at den ble ansett som et skittent dyr. Førstnevnte årsak gjorde faktisk at forbudet mot å spise svinekjøtt var rasjonelt enkelte steder, men idag er ikke dette noe problem lenger. At bacon er sinnsykt godt burde være grunn nok til å spise det, for ikke å snakke om ribbe 😀

  Eivind

  Liker

 5. til eivind er det trygt å spise grisekjøtt nå? jeg lurer på om den fortsatt inneholder trikiner og ruller den fortsatt i sølet?

  Liker

 6. I Norge sjekket griser ift trikiner og såvidt jeg vet så dør disse ved ordentlig steking. Meg bekjent kan også trikiner forekomme i andre dyr så gris er ikke eneste kilde. Dårlig stekt svinekjøtt i Asia ville jeg dog styrt unna, men av langt flere grunner enn trikiner. Ang gris og rulling i søla så gjør den nok mye av det når det lar seg gjøre 😀 Men jeg ville vell tatt det som et sunnhetstegn 😉

  Eivind

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s